31

subota

ožujak

2018

Bojanje pisanica prirodnim bojama

Bok svima!

Kao što sam najavila, ovaj post će biti o prirodnom bojanju pisanica. Uvijek sam kao mala bila ljuta na mamu jer je bila protiv kupovnih boja za pisanice, naše su uvijek bile smeđe (farbane lukom) sa slikama cvijeća iz vrta. Danas kad sam malo starija stvarno sam protiv tih umjetnih boja, ipak je to nešto što ćemo pojesti. Nikad prije nisam posebno proučavala koji su to prirodni načini bojenja osim lukom, bila sam uvjerena da je luk jedina i najbolja opcija, valjda je to moć navike sretan Ako Vas zanima bojanje pisanica lukom pogledajte u arhivu 2015. ako ste za neke druge opcije, nastavite čitati ovaj post sretan

Kako je danas u trendu sve eko i prirodno (ne kažem da je to loše, samo zaista vlada pomama za prirodnim proizvodima), na YouTubu i Googlu postoji jako puno videa i opisa postupaka bojanja, tako da brzo sam prikupila sve informacije.

Kad sam pregledala neke od rezultata bojenja odlučila sam se za tri boje, koje su po onome što sam vidjela dale najbolje rezultate. Prirodna žuta, plava i roza. Kao materijali za farbanje korišteni su - kurkuma (žuta) crveni kupus (plava) i cikla (roza). Ekološko, zdravo i u trendu sretan

Cijeli postupak tekao je u dvije faze. S obzirom da sam htjela da boja bude što intenzivnija i pisanice su ostale u boji preko noći (farbala sam ih u petak navečer).

Faza broj jedan - izbjeljivanje jaja



Rekao mi je moj muž, fora ti je to, ali zar nije jednostavnije kupiti bijela jaja? Jednostavnije je, ali gdje ih pronaći?
Za izbjeljivanje jaja biti će vam potrebni alkoholni ocat i voda. U lonac stavite jaja te ocat i vodu u jednakom omjeru. Znači jedna čaša octa, zahtjeva jednu čašu vode i tako sve dok jaja nisu u potpunosti potopljena. Kuhala sam ih 15 minuta.



Prilikom kuhanja stvarala se pijena tako da nju svakako bacajte van da ne iskipi. Nakon što tekućina zakipi stavite na najmanju vatru, tako će i pijene biti manje.



Nakon kuhanja, jaja je potrebno procjediti i ohladiti hladnom vodom.



Nakon što ste isprali hladnom vodom oribajte još malo ljusku krpicom da jaje bude što glađe. Možete se uvjeriti da su jaja stvarno pobjelila. Samo budite oprezni, ljuska jajeta je sada nešto tanja i može doći do pucanja.
Evo ih kako sada izgledaju sretan



Faza broj dva - bojanje jaja

Žute pisanice
Ovo je vrlo jednostavan postupak. Koristila sam Vegetinu mljevenu Kurkumu, pakiranje je oko 15kuna.
U šalicu stavite jednu veću žlicu kurkume i prelila vrućom vodom i u nju stavila jaja preko noći, boja se vrlo brzo primila, ali pravi rezultat vidio se tek ujutro.





Plave pisanice
Kupila sam pola glavice crvenog kupusa.



Kupus je potrebno na sitno narezati i ubaciti u posudu s vodom. Kada voda prokuha dodati dvije žlice octa.



Vodu je nakon kuhanja potrebno ohladiti i nakon toga u nju staviti prethodno kuhana jaja i ostaviti da stoji preko noći. Ova jaja nisu bila izbljeđena iz razloga što su mi neka jaja kod izbjeljivanja popucala i pojeli smo ih za večeru. sretan

Crvene pisanice



ovdje sam pronašla dvije varijante kako obojati jaja. Za oba postupka ciklu je potrebno oguliti i narezati na kockice. Staviti je u vodu da se kuha. U jednoj varijanti je da jaja kuhate posebno i zatim ubacite u vodu koja je ostala od kuhanja cikle, a druga je da kuhate istovremeno i jaja i ciklu. S obzirom da sam ja jaja već skuhala prilikom izbjeljivanja samo sam ih ubacila u crvenu tekućinu. Boja se jako brzo primila.





Sve ove boje su jako intenzivne, tako da pripazite da ne uprljate cijelu kuhinju. Najbolje je ostaviti ih na sudoperu.



I to je to, dobila sam lijepu kombinaciju boja, sve je zdravo i prirodno.





Izvadite ih iz boje i ostavite ih da se suše.









Meni su najposebnije ove plave sretan

Hvala Vam na čitanju. Kako vi bojite Vaše pisanice?

Pozdrav wave
Željka






Oznake: bojanje jaja prirodnim bojama, bojanje jaja ciklom, bojanje jaja kurkumom, bojanje jaja crvenim kupusom, pisanice, Uskrs, Uskrs 2018

25

nedjelja

ožujak

2018

Decoupage pisanice za Cvjetnu nedjelju

Bok svima!

Danas je Cvjetnica i još nas tjedan dana djeli do Uskrsa. To znači da je nakon velikog pospremanja, krajnje vrijeme za Uskrsno ukrašavanje Vašeg doma. sretan



Simbol Cvjetnice su maslinove grane, a u nekim krajevima običaj je i umivanje vodom u koju je umočeno cvijeće. Kada smo bile male, sestra i ja, mama je znala napuniti zdjelu vodom i u nju staviti cvijeće iz našeg vrta - trantinčice, maslačke, latice ruža ili procvjetalih voćki. Tradicija kaže da se mlade djevojke umivaju takvom vodom za ljepotu, zdravlje i blagostanje. sretan

Danas ću Vam pokazati neke ovogodišnje Decoupage pisance.
Na Dolcu sam kupila ove grane vrbe tako zvane Cica Mace.



Ti njihovi mekani pupoljci su tako elegantni i apsolutno predivni. Cijena kraćih grana je 10 kn po buketiću, a ove veće sam platila 20 kn za 5 grana. S obzirom da je sada lijepo vrijeme lako ih možete pronaći i u obližnjoj šumi. Ove grane su vrlo neutralne pa su mi super za vješanje raznobojnih pisanica.



O samom postupku izrade pisala sam već u svojim prvim postovima pa nema smisla da se ponavljam. Zavirite u arhivu ožujak 2015.

Od materijala za decoupage pisanice koristila sam:
- bijelu bazičnu boju (Chemaco)
- decoupage ljepilo (Chemaco)
- decoupage završni lak (Chemaco)



- pisanice od stiropora (dio su iz Chemaca, a dio iz Offertissime, u Offertissimi su znatno jeftinije, ali nešto manje kvalitetete)



- ukrasne trakice (Kik)



Koristila sam baš mnogo različitih salveta i trakica i baš je ispalo sve šareno.



Šarenilo daje malo veselja prostoru u kojem inaće volim minimalizam i jednostavnost. Nešto je pisanica ostalo i od prijašnjih godina. Pa ih je sada već prilično. Uživajte u slikama.





















I pisanice sa prijašnjeg posta su sada na ovakvoj grani.



I to je to.
Slijedeću subotu planiram isprobati bojanje pisanica prirodnim bojama, do sada smo od prirodnih boja koristili ljuske luka, o čemu sam također već pisala, ali me zanima kako će ispasti prirodne žute, crvene i zelene pisanice. Svakako provjerite ovdje na blogu. sretan

Pozdrav, wave
Željka

Oznake: pisanice, decoupage, decoupage pisanice, Uskrsna jaja, Uskrs2018, Uskrs, CVJETNICA

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>