16

ponedjeljak

ožujak

2015

Bojanje tkanine - moje iskustvo

Ove balerinke kupila sam pretprošlo ljeto i s obzirom da su se ubrzo uprljale, suprotno uputama na kutiji da se tkanina ne bi trebala močiti, oprala sam ih četkom i sušila na suncu. I desilo se slijedeće:



Boja je u potpunosti izbljedila, a rubovi su postali žućkasti, tako da su cijelo prošlo ljeto provele u ormaru. Žao mi ih je bilo baciti s obzirom da su stvarno jako udobne, a i đon je ok. Kako je internet pravi izvor inspiracije odlučila sam, povedena iskustvom drugih, okušati se u bojanju tkanine.

Moj posjet hobby shopu rezultirao je kupovinom ova dva proizvoda.



Riječ je o Pentart fabric paint boji za tkaninu na vodenoj bazi, u pink boji baš kao što je i originalna boja balerinki.





Cijena boje je 27kn, a dolazi u pakiranju od 50ml. Boja se nanosi kistom ili spužvicom, a ključni korak je fiksacija boje nakon sušenja peglom na temperaturi od 180 stupnjeva. Ljubazna prodavačica pomogla je u mojim nedoumicama vezano za potrebne proizvode te savjetovala da se boja za kraj umjesto peglom može fiksirati fenom. Kupila sam i kist (13kn), savjet je što uži radi preciznosti.

Prije bojanja balerinke sam dan prije još jednom oprala, osušila, a prije samog bojanja oblijepila crnom trakom kako bi izbjegla neželjene mrlje na bijelim dijelovima i gumi.





Podloga je lidl katalog odjeće iako je zaista neobično ispao na ovoj slici :)

Bojanje je bilo stvarno brzo i jednostavno. Također, boja se izuzetno brzo suši. Već prvi sloj dao je novi look balerinkama. Stavila sam dva sloja boje da bi se pokrile sve greške prvog sloja. Ono što sam odmah uočila je greška koju sam napravila prilikom odabira boje. Ovo je metalik boja te ima sjajan pigment, mislim da bi možda bilo ljepše da je boja mat, zapravo bi onda ispale identične originalu. Već nakon sat vremena boja se osušila (oba sloja), a dodatno sam ju isušila fenom. Na boji stoji napomena da se tkanina može bez problema prati na temperaturi od 40 stupnjeva, što je super.

Slika nakon prvog sloja.




Nakon skidanja izolir trake i selotejpa neki dijelovi gume i tkanine ostali su ofarbani. Uspjela sam ih očistiti acetonom bez problema, tako da je sve skupa dosta uredno ispalo.






Mislim da krajnji rezultat nije uopće loš. Naravno balerinke neće nikad više izgledati kao nove, no bar više neće biti zatvorene u ormaru.
Ako se netko okušao u bojanju cipela ili ima pokoji savjet kako to napraviti još bolje bit će mi drago da to podjeli samnom.

Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: hobby, art, creative, shoes, homemade, hobi, rukotvorine, boje za tkaninu, novi izgled, recikliranje, ukrašavanje obuće, bojanje tenisica, platnene tenisice, staro - novo

<< Arhiva >>