22

nedjelja

ožujak

2015

Kutija uspomena

Ovo je jedan od onih postova za koji sam se premišljala bi li ga objavila ili bacila u smeće. Probna verzija ispala je odlično, ali danas mi ništa nije išlo od ruke i ispalo je dosta neuredno. Post sam zadržala kao pouku Vama na što da pripazite prilikom decoupaga sa fotografijama. :)

Velika sam ljubiteljica fotografije. U mojoj obitelji, od malena, niti jedan rođendan, druženje ili putovanje nije moglo proći bez naslikavanja. Fotografije su najbolji čuvari uspomena. Iako danas umjesto foto albuma listamo foldere na računalima, neke stvari ostale su iste. Gledajući fotografije prisjećamo se gdje smo bili, što smo radili, koga smo upoznali, kako smo se osjećali. Ideju decoupage fotografija dobila sam pretraživajući internet, međutim željela sam ju prezentirati na neki "svoj način". Kako sam to napravila pogledajte u nastavku.

Osim uobičajenih materijala za decoupage biti će vam potrebne vaše fotke i dobar laserski printer. Fotografije možete isprintati na rižin papir, koji možete pronaći u hobby i uradi sam prodavaonicama, ili na salvetu. Ja sam printala na salvetu i naišla sam na nekoliko problema. Prvo da bi printali na salvetu morate salvetu zalijepiti na podlogu koja bi trebala biti nešto čvršća od običnog A4 papira. Ako koristite selotejp na rubovima velika vjerojatnost je da će vam se boja koja je išla preko selotejpa preliti preko slike. Zato savjet broj 1 riskirajte nekoliko kuna za rižin papir. Savjet broj 2 salveta na koju printate obavezno mora biti bijela bez ikakvih tragova boje ili printa. Savjet broj 3 kupite novo pakiranje ljepila na vrijeme. thumbupOvaj puta išla sam na nešto jednostavniju varijantu bez puno printeva baš kako bi kutijom dominirala fotografija. Riječ je o fotki sa mog prošlogodišnjeg putovanja u Veneciju i otoke Lagune.U pozadini prve slike (zanemarimo li mrlje od printa) vidite šareni otok Burano koji jednostavno oduševljava svojim šarmom i jarkim bojama. Na slici u unutrašnjosti su isto tako prekrasne venecijanske gondole.

Kako bi ovo bila prava kutija uspomena, u ovom slučaju sjećanje na putovanje, unutra možete ubaciti nešto što ste na putovanju kupili, pronašli, koristili: ulaznice od muzeja, karte podzemne, račun sa večere, razglednice, ideje su beskonačne...Sigurna sam da osoba kojoj je ovakva kutija namijenjena, a bila je s Vama na putovanju, neće ostati ravnodušna.Kako kažu i loša reklama je reklama pa za narudžbu vaših kutija uspomena možete se javiti na mail: sarene.kutijice@gmail.com :)

Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: decoupage, photography, gifts, handmade, memories, fotografije, uspomene, salvetna tehnika, uradi sam

18

srijeda

ožujak

2015

Šarene pisanice

Svi koji se bave decoupagom i sličnim hobijima znaju koliko su oni zapravo zarazni. Svaki dovršeni proizvod tjera te da radiš više i bolje, da testiraš vlastitu kreativnost i sposobnosti. Odlasci u hobby shop za mene su prava mala avantura, kombiniranje boja, oblika, salveta sve je to jako zabavno, ali ako nismo oprezni može postati i prilično skupo. Cijene se od trgovine do trgovine za iste proizvode mogu razlikovati i po nekoliko desetaka kuna, tako da dajte si vremena i obiđite više prodajnih mjesta. Ne morate kupovati samo u hobby shopovima, ponekad ćete neku zgodnu sitnicu pronaći i u kvartovskoj knjižari, trgovačkom lancu, Bauhausu (boje, kistovi..) i na drugim prodajnim mjestima.

Kako se bliži Uskrs ovaj put ću Vam pokazati moje ukrašavanje pisanica decoupage tehnikom. Koristila sam dvije vrste jaja. Jaja od stiropora i ona plastična. Za ovakve radove bolja su se pokazala ona od stiropora. Iako mi se činilo da će ovo biti prilično jednostavno, decoupage na zakrivljenim površinama zahtjeva veću preciznost i više strpljenja. Savjetujem Vam da radije izrezujete manje motive sa salveta te ih pojedinačno lijepite, na taj način vaše će pisanice biti urednije. O samom postupku decoupagea već sam pisala. Kao i kod kutijica postupak je: bazna boja, donji sloj ljepila, salveta, gornji sloj ljepila, završni lak.

Uživajte u slikama.


U ovom primjeru koristila sam veće površine salvete i ljepila u krug. Viškove salvete koji ostaju kod takvog nanošenja jednostavno izrežite (kako na pisanici ne bi bilo neželjenih nabora), a ljepilom izgladite rubne dijelove. Također, ako ste pogrešno izrezali salvetu možete naknadno dodati izrezani komadić, samo pazite da vam se stara i nova salveta ne preklapaju, kako se šarenilo donje slike ne bi vidjelo ispod gornje.
Ne zaboravite da se koristi samo najtanji sloj salvete!

Na prvu rezultat je pomalo „zgužvan“, ali bez brige nakon nanošenja završnog laka i sušenja nabori će se izgladiti.Za plastična jaja, postupak je bio identičan.Nadam se da Vam se sviđaju i da ćete se sami okušati u ukrašavanju. Iznenadite voljene osobe unikatnim pisanicama. Što više radite rezultati će biti sve uredniji i kreativniji, zato ako Vam ne ide u početku ne odustajte.

Možete ih naručiti i na mail sarene.kutijice@gmail.com

Lijep pozdrav!
Ž.


Oznake: decoupage, Uskrs, pisanice, easter, eggs, easter eggs salvetna tehnika, diy, hobby, homemade, decorations, gifts, u susret blagdanima

<< Arhiva >>