srijeda, 04.12.2013.

Izrada sapuna kod kuće

Mnogo me žena pitalo kako da u svojoj kuhinji naprave sapun. Moram odmah reći da stvar sama po sebi nije komplicirana, ali treba voditi dosta računa o sigurnosti te morate uzeti u obzir financijski trošak pribora i posuđa (koje više nećete smjeti koristiti za hranu). Ako imate volje i posuđa za tu avanturu te svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje, možete si napraviti najzdravije sapune za svoju kožu, ne treba vam više nijedan drugi sastojak, osim naravno destilirane vode i sode kauštike. Ako imate staro maslinovo ulje, tada radite kuhani sapun koji nema ostatak, tj. discount ulja, ali to je druga vrsta sapuna od one o kojoj je ovdje riječ.
Sapun se dobiva saponifikacijom između kiseline (mast, ulje) i lužine.
Svaka masnoća treba određenu količinu lužine da bi nastala kemijska reakcija. Danas imate na internetu mnogo sapunskih kalkulatora koji to izračunavaju, pa o tome neću mnogo.

Pošto je NaOH dosta agresivna lužina, morate biti jako oprezni i svjesni opasnosti.
Nekad su žene sa ovih područja bacale smjesu sode i vode nevjernim muževima u oči, nakon čega bi ovi oslijepili. Dakle, pazite oči!!

SIGURNOSNA OPREMA:
-NAOČALE
-DOBRA MASKA ZA LICE
-RUKAVICE
-DUGI RUKAVI i DUGE HLAĆE, po mogućnosti od tvrđih materijala jer tanki mogu biti propusni pa se svejedno možete opeći ako se soda prolije po odjeći.
-OCAT, KVASINA (U PRSKALICI) NA DOHVATU RUKU UVIJEK KAD SE RADI SA SAPUNOM KAKO BI SE ODMAH POPRSKALI AKO VAM SODA DOĐE U DODIRU SA KOŽOM

MJERE SIGURNOSTI PRI MIJEŠANJU SODE S VODOM:
***SODA SE UVIJEK SIPA U VODU I MIJEŠA, NIKAKO OBRNUTO!!!***
- Pri miješanju sode s vodom pazite da su oči zaštićene, možete ostati slijepi!!!
- Pazite da su djeca i kućni ljubimci na sigurnom
- Pri miješanju nosite masku i i pazite da je ne udišete te da sodina para ne isparava po kući
- Pazite da se miješa tamo gdje se ne može proliti nigdje osim po vašem podu (npr. sa prozora da se ne izlije po nekom nesretnom prolazniku)
- Pod ne smije biti klizav tamo gdje radite da noseći lonac sa sodom ne prolijete vrelu sodu po sebi
- Sva hrana uklonjena, svo suđe koje koristite za kuhanje uklonjeno, nikako ne kuhate ništa dok radite sa sapunom
- Zaštićeni radni stolovi plastičnim stoljnjacima ili novinama

PRIBOR ZA SAPUN:
Sav pribor koji dolazi u doticaj sa sodom mora biti od plastike koja izdržava sodu, od inoxa ili nehrđajučeg čelika, nikakvo drvo, pocinčani limovi, emajlirano posuđe…

-Najbolje dva lonca od inoxa, jedan za miješanje sapuna, jedan za sipanje sode u vodu.
-precizna digitalna gramska vaga
-pjenjača za miješanje sode
-plastična kuhača i „oblizača“ za domiješavanje sapuna
-štapni mikser čiji noževi nisu od čelika, već inoxa
-profesionalni kuharski termometar do 100 stupnjeva (ja sam našla samo od cca 300 kuna u Apfela, u Chipoteke i Andabake su vrlo kratka vijeka)
-plastična posuda (vrč) za mjerenje sode
-plastična posuda za mjerenje vode
-plastična posuda za mjerenje ulja
-posudice za miješanje sastojaka,
-spužve za pranje (koje više nećete koristiti za pranje suđa koje koristite za hranu)
-detergnet za pranje suđa

Nakon izrade sapuna, suđe morate odmah oprati i prije slijećeg kuhanja u kuhinji ga morate skloniti. Sve što koristite za sapune, nemojte za kuhanje, i nemojte da se dira za kuhačim priborom.
Kalupi:

Podijelila bi ih na one koje nije potrebno oblagati:
Silikonski kalupi za kolače
Korišteni tetrapak od mlijeka
Pleksi profesionalni kalupi (tube ili pravokutni na rasklapanje)
Inox profesionalni kalupi

Kalupi koje je potrebno obložiti papirom za pečenje:
-Tube od vodovodnih cijevi
-Drveni pravokutni kalupi na rasklapanje
-Plastični, teflon, aluminijski bakreni kalupi.
-kutije kartonske od bombonjera ili vina…

Hladni postupak se radi tako da „hladno miješate“ miješavinu sode+vode te ulja.
Temperatura mora biti ista ili približno ista. Ne smije se razlikovati više od 4 stupnja.
Obično u veći inox stavim ulje, a u manji lonac izmješam sodu i vodu i čekam da temperatura sode padne na temperaturu koju želim postići i kod ulja.
Preporučujem za početnike minimalno 38 stupnjeva Celzijevih.

Kod hladnog postupka se koristi uglavnom tzv POPUST ili DISCOUNT ulja što znači da imamo 5% ili 8% više ulja nego je potrebno da bi se postigla saponifikacija.
Dakle, taj višak ćete izračunati u sapunskom kalkulatoru. Imate ih nekoliko na internetu
Hladni sapun, nakon što se dogodila saponifikacija, dakle, nakon što ste dobro izmješali štapnim mikserom sodu i ulje, se ulijeva u kalup.
Da bi prepoznali saponifikaciju, kad kapnete kap sapuna u smjesu sa sapunom, treba ostati vidljivi krater, znan kao TRAG.
Preopoznavanje traga zahtjeva iskustvo, tako da za početak, nastojte da vam trag bude dosta jak, dakle da sapunska smjesa bude što sličnija pireu, a krater zbilja vidljiv. Tek nakon nekog nekoliko napravljenih sapuna možete pokušavati igranje sa slabim tragovima jer riskirate propadanje sapuna.

Netom prije ulijevanja u kalup dodajete pigmente, druge željene dodatke kao što su med, mlijeko, gline te eterična ulja. Za sapun od jednog kila potrebno vam je otprilike 40 ml eteričnog ulja (ova količina se koristi kod lavande ili lavandina). Naravno količina eteričnog ulja ovisi o vrsti eteričnog ulja, ali ako nemate dovoljno eteričnog ulja, radije ne stavljajte to ulje u sapun, jer se neće osjetiti nikakav miris.

Sapun u kalupu dobro utoplite ručnicima i krpama. Ostavite ga minimalno 24 sata u kalupu. Nakon toga ga vadite iz kalupa i ostavite dan, dva, ovisno o vrsti sapuna i tada ga režete na manje kriške. Te kriške sapuna poslažete na hladno i suho mjesto jedno mjesec dana da se sazrijeva. Tek onda je spreman za upotrebu. Vremena boravka u kalupu, razanja na kriške i sazrijevanja sapuna ovise o vrstama sapuna.Napominjem ovdje da je između hobija i profesionalnog rada dosta velika razlika. Trošak otvaranja obrta ili firme nije zanemariv, ali najveća je razlika u doista teškom radu (što svaki ozbiljni posao zahtjeva) i dodatnim ulaganjima u opremu.
Ne vjerujem da u ovom poslu može biti konkurencije toliko da nekom drugom malom proizvođaču sapuna padne posao, jer se sapuni rade ručno i zato ne mogu postići veliku količinu proizvodnje poput industrijskih sapuna. Bilo bi lijepo kada bi i u Hrvatskoj postojalo udruženje "hladnih sapunjara" i nadam se pošto ima sve više ljudi koje ove zanima da će to i zaživjeti.

- 14:11 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se