subota, 25.01.2014.

Povijest sapuna; Aleppo

 photo 72a3589a-fe0d-4f92-9054-d91c7feb1e03_zpsc1315612.jpg
Mislim da nema strastvenog sapunjara koji se nije okušao u izradi aleppa. Moja verzija "aleppa":
40% ulja lovora, 40% ekstradjevičanskog maslinovog ulja, 10% nevenovog macerata u bademovom ulju (također se pokazalo dobro u njezi problematične kože), 10% shea maslaca.

Aleppo, grad u Siriji je mjesto odakle su potekli skupocjeni sapuni za pranje tijela. Aleppska tradicija izrade sapuna seže prije Krista.
Rimljani su također proizvodili sapune. Međutim, njihovi su bili za pranje rublja, dok su oni "prali" tijelo mješavinom maslinovog ulja i pijeska koju bi "gratalicom" sastrugali sa sebe..

Aleppo sapuni su napravljeni od maslinovog i lovorovog ulja. Oni su se kuhali i sušili od devet mjeseci do dvije godine.
Što je veći postotak lovorovog ulja ( koriste ga između 2-40%), kvalitetniji i skuplji je sapun. Što je lovorovo ulje sličnije pasti, kvalitetnije je i time je kvalitetniji sapun.

Za vrijeme križarskih ratova, sapuni za tijelo stižu u pokrajinu Castile u Španjolskoj. Kako im je bila nepoznata proizvodnja lovorovog ulja, radili su sapune od 100% maslinovog ulja.
Sapuni iz Šanjolske nastavljaju svoj put u Italiju i Francusku, a najpopularniji među njima se odazivaju na Marseille savon.
U Engleskoj su također radili sapune u to vrijeme, ali od životinjskih masnoća, a one znaju začepiti pore. Zbog toga (maslinovog ulja) su, u kvalitetama njege tijela, znatno prednjačili mediteranski sapuni.
Naše babe su isto tako kuhali sapune, ali od murge (taloga maslinovog ulja), svinjske masti te raznoraznih masnoća životinjskog porijekla. Još i danas možemo naći te sapune koji izvanredno peru vunu i rublje.
Uz današnja znanja o izradi sapuna, možemo u Dalmaciji raditi jako dobre i skupocjene sapune. Evo malo lokal-sapunizma;
Lovor, maslina, koja sve blaga u Dalmaciji mogu lako naći oni koji se žele bavititi izradom prirodnih sapuna... Kozje mlijeko, magareće mlijeko, med, smilje, kadulja...

Lovor je umjereno aktivan protiv bakterija, ali vrlo aktivan protiv gljivica. Jak je spazmolitik ,analgetik i ekspektorans. Pomaže kod akni, masne kože, gljivičnih infekcija kože. Lovor je toksičan. Ja radim od lovora samo sapun, a čak i svakodnevnim obilatim korištenjem sapuna neće prodrijeti u kožu potrebne količine za trovanje.
Ipak, savjetujem umjereno nanošenje jer dugotrajno nanošenje na kožu može izazvati alergijske reakcije.

Meni je koža od njega fantastična, pogotovo na onim dijelovima koji su skloni prištićima.
Čitala sam po forumima da nekima zna izazvati "brakeoutse". Ono o čemu često ne vodimo računa je to da možemo biti alergični na bilo šta i da apsolutno svaki sastojak nekome može izazvati alergije. Na lovorovo ulje je nešto veći postotak ljudi alergično, dok je na maslinovo ulje vrlo mali postotak ljudi alergično, ali upoznala sam i dvoje takvih. Ako imate akne i masnu kožu, a aleppo vam ne odgovara, možete probati sa sapunom koji ima dodatak spiruline i zelene gline.
Ovde opet napominjem da je sapun od 100% ekstradjevičanskog maslinovog ulja izvanredan za sve one koji su osjetljivi na sve i svašta, i jako je dobar za bebe.

Lovor ima specifičan i jak miris. Zato sušim aleppo u ormarima, i tako sam efikasno otjerala moljce.

Evo kako se danas u Siriji rade sapuni:
http://www.youtube.com/watch?v=QTADF_FDbkw

Važna napomena ako kupujete aleppo (bilo u Siriji bilo preko interneta):
Originalni aleppo treba sadržavati samo ove sastojke: maslinovo ulje, ulje lovorovih bobica, sodu kauštiku i vodu.
Ništa više! Nikakvo eterično ulje.
Eteričnim uljem lovora među sastojcim znaju se zavarati nestručni kupci. Na INCI-ju sastojci moraju biti navedeni količinskim redosljedom namirnica. Ako u INCI sastojcima lovor nije na drugom mjestu, ne kupujte taj sapun, jer je to prevara.

- 13:34 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se