saralara

ponedjeljak, 07.01.2008.

Došla sam kući; stigla Ljubina presuda!

Svima nama!

Danas, u ponedjeljak iz bolnice sam nakon deset dana stigla kući u Petrinju. Još sam nekako slaba, ali najvažnije da su prestali bolovi i visoka temperatura. Još sam pod lječničkom kontrolom. Uzimam antibiotike, zlu ne trebalo. Kratko ću vidjeti što ima u uredu. Za rasprave i stranke još nisam spremna. Savjetovali su mi odmor. Imam li uvjeta za njega? Zasad je važno da sam se izvukla. Ne, nije mi žao zbog svojeg postupka, ako baš pitate! Ogorčena sam svime što sam vidjela i čula u Ljubinim 'predmetima, nisam mogla šutjeti, morala sam ući u to. Sarah i Lara znat će jednog dana što smo sve bili spremni učiniti za njihov povratak.

Da, Ljubo se, kao i svi moji, ljutio na mene, no valjda će se već nekako navići. Baš kao i on, i ja idem do kraja u onome u što vjerujem.

No, štrajk i bolnica su iza mene. Kod kuće me dočekala pošta i - presuda Županijskog suda u Zagrebu prema kojoj Ljubo treba ići u zatvor na godinu dana. Čitam uvijek iznova obrazloženje i ne mogu vjerovati. Niti jedan od žalbeni razlog nije prihvaćen iako je jasno kao dan da je postupak vodjen protivno ZKP-u. Tročlano Vijeće Županijskog suda, tri sutkinje, jednostavno konstatira da je Magali svjedočila, da joj je prvostupanjski sudac poklonio vjeru i - amen! A jedna od tih dama mi je prije nego je s kolegicama 'izvijećala' presudu, preko pouzdane veze poručivala kako je ta ista presuda "nebulozna, kako 'pada' ako je barem 25 posto navoda iz žalbe točno". Pa si vi mislite zašto je promijenlia mišljenje, kako su suci (i sutkinje) neovisni. Jer, točni su SVI moji navodi - od lažnog svjedočenja do krivotvorene dokumentacije, od omalovažavanja ili nesaslušanja svjedoka obrane do tendenciozne interpretacije i doabira službenih dokumenata. Ljubo je, u kafkijanskoj maniri, osudjen prije nego je uopće došao na sud.

Ovih sam dana čitala u bolnici o jednom našem "junaku" koji pucao u trudnu ženu. Dobio je godinu dana zatvora. Ljubo takodjer jednu godinu. Zbog stvarne pljuske ili na temelju 'stvarnih tvrdnji' žene koja ocu želi oduzeti kćeri i odgajati ih u duhu doktrinarne matrice koju je preuzela od svojih roditelja? Svejedno.

I nikome ništa. Magali u Francusku, Sarah i Lara na pranje djetinjstva, a Ljubo iza rešetaka!!! Za nešto što nije učinio! Velika, strašna, sramotna i neoprostiva obmana! Mogu li uopće više biti odvjetnicom u ovoj državi. No, znam, kada bih stala, bilo bi to uprovo ono što se od mene očekuje. Moram razmisliti, dobro razmisliti. Prvo mi je vidjeti što se dade učiniti s tzv. izvanrednim pravnim ljekovima. Ostao je još Vrhovni sud!

Blogeri, hvala mnogima na dobrim željama. Vi ovdje vodite jedan sasvim neobičan dijalog. Vidim da neki od vas vrlo dobro poznaju ovu tužnu pripovjest, čak do detalja koje ni ja sama ne pamtim uvijek. Takav angažman ide ili iz osobne znatiželje, ili od onih koji iznutra poznaju priču, ili pak od onih koji su plaćeni da "blogiraju", pa već po logici posla, moraju nešto i znati o onome o čemu pričaju. Iznjeli ste toliko toga da ne stignem sve ni pročitati, a kamoli komentirati. U većini slučajeva ste na sasvim dobrom tragu. Šteta, da vaše bistre opaske nisu dostupne široj javnosti. Sudove, centre i ine službe takva vaša zapažanja ne smiju ni zanimati, niti zabavljati. Što je prava istina dalje od očiju javnosti, to bolje za one koji su je stvarali. No, mislim da se na kraju upak neće moći sakriti, ako ni pred kime, onda svakako ne pred samima sobom. Od novinara do sudaca, od policajaca do 'baba', od zluradih kibica do 'velike braće' u državnom odvjetništvu.

Jer, svi oni znadu što rade, a rade to jer su se upleli u klupko nezakonitosti, kriminala i korupcije. Lanac pada na najslabijoj karici. Zato svi šute. Ali, zaboga, kako ne znaju da istinu o svojim nedjelima ne mogu zauvijek sakriti. Imena i dokumenti će uskoro biti objavljeni, a što onda? Možda će i to proći kao da se ništa nije dogodilo. A možda i neće?

Ostanite i vi uporni!

Znade li itko gdje su Ljubine kćeri? Prošla su četri mjeseca od kada ih nismo čuli!

Uzgred, postupci po kaznenim prijavama koje sam podnjela protiv osoba odgovornih za deportaciju djece još uvijek, a i od toga su prošla već tri mjeseca, nisu pokrenuti!!!


Nataša Pifar Mihelić


















- 18:56 - Komentari (549) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (7)
Prosinac 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Sari i Lari Čučić oduzeti su otac, obitelj i domovina. Represijom, kriminalom i korupcijom!

Linkovi