28

subota

studeni

2015

Adventski vjenčić

Božićno vrijeme već je stiglo. Sutra je prva nedjelja adventa i vrijeme je za izradu adventskog vjenčića.
Unazad nekoliko godina nastojim napraviti što prirodniji vjenčić bez puno nakita, a opet "bogatog" izgleda. Nisam fan kupovnih vjenčića. Kako je Božić samo jednom u godini isplati se malo potruditi i napraviti svoj unikat.

Koristila sam slijedeće materijale.

Slamnati vjenčić



4 svijeće, ove su kupljene u Offertisimi za 25 kuna, i prekrasno su zlatne.



Mašne - planirala sam staviti 4 mašne, ali jedna se pokazala sasvim dovoljna. Rola ovakve mašne je također 5 kuna u Offertisimi, gdje možete kupiti i ove metalne podloške za svijeće, za oko 10ak kuna. Moji su podlošci od prošle godine, tako da nisam morala kupovati nove.







S obzirom da volim zelene vjenčiće, slamnnati sam ukrasila bršljanom, koji ću neposredno prije Božića zamjeniti borovim granama te će vjenčić dobiti svježi zimski look. Proces je vrlo jednostavan, omotati bršljan oko vjenčića, zapiknuti svijeće, i dodati mašnu. Dodatan ukras su hortenzije u ovoj jesenskoj varijanti.

Ideja je milion, sve je na Vama.





Moj vjenčić ispao je ovako i meni se jako sviđa. sretan





Pozdrav wave

Željka

Oznake: Advent, adventski vijenac, hobi, rukotvorine, prirodni vjenčić, došašće

12

četvrtak

studeni

2015

Putovanja kao Hobi - Munchen

Jako volim putovati. Iako moj do sada skroman studentski budžet to nije dopuštao u onoj mjeri koliko sam htjela, u nazad nekoliko godina posjetila sam neke bliže Europske gradove te odlučila napraviti seriju postova o svojim putovanjima popraćenu zanimljivostima o mjestu i fotografijama. Kada putujem volim se dobro informirati kako bi maksimalno iskoristila vrijeme i vidjela što više od onoga što grad nudi.



Prvi ovakav post posvećujem Munchenu. Munchen je prvi grad u Njemačkoj koji sam posjetila, nisam imala neka pre velika očekivanja, ali grad me jednostavno oduševio. Posjetila sam ga četiri puta do sada od čega je jedan malo dulji posjet trajao oko mjesec dana sretan Mogu reći da mi je jednako lijep u sva godišnja doba, ali nekako oduševljava u kasno proljeće kada su parkovi ispunjeni ljudima u šetnji, rekreaciji. Jeseni i zime su nešto hladnije nego u Hrvatskoj i nisu mi omiljene, čak su pomalo depresivne. Nastavak teksta dio je mog osobnog iskustva, ali i iskustva mojih prijatelja koji žive u Munchenu unazad nekoliko godina, kao i zanimljivosti koje sam otkrila pretražujući internet. Fotografije su moje i slikane su mobitelom pa nisu pre velike kvalitete, ali ipak mogu prenjeti ugođaj. sretan

Za početak nekoliko zanimljivosti o gradu, pa ćemo preći na mjesta koja Vam preporučam da svakako posjetite. sretan

Munchen se smjestio na jugu Njemačke i glavni je grad Bavarske. Nalazi se podno Alpa, a kroz njega protječe rijeka Isar. U gradu živi oko 1.500.000 stanovnika, a od toga je gotovo 40% ne-njemačkog podrijetla. Munchen je omiljeni među hrvatima te ih tamo živi nešto manje od 30.000. Na ulici možete čuti hrvatski na svakom koraku. Ipak ako i sami planirate preseljenje morate znati da je najam stanova u ovoj regiji najskuplji u cijeloj Njemačkoj te iznosi 18,92 €/m˛ što je za naš standard izuzetno velika svota.

Ako malo duže boravite u ovom kraju uočiti ćete da stanovnici Munchena pričaju neki "iskrivljeni" njemački - bavarski, te će Vas umjesto uobičajenim Hallo! ili Tschuss! pozdraviti sa Servus! Što se tiče njemaca kao sugrađana pristojni su i dobri, izuzetno cijene kada pričate njemački nemora to biti savršeno, ali bitno je da se trudiš, nije uobičajeno da će Vas ugostiti u svojoj kući, također ukoliko izađete sa nekim njemačkim prijateljima zapamtite da svatko plaća svoje piće odvojene i na odvojenom računu, to je jednostavno tako, nebi rekla da su škrti samo izuzetno cijene svoj zarađeni novac i mislim da su u potpunosti u pravu.

Kada posjetite Munchen, auto Vam zaista neće biti potreban, a gradski prijevoz dati će razgledavanju sasvim novu dimenziju. Gradski prijevoz funkcionira gotovo savršeno sa mrežom UBahna, SBahna, tramvaja i autobusa, za koji će Vam biti dovoljna jedna karta. Kartu kupujete na aparatu na stanici i po meni su vrlo komplicirani bez obzira na mogućnosti odabira jezika. Grad je organiziran u okruge (Bezirk) i u skladu s time različite su i cijene karata, ako ste u širem okrugu cijene mogu biti i do 10 eura, za dnevnu kartu. Super su mi grupne karte za do 5 osoba za cca 15 eura prema kojima ispada da se dvije osobe voze gotovo besplatno. Ono što mi se isto tako sviđa, je da njemci jako vole bicikle, tako da uz stanice Ubahna i Sbahna uvijek se nalazi parking sa mnoštvom parkiranih bicikala, zanimljivo, praktično i zdravo.Ipak i kada vozite bicikl obavezno poštujte pravila lijeve i desne strane, kao i skretanja.













E sada - što pojesti ili popiti u Munchenu? Od pića pivo, pivo i pivo. Munchen je grad piva, pivnica, pivskih vrtova i festivala. Neke od najpoznatijih marki piva koje se proizvode upravo u ovom gradu su; Augustiner, Hofbräu, Paulaner, Hacker-Pschorr Löwenbräu, Spaten, Franziskaner. Od hrane omiljeno je meso u svim oblicima. Onako tipičan Bavarski menu uključuje Weistwurst - one bijele kobasice, sa senfom Brezlom (perec) i pivom. Osim kobasica bavarci vole i svinjsko pečenje sa krumpirom. Još jedno od tipičnih jela je Leberkase - to je nešto slično kao salama reže se dosta debelo i jede kao sendvič. Kod nas dostupno u Lidlu. Ono što sam ja probala su Spatzle - to je tjestenina od jaja - nisam oduševljena rofl isto tako može se pronaći i u našim dučanima. I još jedno tipično jelo su Germknedle - desert koji je kako sam čula omiljen na skijalištima. Ako Vam ništa od ovoga nije po guštu, ne brinite, grad je prepun hrvatskih, talijanskih, grčkih restorana, a i McDonalds je na svakom koraku.

Ovako se jede u hrvatskom restoranu u okolici Munchena, po cijeni od samo 15 eura. Plata za dvije osobe. njami




Svako razgledavanje grada započinje glavnim trgovima. Za početak neizbježno je posjetiti glavni gradski trg Marienplatz. Marienplatz je u svako doba dana krcat ljudima, do njega je jednostavno doći iz bilo kojeg djela grada Ubahnom. Na Marienplatzu nalaze se dvije gradske viječnice stara i nova. Atrakcija je Glockenspiel - kratki igrokaz na tornju svaki dan u 11 i 12 sati. Osim toga nalazi se nekoliko crkvi te naravno mnoštvo dučana.















Drugi gradski trg koji sam posjetila je Karlsplatz ili Stachuss - koji je posebno interesantan po zidinama - Karlstor to su jedina sačuvana gradska vrata. Na ovom trgu vlada potpuni kaos, zaista jako puno ljudi, posjedanih oko fontane ili u šetnji - u nastavnu ovog trga je pješačka zona sa dučanima - prava ludnica.







Iznenadilo me koliko je Munchen zelen grad - prepun je prekrasno uređenih, velikih parkova koji se nalaze u blizini samog centra grada. Najveći i najljepši park u Munchenu je Englischergarten ili engleski vrt. Park je ogroman i prepun ljudi, prava zelena oaza, u blizini parka je sveučilište i studentski domovi tako da jako je puno mladih. Na nekoliko mjesta u parku moguće je popiti pivo u pivskim vrtovima. Jedna opaska, njemci nisu baš neki kavopije, te nisu oduševljeni narudžbom kave. Ono što uobičajeno pijem tamo je Tasse Kaffe - kava sa slatkim vrhnjem umjesto kave s mlijekom i gdje god sam ju pila nije me oduševila.

















Ono što mi je fenomenalno u ovom parku su surferi. Da surferi - u Njemačkoj u centru grada Munchena. Odlični su mi i velika atrakcija za prolaznike.







Drugi park koji je predivan i velik je Olimpija park to je zapravo sportsko središte s obzirom da se tamo nalaze olimpijski stadion, dvorana, bazen i druga mjesta za rekreaciju. Na sredini je prekrasno jezero oko kojeg možete prošetati, hraniti patkice i uživati u sunčanom danu. Tamo se nalaze i dva vidikovca, jedan "prirodni" i jedan toranj. Za toranj na žalost nisam znala tada iako nam je cijelo vrijeme bio pred nosom. Do vrha se ide liftom na visinu od skoro 300 metara, vjerujem da je pogled očaravajuć, Munchen na dlanu.











U blizini Olimpija centra nalazi se i BMW Welt, a kako sam u razgledavanju bila sa svojim dečkom ovo mjesto bilo je neizbježno. Zgrada izgleda totalno futuristički. Ova slika preuzeta je sa neta za potpuni dojam.



Ljubitelji automobila sigurno znaju da se BMW proizvodi upravo u ovom gradu. BMW Welt uključuje prodajni salon gdje će te vidjeti toliko različitih modela BMW-a koje nije moguće vidjeti na našim cestama. Ako ipak više volite starije automobile oduševiti će Vas BMW muzej - zanimljivo je da je BMW najprije proizvodio motore za avione i brodove, a tek kasnije motore i automobile. BMW muzej je odlično koncipiran i zanimljiv i curama i dečkima, a u suvenirnici možete kupiti prilično kupe suvenire sa omiljenim bmw logom.



















Allianz arena jedan od simbola Munchena i najmodernijih stadiona koji može primiti i do 70.000 ljudi. Ako i niste nogometni fan vjerujem da ste za nju čuli i vidjeli je na slici. Zanimljiva je vanjština obložena halogenim svjetljikama koje mjenjaju boju. Crvena boja znak je da utakmicu igra Bayern Munchen, plava boja Munchen 1860, a bijela boja znak je njemačke nacionalne reprezentacije ili nekog drugog događaja.Kada smo bili kod arene nažalost nije moglo se ući na sam teren, pa smo ga poslikali onako samo "preko ograde". Posjetili smo i fan shop koji je jako skup, ali moguće je pronači doslovno sve od igle do lokomotive sa logom Bayern Munchena - osim uobičajenih dresova, trenirki i sportske opreme, poklopac za kadu, četkica za zube, posteljina, pernice sva ima logo.



Ova slika također je preuzeta s neta wink



I za kraj događaj zbog kojeg svi uobičajeno posjećuju Munchen - Oktoberfest. Oktoberfest je nešto što se definitivno isplati vidjeti nije tu samo pivo u prvom planu, svi ti milioni ljudi na jednom mjestu tvore nevjerojatan doživljaj. Žene svih dobi obučene u dirndlice haljine s korzetom koji izražavaju poprsje, a muškarci svih dobi u hlačama s tregerima tzv. LederHose. Krigle se samo nose i ispijaju uz uzvik Prost! = Živjeli! Zanimljivost je da se Oktoberfest održava od 1810. godine kada je bilo vjenčanje između princa Ludviga i princeze Tereze - te je od tada do danas najveće narodno veselje. Današnje brojke posjetitelja su nezamislive te su blizu 6 milijuna ljudi. Oktoberfest sam posjetila 2014. godine i to HB šator. Piva iznenađujuće dobra s obzirom da nisam pivopija, atmosfera ugodna i zabavna zanemarimo li gužvu, cijene i više nego ogromne. Krigla je i više od 10eura, vožnja na vrtuljku 6-8 eura, hot dog prodaju hrvati sretan Bilo je nezaboravno i pogubno za novčanik, ali isplatilo se. rofl







Pogled na gužvu sa vrtuljka:






Sve u svemu posjetitete Munchen i nećete požaliti.

Nadam se da Vam se svidio ovakav post.

Pozdrav wave
Željka

Oznake: Munchen, Munich, Putovanja, grad, znamenitosti, trg, parkovi, gradski prijevoz, SPORT, Kultura, muzej

11

srijeda

studeni

2015

Novi materijal i nove ideje - Fimo masa

Od posljednjeg posta prošlo je skoro pola godine unutar kojih se dogodilo puno toga, ipak najljepša i najbolja vijest je završetak fakulteta i diploma magistre ekonomije sretanTako da sada imam nešto više vremena za kreativu i vraćam se redovitijem postanju. Kako su blizu Božićni blagdani biti će prilike za isprobavanje novih tehnika i materijala.

Za povratnički post tražila sam nešto novo i drugačije što još nisam radila. Pretraživala sam malo internet za inspiraciju i otkrila Fimo masu. Svi smo se kao mali igrali s plastelinom, a fimo masa je nešto vrlo slično osim što je materijal nešto tvrđi i treba ga više "razraditi". Nakon oblikovanja željenog oblika potrebno ga je ispeći na 110 stupnjeva otprilike 30 min, pritom će se materijal potpuno stvrdnuti. Ovaj materijal može biti vrlo zanimljiv, a krajnji rezultat naravno ovisi o nama samima.

Za početak u Hobby shopu kupila sam ovaj set.



Inače cijena svake pojedine boje je oko 15 kn, ovo je set u kojem ima 10 boja po 25 grama što je stvarno dovoljno za početak. Cijena ovog početničkog seta je 85kn.



Ovaj materijal idealan je za izradu originalnog nakita - naušnica, narukvica, lančića, prstena koji mogu biti idealan unikatni poklon za nadolazeće blagdane.

Za prvi post jedan jednostavni postupak izrade mašne od fimo mase. Masa se može staviti na prsten, lančić, narukvicu i sl.

Korišteni materijal:



Za početak potrebno je odrezati željenu količinu oštrim nožem kao na slici.Nakon toga materijal malo razraditi prstima i oblikovati kuglicu, koja će se kasnije stanjiti na rubovima, odgovarajuća dužina je 3-4 centimetra.







Nakon toga površinu razvaljati valjkom ili bilo kakvim tvrđim tuljcem, pri tome pazite da se ne priljepi za podlogu. Važna napomena fimo masa upija sve moguće mrvice i boje, tako da kao podlogu koristite bijeli papir.



Izduženu površinu savite na rubovima i okrenuti sve. Na drugoj strani odrediti sredinu i pritisnuti. Nakon toga od dodatnog materijala izraditi traku, a višak materijala odrezati.







Nakon toga mašna se peće, kako bi zadržao čvrstoću. Za kraj prefarbati završnim lakom, a poslužiti će i lak za nokte kao na ovom primjeru.





I to je to, mašnu sam na podlogu priljepila ljepilom u "pištolju" koje dobro drži. Ostale ideje stižu uskoro na blogu.

I za kraj ovaj mali slatkiš koji je ispao totalno neuredno rofl



Pozdrav! wave
Željka

Oznake: fimo masa, fimo, modeliranje, Nakit, naušnice, unikat, kreativnost, poklon, ideje, hobby, rukotvorine, dizajn, umjetnost

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>