26

četvrtak

ožujak

2015

Šarena teglica

Ovo je jedan zaboravljeni post od prošlog tjedna. Decoupage i teglica za cvijeće pokazali su se kao odlična kombinacija. Ono što me oduševilo je cijena terakota teglice od samo 3,50 kn i jednostavno sam ju morala kupiti za probu. Trenutno krasi stan moje mame, a kako je izgledao postupak u kratko pogledajte u nastavku.Salvete sam ljepila u dva dijela.I to je to.
Lijep pozdrav
Ž.

Oznake: decoupage, salvetna tehnika, salvete, tegla za cvijeće, hobby, art, dekoracije, ruže

16

ponedjeljak

ožujak

2015

Bojanje tkanine - moje iskustvo

Ove balerinke kupila sam pretprošlo ljeto i s obzirom da su se ubrzo uprljale, suprotno uputama na kutiji da se tkanina ne bi trebala močiti, oprala sam ih četkom i sušila na suncu. I desilo se slijedeće:Boja je u potpunosti izbljedila, a rubovi su postali žućkasti, tako da su cijelo prošlo ljeto provele u ormaru. Žao mi ih je bilo baciti s obzirom da su stvarno jako udobne, a i đon je ok. Kako je internet pravi izvor inspiracije odlučila sam, povedena iskustvom drugih, okušati se u bojanju tkanine.

Moj posjet hobby shopu rezultirao je kupovinom ova dva proizvoda.Riječ je o Pentart fabric paint boji za tkaninu na vodenoj bazi, u pink boji baš kao što je i originalna boja balerinki.

Cijena boje je 27kn, a dolazi u pakiranju od 50ml. Boja se nanosi kistom ili spužvicom, a ključni korak je fiksacija boje nakon sušenja peglom na temperaturi od 180 stupnjeva. Ljubazna prodavačica pomogla je u mojim nedoumicama vezano za potrebne proizvode te savjetovala da se boja za kraj umjesto peglom može fiksirati fenom. Kupila sam i kist (13kn), savjet je što uži radi preciznosti.

Prije bojanja balerinke sam dan prije još jednom oprala, osušila, a prije samog bojanja oblijepila crnom trakom kako bi izbjegla neželjene mrlje na bijelim dijelovima i gumi.

Podloga je lidl katalog odjeće iako je zaista neobično ispao na ovoj slici :)

Bojanje je bilo stvarno brzo i jednostavno. Također, boja se izuzetno brzo suši. Već prvi sloj dao je novi look balerinkama. Stavila sam dva sloja boje da bi se pokrile sve greške prvog sloja. Ono što sam odmah uočila je greška koju sam napravila prilikom odabira boje. Ovo je metalik boja te ima sjajan pigment, mislim da bi možda bilo ljepše da je boja mat, zapravo bi onda ispale identične originalu. Već nakon sat vremena boja se osušila (oba sloja), a dodatno sam ju isušila fenom. Na boji stoji napomena da se tkanina može bez problema prati na temperaturi od 40 stupnjeva, što je super.

Slika nakon prvog sloja.
Nakon skidanja izolir trake i selotejpa neki dijelovi gume i tkanine ostali su ofarbani. Uspjela sam ih očistiti acetonom bez problema, tako da je sve skupa dosta uredno ispalo.


Mislim da krajnji rezultat nije uopće loš. Naravno balerinke neće nikad više izgledati kao nove, no bar više neće biti zatvorene u ormaru.
Ako se netko okušao u bojanju cipela ili ima pokoji savjet kako to napraviti još bolje bit će mi drago da to podjeli samnom.

Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: hobby, art, creative, shoes, homemade, hobi, rukotvorine, boje za tkaninu, novi izgled, recikliranje, ukrašavanje obuće, bojanje tenisica, platnene tenisice, staro - novo

15

nedjelja

ožujak

2015

Decoupage – korak po korak

Decoupage je prilično stara i isto tako prilično jednostavna tehnika ukrašavanja predmeta, pri kojoj uz pomoć salveta obične kutije, teglice, nakit, ormari, ogledala, prozori, zidovi…postaju prava mala umjetnička djela. Kako bi se počeli baviti ovom kreativnom aktivnosti potrebno je malo dobro volje i manje financijsko ulaganje u materijal. Za početak potrebni su slijedeći proizvodi:Bijela akrilna boja – mat
Decoupage Lak/ljepilo
Lak na vodenoj bazi
Kutijica/drveni proizvod koji ćete ukrasiti
Salvete
Kist
Korak 1

Nakon što ste odabrali predmet kojem želite napraviti novo ruho, on se boja bazičnom bijelom bojom. Kako bi ispalo što urednije nanosite najprije tanji sloj dok kist ne bude gotovo suh te slijedite smjer godova drveta. Boja ne mora biti nužno bijela ali mora biti svijetla kako bi se ukras na salveti što bolje uklopio na podlogu te kako ne bi imali neželjenih boja i tragova boje ispod slike. Ostaviti boju da se osuši.Korak 2
Dok čekamo da se kutijica suši bacamo se na krojenje. Ovo je zapravo najzanimljiviji korak jer osmišljavamo kako će predmet na kraju izgledati i o dobro odrađenom poslu ovisi krajnji rezultat . Salvetu je potrebno prilagoditi podlozi i pri tome biti vrlo pažljiv i precizan, jer jednom kada se salveta zalijepi to je to. Mogućnosti su stvarno neograničene, a rezultat ovisi isključivo o vašoj kreativnosti. Ono što je bitno napomenuti kod salvete se stavlja samo najtanji sloj, koji je gotovo proziran kada ga odvojite. Možemo stavljati dio po dio, manje oblike i sličice ili veće površine kao što je slučaj na ovom primjeru.Korak 3
Na područje koje želite obojiti nanosi se ljepilo, zatim se stavlja željena izrezana slika. Nakon što se ona pažljivo položi krećemo sa nanošenjem ljepila sa gornje strane salvete. Na premalo niti previše. U slučaju previše ljepila može doći do trganja salvete. Također, pažljivo nanositi od sredine prema rubovima, a rubove pažljivo za kraj popraviti kistom. Prekrite sve željene dijelove, ali neka neki dijelovi ostanu bijeli, ponekad manje je više. Ostaviti da se suši.

Korak 4
Ovo je već faza u kojoj je proizvod poprimio krajnji izgled i izgleda prilično zanimljivije nego u startu. Kako bi se proizvod na kraju u potpunosti zaštitio od vanjskih utjecaja nanosi se završni lak. Ponovno ostaviti da se osuši.

I ovako izgleda moja kutijica na kraju. Mogu reći da se prilično zadovoljna.

Cijeli postupak može biti prilično brz, međutim dajte si vremena. Što strpljivije radite boja će biti ljepše nanesena, crte će biti preciznije, neće biti trganja salveta, curenja boje i ljepila. Ovo je super tehnika opuštanja, bolje dva sata i rezultat uredan lijepi ukras, nego pol sata i ukras koji ćete spremiti u ormar.
Pa potičem i sve druge da se zabave i iskušaju svoju kreativnost. Bliže se blagdani pa zašto ne pokloniti nešto unikatno, drugačije, nešto iz srce što smo sami izradili i osmislili.

U koliko Vam se sviđaju ovakvi proizvodi, a niste dovoljno hrabri da bi se okušali u ovoj tehnici, možete ih naručiti od mene na mail sarene.kutijice@gmail.com. U skladu sa vremenom u godini trenutno su mi omiljeni Uskrsni motivi, no rado ću napraviti nešto i po Vašem odabiru, mogućnosti ukrasa kao i predmeta neograničeni su.


Lijep pozdrav!
Ž.

Oznake: decoupage, hobby, art, Sale, creative, giftbox, easter, bunny, eggs, colors, happines, handmade, homemade, rukotvorine, hobi, akrilne boje, salvete, salvetna tehnika

<< Arhiva >>