srijeda, 24.10.2012.

Zašto brinuti čime se peremo?

326953_118908394923352_1532669759_o


Ili zašto koristiti "hladni sapun"?

Većina ljudi ne čita deklaracije na proizvodima. Poneki muškić će misliti da je svejedno čime se pere, ali to bi vrijedilo kada bi se izbor još svodio na miris ili na izbor suha/masna koža.
Nažalost, ono o čemu se malo vodi računa pri izboru sredstva za pranje je njihova štetnost po zdravlje ili okoliš.
Žalosno je da kupke za pranje beba sadrže sredstva koja se koriste u automehaničarskim radionicama za brzo i učinkovito pranje motornih ulja. Sve kupke koje možemo naći na tržištu su u stvari deterđenti. Obični tvrdi sapuni uglavnom sadrže deterđent. Preko 98% deterđenata sadrži kemikalije koje štete imunitetu i razvijaju alergije (SLS - sodium laureth ili lauryl sulfate), a često znaju biti kancerogene. Poznata je afera PEG-60 u šamponu bez suza.

Hladni postupak izrade sapuna znači da se sapuni ne kuhaju već da se masnoće (uglavnom su to biljna ulja) i lužina miješaju "na hladno". Tako kvalitetne stvari baznih ulja ostaju i nakon saponifikacije, kao primjerice polifenoli, snažni antioksidansi u maslinovom ulju.
Takvi sapuni se rade u malim tvrtkama ili kućnim radinostima. Mućkaroši hladnih sapuna uglavnom dodaju svojim sapunimatzv. popust ulja tj. discount, dakle u sapunu ima ulja više nego je potrebno da bi se obavio proces saponifikacije. Takav sapun je mekši i lakše se otapa u vodi. Ali zato ima prednost pred svim ostalim sapunima; njeguje tj. ne isušuje kožu.

Najvažnija prednost svih prirodnih sapuna je ipak ta da ne sadrže kemikalije.
Jednom sam naručila sapunsku glicerinsku prozirnu bazu i na sadržaju sastava stoje čak dva SLSa. Zato uvijek treba čitati sastojke kako na hrani tako i na svim kozmetičkim proizvodima.
Hladni sapuni mogu imati još brojna čarobna svojstva kao što su mirisi, dodaci protiv nečiste ili masne kože, mogu biti rađeni od najfinijih ulja za one sa ekstra osjetljivom kožom, sa medom ili mlijekom za one sa izrazito suhom kožom, mogu biti i piling...

U slijedećim nastavcima će biti i o postupcima te onome što sapuni uistinu mogu a što ne mogu napraviti vašoj koži..




Oznake: kupanje, sapun, Zdravlje

- 16:38 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>