15

nedjelja

ožujak

2015

Decoupage – korak po korak

Decoupage je prilično stara i isto tako prilično jednostavna tehnika ukrašavanja predmeta, pri kojoj uz pomoć salveta obične kutije, teglice, nakit, ormari, ogledala, prozori, zidovi…postaju prava mala umjetnička djela. Kako bi se počeli baviti ovom kreativnom aktivnosti potrebno je malo dobro volje i manje financijsko ulaganje u materijal. Za početak potrebni su slijedeći proizvodi:



Bijela akrilna boja – mat
Decoupage Lak/ljepilo
Lak na vodenoj bazi
Kutijica/drveni proizvod koji ćete ukrasiti
Salvete
Kist




Korak 1

Nakon što ste odabrali predmet kojem želite napraviti novo ruho, on se boja bazičnom bijelom bojom. Kako bi ispalo što urednije nanosite najprije tanji sloj dok kist ne bude gotovo suh te slijedite smjer godova drveta. Boja ne mora biti nužno bijela ali mora biti svijetla kako bi se ukras na salveti što bolje uklopio na podlogu te kako ne bi imali neželjenih boja i tragova boje ispod slike. Ostaviti boju da se osuši.







Korak 2
Dok čekamo da se kutijica suši bacamo se na krojenje. Ovo je zapravo najzanimljiviji korak jer osmišljavamo kako će predmet na kraju izgledati i o dobro odrađenom poslu ovisi krajnji rezultat . Salvetu je potrebno prilagoditi podlozi i pri tome biti vrlo pažljiv i precizan, jer jednom kada se salveta zalijepi to je to. Mogućnosti su stvarno neograničene, a rezultat ovisi isključivo o vašoj kreativnosti. Ono što je bitno napomenuti kod salvete se stavlja samo najtanji sloj, koji je gotovo proziran kada ga odvojite. Možemo stavljati dio po dio, manje oblike i sličice ili veće površine kao što je slučaj na ovom primjeru.



Korak 3
Na područje koje želite obojiti nanosi se ljepilo, zatim se stavlja željena izrezana slika. Nakon što se ona pažljivo položi krećemo sa nanošenjem ljepila sa gornje strane salvete. Na premalo niti previše. U slučaju previše ljepila može doći do trganja salvete. Također, pažljivo nanositi od sredine prema rubovima, a rubove pažljivo za kraj popraviti kistom. Prekrite sve željene dijelove, ali neka neki dijelovi ostanu bijeli, ponekad manje je više. Ostaviti da se suši.





Korak 4
Ovo je već faza u kojoj je proizvod poprimio krajnji izgled i izgleda prilično zanimljivije nego u startu. Kako bi se proizvod na kraju u potpunosti zaštitio od vanjskih utjecaja nanosi se završni lak. Ponovno ostaviti da se osuši.

I ovako izgleda moja kutijica na kraju. Mogu reći da se prilično zadovoljna.





Cijeli postupak može biti prilično brz, međutim dajte si vremena. Što strpljivije radite boja će biti ljepše nanesena, crte će biti preciznije, neće biti trganja salveta, curenja boje i ljepila. Ovo je super tehnika opuštanja, bolje dva sata i rezultat uredan lijepi ukras, nego pol sata i ukras koji ćete spremiti u ormar.
Pa potičem i sve druge da se zabave i iskušaju svoju kreativnost. Bliže se blagdani pa zašto ne pokloniti nešto unikatno, drugačije, nešto iz srce što smo sami izradili i osmislili.

U koliko Vam se sviđaju ovakvi proizvodi, a niste dovoljno hrabri da bi se okušali u ovoj tehnici, možete ih naručiti od mene na mail sarene.kutijice@gmail.com. U skladu sa vremenom u godini trenutno su mi omiljeni Uskrsni motivi, no rado ću napraviti nešto i po Vašem odabiru, mogućnosti ukrasa kao i predmeta neograničeni su.


Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: decoupage, hobby, art, Sale, creative, giftbox, easter, bunny, eggs, colors, happines, handmade, homemade, rukotvorine, hobi, akrilne boje, salvete, salvetna tehnika

<< Arhiva >>