subota, 28.09.2013.

Tražeći pravi sapun

Usputno dok izgrađujem posao izrade prirodnih sapuna, trudim se što više živjeti u skladu sa prirodom. Tako sve više uređujemo život u našoj staroj kući.Pokušavajući naći odgovarajući sapun za masnu, suhu, osjetljivu, zrelu kožu odlučila sam iskoristiti ono najbolje od prirode, najbolje od Dalmacije.


Ovom prilikom bih spomenula Gujinovićev med. Taj vrsni pčelar osvojio je brojne nagrade za med. Kod njega nabavljamo med a drži košnice pokraj naše kuće. Tako su nam pčele prve susjede i imamo med s istog područja gdje nam rastu naše masline.


CASTILE
Castile photo castileb_zpse0ac4c31.jpg
Sapun od 100% ekstra djevičanskog maslinovog ulja, i ničeg više. Sapun za svakoga, a posebno na one koji su alergični na kemikalije te za ljude iznimno osjetljive kože. Izvrstan je i za bebe.


MED
Honey photo honeyb_zps48b90a2f.jpg
Med je izvrstan humektant, privlači vlagu iz zraka te istodobno kožu omekšava i hrani. Svi sa oštećenom, suhom i zrelom kožom navalite na ovaj sapun sa biokovskim medom i mirisom limunske trave.


LAVANDA I BIJELA GLINA
Lavanda photo lavandab_zpsef88415b.jpg
Bijela glina je dobra za zrelu, osjetljivu, iritiranu te suhu kožu jer sadrži najmanje metala. Eterično ulje lavande umiruje i opušta.


SPA SAPUN
Spa photo spab_zpsfc8ff9df.jpg
Ako Vam je život pa, vratite ga sapunom spa! Sapun sa morskom soli i mirisom mente, lavande i eukaliptusa podiže energiju. Sol Jadranskog mora radi blagi piling te tonizira kožu.

SUMMERTIME SOAP
Summertime photo summertimeb_zps088c42b4.jpg
Zrnca maka te stopostotno kokosovo ulje daju vrlo snažan piling. Nije pogodan za čestu upotrebu, pogotovo ne ljudima sa suhom kožom.Sapun sa eteričnim uljima naranče, lavande, petitgraina i planinskog papra. Idealan za oštećene pete i kožu koja se guli.


SPIRULINA&ZELENA GLINA
Spirulina photo spirulinab_zpsab678bbb.jpg
Alga spirulina privlači toksine i teške metale. Zelena glina, bogata oksidom željeza, čisti kožu i otklanja masnoću, dobra je za mješovitu, masnu i nečistu kožu. Ovaj sapun je obogaćen eteričnim uljem ružmarina i čajeva kako bi potaknuo antibakterijska svojstva i pomogao nečistoj, masnoj i koži sklonoj aknama.

Svakodnevne kozmetičke rituale upotpunite zdravim sapunima prilagođenim potrebama vaše kože.

Oznake: sapun zdrav život

- 19:42 - Komentari (12) - Isprintaj - #

srijeda, 04.09.2013.

Prirodni deo koji ne masti i ne rastapa se.

Zbog svega lošega što jednoj ženi može izazvati kupovni deodorans sa aluminijem, želim podijeliti sa vama nesebično ovaj recept. (iako ne sasvim nesebično jer sam uvjerena da se dobro dobrim vraća)

Kako sam već pisala, cijela je fora u sodi bikarboni, mirisi samo mirišu, a bazna ulja i pčelinji vosak su tu samo zato da drže sodu.
Ipak, pošto mnogo žena izbjegava korištenje prirodnih deodoranata zbog toga što im neka ulja nepovratno zamaste košulje (što je maslinovo ulje u stanju napraviti) evo recepta sa sezamovim uljem, koje je lako perivo.

Zimski deo:
Sastojci:
Pčelinji vosak 25 g
Kakao maslac 35 g
Sezamovo ulje 40 g
Soda bikarbona 25 g

Gusnel 2 žlice (po želji
Eterično ulje 2 ml (po želji)


Dakle, prvo u banjimariji (u jedan lonac sa vodom stavite drugi u koji stavljate sastojke kako bi mogli kontrolirati temperaturu) prvo rastopite pčelinji vosak. Zatim dodate kakao maslac i miješate, nakon toga dodate sodu (i gusnel) i miješate i miješate dok se grudice sode dobro ne rastope, nakon čega dodate sezamovo ulje i miješate dok smjesa ne postane ujednačena. Tada što prije ulijevate u posudicu.
Eterična ulja dodajte netom prije ulijevanja u vašu posudicu. Deo je gotov za manje od 15 minuta.

Ljetna i zimska verzija suzbog temperature rastapanja, ako imate užasno hladnu zimu, smanjujte količinu voska dok ne dobijete željeni recept, dok ako ste na nekih saharskih vručinama, povećajte udio pčelinjeg voska (a smanjite za isti iznos sezamovo ulje).

Ne možemo utjecati na sve, ali ovaj deo bolje i dulje sprečava neugodne mirise od onog sa aluminijima, jeftiniji je a svakako zdraviji.

Ne usmrdili se, a ne oštetili! Pozdrav iz Sapunerije!


- 10:46 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>