utorak, 10.01.2017.

Radionica izrade sapuna

Radionica izrade sapuna u Splitu održava se 25. veljače 2017. u 10. sati.

 photo 9466c59a-6dc5-48dd-9b4a-11c9381d8cc9_zpse41c5971.jpg

Želite li naučiti raditi lijepe i domaće sapune bez korištenja gotovih baza? Sve o izradi sapuna hladnim postupkom, a nešto i o drugim postupcima ćete doznati ovdje!
Radionice izrade sapuna hladnim postupkom sam počela održavati kad sam shvatila da mi je zagorio ručak po stoti put dok sam na telefon objašnjavala početniku kako napraviti sapun. Nemoguće je u pola sata objasniti sve stvari koje mogu poći po zlu, objasniti funkcije svih masnih kiselina, a ni pokazati način na koji se oslikava sapun (dio za one koje privlači estetika, a mnogo je takvih).
Uočila sam da je za prenijeti sve "osnovne informacije" potrebno minimalno šest sati intezivne teorije i prakse. Obično se to razduži i na sedam sati, jer početnici imaju brojnih pitanja. Samo jednom (u Zagrebu također :-)) su bile na radionici sve same aromaterapeutice koje već su imale dosta predznanja o baznim uljima, pa je radionica završila ranije.

Mnogo sam puta čula tvrdnje, pa i od "stručnjaka" za sapun, da ja sapun-sapun, bez ozbira od kojih ulja ili masti bio napravljen.
To ne može biti točna tvrdnja. Svako ulje ima različiti omjer masnih kiselina, a svaka saponificirana masna kiselina se (dosta) drugačije ponaša u sapunu. Iako ovdje ima dosta naizgled naporne teorije, to je ono što svaki sapundžija mora naučiti. Ali kada se shvati što koja masna kiselina pruža koži, to uopće nije dosadna teorija. Znanje o masnim kiselinama je jedini način da se samostalno sastavlja recept, a to je opet jedini način kako uopće samostalno raditi sapune. Ne samo što nije pametno raditi ovaj odgovoran posao bez osnovnog znanja, već i tko zna koja sve ulja može netko imati na raspolaganju. Netko ima mnogo svoga maslinovog ulja, netko nabavlja egzotična ulja iz Afrike po povoljnijoj cijeni....

Za nekakav uvid u sastavljanje recepata, evo linka na post o tome http://sapunerija.blog.hr/2014/11/1631898751/recept-za-sapun.html Ove recepte mi je na facebooku pohvalio sam Stribor Marković, kao i koncept moje radionice :-) To me taj dan izbacilo iz cipela. Kad dobijete takvu pohvalu, uletite u društvo muža i njegovih geesesovaca koji piju pivo i pričaju o takvim "g(ej)ss" stvarima, i stanete vikat; "Stribor mi je pohvalio recepte!", a oni objese usta od čuđenja jer i oni znaju ko je Stribor. :-) Evo nešto od Stribora Markovića u vezi proizvodnje sapuna na njegovoj Plantagei:
"Zanimljivo da mali proizvođači najčešće posežu za sapunima, premda je proizvodnja sapuna najteža s aspekta kemijskog računa i dobre teoretske pripreme proizvodnje"
Ovo je i momenat da naglasim svima koji se žele baviti ovim poslom: Traba biti svjestan svih opasnosti kaustične sode! Mjere opreza su objašnjene precizno te ih se treba pridržavati bez ustupaka.

Split photo split_zps85971d1a.jpg
Sapuni naših polaznica u privremenom kalupu

Ipak, praktični dio izrade sapuna u kojem polaznici sami biraju eterična ulja i pigmente te sami oslikavaju sapun u svom kalupiću razdraga svakoga tko voli kreativni posao. Ako je namjera napraviti sapun lijep poput onih divnih slika na internetu, nužno je naučiti sve parametre koji utječu na takav proces i ovladati njima. U suprotnom sapun ovlada s onime tko ga radi, i ne ispadne tako lijep, iako može biti, a ne mora, siguran za korištenje. I o tome ima dosta priče.
Moja radionica je puno jednostavniji, jeftiniji i brži način za usvojiti znanje o izradi sapuna nego višemjesečno kopanje po internetu. Najskuplje su pak brojne pogreške koje rezultiraju bacanjem skupih baznih i eteričnih ulja. Na ovoj radionici dajem i praktično znanje koje sam usvajala godinama rada i pogrešaka na vlastitoj koži. Na moje radionice dolaze osobe koje se profesionalno bave ovime ili im je ovo ozbiljan hobi. Ipak, sadržaj ide po redosljedu namijenjenom totalnom početniku. Tako da je ovo radionica za svakoga tko želi raditi lijepe i kvalitetne sapune. Radionicu održavam ja, Ana Karabatić (OPG Delić- Sapunerija Rustika). Godinama se profesionalno bavim izradom sapuna sa svojim suprugom u Gronjim Tučepima. Hladne sapune radim (i oslikavam) u količinama od 50 kg po lijevanju, što zahtijeva vrlo veliko iskustvo, ali radim i sapun u količini od pola kg ulja (poput ovih na radionici) kada želim kod sapuna postići izgled filigranskog rada. Jer ovo je moj posao i moj hobi.
Zahvaljujem se još jednom svojim polaznicama što su mi priuštile ugodna i korisna druženja te razmjenu informacija.

*** Informacije o radionici ***
Radionica traje minimalno 6 sati, a i duže, ovisno o pitanjima i zainteresiranima koji žele znati još više, a nisu se umorili :-)

Na radionici se uči:
-Sigurno rukovanje kaustičnom sodom
-kako bazna ulja utječu na sastav sapuna
-sastavljanje recepata
-izrada sapuna uz objašnjavanje “traga” i učenje osnovnih tehnika oslikavanja sapuna
-korištenje eteričnih ulja, pigmenata i ostalih dodataka u sapunu
-najčešće greške pri izradi sapuna i kako ih izbjeći
-korisni savjeti
-trajnost i skladištenje hladnih sapuna
-odgovaranje na pitanjaMax. broj polaznika je sedmero.
Kući ponesete cca 700 grama sapuna koji ste sami oslikali i s eteričnim uljima koje ste sami izbrali.
Cijena u Splitu iznosi 500 Kn, a u Zagrebu iznosi 690 Kn, zbog troškova transporta i prostora. Sve prijave na mail sapunerija@gmail.com
092/2899501


Radionice izrade sapuna hladnim postupkom održavamo jednom mjesečno u Splitu te poremeno u Zagrebu. Ako ste zainteresirani, kontaktirajte nas na sapunerija@gmail.com
Pogledajte sapune u našoj stalnoj ponudi na http://sapunerija.com/

 photo 07fcb825-fb94-448f-aea2-3315cf06fea1_zps0667c029.jpg

Oznake: sapun, kako napraviti sapun, domaći

- 09:09 - Komentari (7) - Isprintaj - #

nedjelja, 18.12.2016.

Radionica izrade sapuna hladnim postupkom

Radionica u Splitu 25. veljače 2017. u 10 sati.

Strastveni sapunjar ne postaje se preko noći, to se postane u jednom trenu. Nakon bojanja prvog sapuna, nakon izbora prvog eteričnog ulja.
Koliko li je samo žena na ovoj radionici prvi put napravilo sapun i nakon toga u njihovim životima više ništa nije bilo isto! Počele su obilaziti destilerije eteričnih ulja, išle u potragu za prahom mađarske paprike, štapićima egipatskog cimeta, afričkim karite maslacem, novim ludim pigmentima iz Francuske...
Krale bi zadnju kap maslinovog ulja iz konobe svekrvi naočigled. U svakoj žlici, viljušci, pjenjači, oblizači, svrdlu, pneumatskoj bušilici, brusilici, vidama i kacavidama, petardama su počele gledati novi sapunski alat sa kojim će smisliti neku tehniku. Unijele su nemir u kuću, ali mir u svoju dušu. Jer izrada sapuna hladnim je vrlo ljekovita, pogotovo za onoga tko se time bavi.

Podijelila bih svoje polaznice na tri grupe:
Najviše je žena koje prvenstveno žele izraditi zdrave sapune za svoju obitelj. Zatim slijede one koje strastveno uživaju u ovom kreativnom hobiju. ima dosta i onih koji se ovime žele baviti profesionalno. Imala sam djevojke sa Hvara ( jedna ima stado koza pa radi sapune od kozjeg mlijeka), Višanke, Zadranke, Hercegovke koje imaju destilerije eteričnih ulja. Akadamske slikarice, konobarice, doktorice znanosti, stomatologinje, poljoprivrednice, frizerke holivudskih zvijezda, maserke, aromaterapeutkinje. Skoro sve su nastavile sa izradom sapuna i jako ih to veseli.

 photo 9373f777-bf23-424a-918e-3f5e3a8a2b29_zpsd4ca76eb.jpg

Maja photo Makarska_zps57feb669.jpg

Split photo split_zps85971d1a.jpg

Sanja photo Sanja_zps2dc874fd.jpg

 photo 2912900d-bac5-49e6-9b6b-48ceb3946bbb_zpsae9683fe.jpg

NEna2 photo Nena_zpsdc5c04bf.jpg

Ana photo Ana_zps206336d1.jpg


I poneko iskustvo:

Milena:"Jednom mi je jedna gospođa rekla da uvjek postoju dva načina:onaj skuplji (a to je kad nešto pokušavaš sam i učiš na svojim greškama) i jeftiniji(a to je kad te netko odmah nauči da radiš točno onako kako treba).Hvala Sapunerija Rustika,na svim informacijama za koje nisam ni smatrala da trebam znati da bi napravila dobar i kvalitetan sapun, a i praktičan rad ne mogu zamjeniti ni najbolje knjige kao ni uzbuđenje kad sam jućer sjekla sapun koji sam napravila."

Antonija: "Očekivala sam da ću naučiti nešto novo na radionici, ali moram priznati da nisam razmišljala o tome kako ću naići na drage ljude koji dijele slične interese, nisam znala da će 6,5 sati izgledati kao pola sata, nisam znala da će "učiteljica" biti do kraja nesebična u dijeljenju teško stečenog znanja. I na kraju, tako se dobro osjećam jer sam slobodno vrijeme iskoristila na najbolji mogući način. Hvala Sapunerija Rustika"

Anđelka: "Na radionicu sam išla prilično ravnodušno, a s nje sam izišla u totalnoj euforiji! Pregršt novih, korisnih informacija te praktičnog rada...moram priznat da sam se navukla! Hvala Sapunerija Rustika na idealnom uvodu u "svijet" izrade prirodnih sapuna...a"

A evo i post blogerice LivesArt i njenog sapuna napravljenog na radionici.
http://livesart-eu.blogspot.com/2014/03/sapun-od-lavande.html
Oznake: sapun radionica hladni postupak

- 10:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.11.2016.

Kruti šampon sa mineralima Jadranskog mora

Nakon par godina što koristim kruti šamponić vlastite proizvodnje, uz brojne preinake, odlučila sam ga podijelit i sa ostalima. Čak se i moja frizerka navikla na kruti šampon i kaže da ovaj sad bolje pjeni od običnog, što je njoj jako bitno. Uglavnom joj je problem kod krutih šampona stvaralo rastrljavanje među rukama, jer pri prvom nanošenju znaju ne zapjeniti odmah. Šamponi su napravljeni od detergenata, ili tenzida, tako da ih ne bi nazvala prirodnim proizvodom, ali u svakom slučaju, naši šamponi ne sadrže sls, ni nikakve druge sulfate ni fosfate. Od detergenata ili tenzida sam koristila najblaže i najekološkije u svojim kategorijama. Dakle anioniski, neionski, amfoterni i kationski tenzidi u omjerima koji što manje isušuju. Naravno, kosu možete prati i običnom vodom, ali na to se treba naviknuti i većina žena ne voli taj osjećaj na kosi. Zato kad već koristimo detergente, gledajmo da su eko friendly i da što manje iritiraju kožu.

 photo 9b38c29f-383a-4995-a600-716a6267dc71_zpsyvjrxk6z.jpg

Ipak, najekskluzivniji sastojak ovog šamponića su minerali Jadranskoga mora. To čudo prirode njeguje vlasište i poboljšava cirkulaciju. Dobiveno je u proizvodnji cvijeta soli isparavanjem mora u kojem je uklonjena većina vode. Tako su nastali supergusti tekući minerali mora koji su vrlo bogati magnezijem (60%). Tekući minerali Jadranskog mora obiluju i brojnim drugim mineralima u tragovima, pa čak i zlatom i srebrom.
Šampon ima još i eterično ulje čajevca koje je dobro za njegu vlasišta te kakao maslac, maslinovo ulje i phytokeratin koji njeguju kosu i čine je mekšom.
Nakon ovog šampona ja koristim i svoj kruti regenerator (o čemu drugi post), ali ne treba svakome.

Ako ne znate kako biste dobili novo i bolje od postojećeg, družite se sa inovatorima pa ćete otkriti. Prva liga je kad su ti inovatori i vaši susjedi, kako bi manje transporta bilo, i lipo je kad su ti ljudi i njihovi proizvodi eko friendly. U našoj sapuneriji zato osim maslinova ulja i smilja koje sami uzgajamo, kupujemo med, propolis, vosak, kozje mlijeko i eterično ulje lavande... sve u susida, a odnedavno i cvijet soli te tekuće morske minerale.

Oznake: šampon, prirodni, sapun, kosa, minerali

- 10:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

petak, 11.03.2016.

Moja teta Ela, matematika i društvo

Teško mi je, nisam navikla pisati o velikim ljudima. Imala sam čast biti dio tetinog života i imam snažnu potrebu napisati priču o njoj. Ne zato da obnavljam uspomene, niti mi je ovo terapija zbog iskustva smrti bliske osobe, niti pišem zato da što više ljudi zna za moju tetu. Pišem ovo jer želim da ideja koja je bila sastavni dio tetinog života prijeđe na druge. Nadam se da ću vam tu ideju uspjeti donekle dočarati riječima, što je puno teže nego kad živite uz osobu koja radi na velikim idejama. Ovo je priča o radu i borbi za društvo kakvo je moja teta vjerovala da zaslužujemo. Vjerovatno je ta borba pridonijela njenoj bolesti zbog koje je na kraju umrla.

 photo c8d7256c-199f-4df0-ab1e-1deae2dd9625_zpsfevfgibd.jpg
Ela Rac Marinić-Kragić (04. 05. 1955. - 25. 12. 2015.)

Moja teta je bila izvrsna matematičarka a još bolja učiteljica matematike. Iako je bila profesorica, koristim izraz učiteljica jer je život posvetila raznoraznom učenju, kako djece, tako i profesora. Radila je u petoj matematičkoj gimnaziji u Zagrebu. Da je bila kuvarica, u njenom restoranu bi bila najbolja spiza u gradu. Da je bila novinarka, bila bi Nataša Škaričić. Pošto je bila matematičarka, njeni učenici su bili najbolji matematičari na svijetu. Ona je bila u stanju da i na druge profesore prenese vještine dobrog učitelja, da unapređuje državni nastavni program, da uvede besplatne geometrijske programe i obrazuje učitelje kako da se služe njima. Onda je organizirala udruge koje su učiteljima pružaju obrazovanje, informacije i podršku. Pošto je to sve radila, usput je i naštetila korumpiranim individuama koji zarađuju svoj profit štetom po društvo. Iako je moja teta dobila nekoliko priznanja zbog svoga djelovanja, mogu reći da je više bila kažnjavana za života. Da ne pišem nedefinirano, njen ravnatelj je ta individua koja utjelovljuje sve najgore od hdz-sdp filozofije korupcije&ugnjetavanja. On je administrativnim metodama ispod žita smanjio mojoj teti plaću, zastrašivao je i ucjenjivao. Blago je reć da je to bio mobing, trajalo je to godinama, vjerovatno možete pretpostaviti šta sve u ovakvom društvu može netko doživljavat od čovjeka koji ima moć. Recimo da je ravnateljev sin imao firmu koja se bavi prodajom matematičkih pomagala, a ravnatelj je lobirao za obaveznu upotrebu scientific kalkulatora u osnovnim školama. Moja teta, kad se tada glasalo o takvim odlukama u matematičkim udruženjima, je naravno bila protiv toga. Kada bi se birale knjige, teta bi glasala za najbolje knjige, na kojima naravno nije neka zarada od koruptivnog dodatka. Dok je ravnatelj u Hrvatsku uveo Sketchpad koji podržava ministarstvo i koji se plaća, a koji je po mnogim nastavnicima vrlo nekvalitetan program, moja je teta je uvela open-source Geogebru koja je vrh među takvim programima. Ona je o svemu tome pisala dnevnik
Mnogi su napisali divne riječi o njenom životu. Međutim, u zbornici, gotovo svi bi pognuli glavu kada bi ravnatelj sijao strah. Zbog straha od dobivanja otkaza, smanjenja plaće i mobinga nisu stali na stranu moje tete. Ali ono što duboko vjerujem je da ljudi koji pognu glavu, oni koji ne pruže podršku prijatelju koji se bori i za njih, kad rade ispodprosječno posao kojeg su nekoć voljeli ili nikad nisu, u biti rade protiv sebe. Vi koji ovo čitate, nastojte razumjeti što je uistinu dobro za vas. Mjeri li se kvaliteta vašeg života sigurnim poslom, stalnim primanjima ili djelima koja ostaju iza vas. Kakvu poruku pružate svojoj i drugoj djeci. Što dajete generacijama koje ostaju za vama?

Da bi radili sa genijalcima (koji su se skupljali oko moje tete poput saborskih zastupnika na mukte marendu) morate posjedovati stanovite vještine. Genijalci imaju posebne potrebe. Morate ih naučiti motivirati. "Genijalcima ili dam posebni domaći, ili im uopće ne dajem domaći rad." Ovu izjavu je teško svatiti običnom učitelju ali moja teta nije bila obični učitelj. Teško je učiteljima raditi sa mladom osoboma koja ima mnogo veće intelektualne sposobnosti od njih, pa često u samom startu odustanu. Moja teta nije imala probleme sa egom ni kvalitetom učenja, i pričala bi mi ponosno kako bi tek pokazala put rješavanja ultra teškog zadatka mladoj nadi. Moja teta je bila vrlo blistava uma i imala je iznimnu matematičku kondiciju koju je svakodnevno održavala kako bi mogla pratiti takvu djecu i pružati im smjernice. Danima bi radila na jednom zadatku da vidi da li ga je genijalac dobro postavio. Da se razumimo, radila je ona i sa običnom dicom, poput mene, i tu je pokazivala veliki uspjeh. Dvi više škole sam završila, a sve je bilo puno predmeta sa brojevima, i sve bi mi ih objasnila bolje nego profesori koji su mi tumačili te predmete. Pogledala bi npr. u nacrtnu geometriju koja se uči čitav semestar na fakultetu i za dva-tri sata bi već osmisla plan i program učenja. Onda bi misec dana "cipala" sa mnom tako da mi je svaki put pomalo podizala kondiciju za učenje i uvik bila malo zahtjevnija u objašnjavanju. Taman na granici moga razumijevanja. Tako sam razvijala možđane. To primjetite tek nakon par tjedana, ali veliki je blagoslov imati osobu koja ulaže vrijeme, trud, energiju i znanje u tebe. Ona vas motivira i osim samog predmeta uči vas i logičkom razmišljanju, ljubavi prema znanju i upornosti. Mene je moja teta osim ogromnog truda i vremena potrošenog na moje učenje, učila i kuhati, planinariti, voljeti, brinuti se o drugima, učila me odgoju djece, hrabrila, podržala u privatnom poslu, i financijski i energetski, i slušala me kad mi je bilo teško i pomogala na sve načine. Malo tko je imao takvu tetu.

 photo 78a79055-f881-4430-9609-3671225b5e89_zpsaerdpikf.jpg
Našla sam markaciju!

Moje prvo planinarenje je bilo kad sam imala četiri godine. Išli smo na Sljeme od Šestina. Vrlo brzo sam se umorila i počela kukati i prigovarati. Ali moja teta me je zamolila da tražim markacije i objasnila mi kako ću time čitavom timu biti od velike pomoći kako se ne bi izgubili. Nakon toga sam zaboravila na umor i trčala od markacije do markacije te bila preponosna kad bih obavijestila društvo da sam ugledala slijedeću. I dan danas kad vidim markaciju obuzme me radost tog prvog planinarenja kad sam se osjećala tako ponosno i posebno. I svojoj djeci sam na isti način uvalila priču o markacijama. Ona je ostavila mnogo markacija za sobom, pratim ih svakodnevno i toliko su snažne, čitav život ću ih imati ispred sebe.

Često se pitam, da li je moja teta isto trebala pognuti glavu, čuvati sebe, ne voditi toliko brige o drugima, možda bi duže živjela. A meni je toliko bilo stalo da bude sa menom. Međutim, da se ona toliko nije davala svima, ne bi možda bila ni puna nesebične ljubavi prema meni, i onda ja ne bi bila upola od ovoga što jesam. Zato, u čast mojoj teti, gledat ću sa radošću a ne žalošću na sve njene učenike i kolege koji su poput mene dobili mnogo. Trud za sve njih nije bio uzaludan ukoliko nastave davati ono što im je ona dala. Velika utjeha mi je da su zbog nje vjerovatno mnogi bolje osobe, korisne drugima. Jedna mudra žena mi je rekla da u čast teti oprostim i njenom ravnatelju koji nije znao što radi jer onaj koji se povodi samo za moći i profitom je neznalica. Trudim se!http://nastavnici.org/2015/12/26/ela-rac-marinic-kragic-4-svibnja-1955-25-prosinca-2015/

- 07:26 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.11.2015.

Laundry soap

Svi biste htjeli imati sapune naših baka za pranje veša, pogotovo kad zagusti sa nekim opakim mrljama, zar ne? Niste pomagali staroj baki oko izrade sapuna kad je trebalo, baka je onemoćala, sakrila recept ili ga zaboravila, a vi bi sad htjeli recept nazad. To je zato jer su sapuni koje su radile naše babe izvanredno prali sve od stoljnjaka do vunenog đempera, od kistova do patika, a sad svi "mirišljivi" omekšivaći svijeta ne mogu učiniti da se nešto tako lijepo opere. Iako radim hladne sapune za pranje tijela, ljudi su me neprestano nagovarali: "Kad će sapun za prat robu? Kad ćemo oprat robu nekim normalnim domaćim praškom ili sapunom?"

Hvalim se ovim postom jer nakon niza pokušaja i teškog rada, napokon smo ovladali i tradicionalnom metodom kuhanja sapuna. I nisam iznenađena sa ustanovljenim: Tradicionalni sapun je najbolji sapun za pranje robe ikad!!! Više me zaprepastilo da smo uspili ovladat tom mukotrpnom tehnikom. Nije bilo lako, nailazili smo na prepreke, smislili par trikova, nismo se predali. Osjećam se poput staroga opakoga mr. Forda kad je napravio motor sa više cilindara koji uistinu radi. :-)

 photo 082de191-ddca-42c9-80a6-2e4dafe21fdb_zpskr98ynkl.jpg

Evo ga:
THE RECEPT!!!

Sastojci:
10 litara vode
4 kg otpadnog ulja (jestivo ulje nakon prženja, talog od maslinovog ulja, loj, mast)
1 kg natrijeve lužine
1 kg soli

Sastojci su jednostavni, poanta je u miješanju do iznemoglosti
Ovaj kuvani sapun, znači da se kuva, miješa se zato da ne pokipi. Uglavnom se prije to radilo van kuće u velikom loncu. Dakle, miješajte sve ovo u loncu na vatri satima. Moj mali trik: Dobro je za početak zamiješat natrijevu lužinu i vodu 50:50 (mjere sigurnosti korištenja natrijeve lužine pročitajte u mome postu o izradi sapuna kod kuće) sa uljem, malo miksat da dobijete početnu saponifikaciju, i onda to uvalit u ovu slanu vodu, pomalo, da ne zakipi. Miješati možete između nekoliko sati do čak dana. Ovisno o vrsti i čistoći ulja i masnoća, o temperaturama i o vašoj snazi a možda imate neki snažan mikser.
Uglavnom, suncokretovo ulje iz dućana je najgori izbor za ovu vrstu sapuna, što me pitala jedna moja učenica koja se uputila u ovu avanturu. Što starije, užegnutije ulje, to bolje. Također su bolja ulja sa više zasićenih masnih kiselina.
Prepoznat ćete da je sapun gotov kad tvrda smjesa pliva na površini, tada ga brzo vadite viljuškama i naguravate u kalup jer se brzo hladi, pa da što bolje poprimi normalan oblik.

Ovo je opasan posao, tako da ako vam se ne da zafrkavat sa naočalama, rukavicama, maskom i dugim rukavima, ne radite ovo!!! Nikakva djeca ni životinje blizu. Prije početka bavljenja izrade sapuna uvijek pročitajte sigurnosno rukovanje sa natrijevom lužinom!!!

 photo 3552e856-f4dc-4311-a856-bf953d9b15e2_zpstyfejmim.jpg

Mama je s njim oprala smolu, ćaća mazut, a muž mudante, stolnjak i kuhinjske krpe. Ne triban više prat robu!!!
Vi ga možete ga naribati i pomiješati sa boraksom i kristalnom sodom ili sodom bikarbonom i staviti u mašinu, ali ručnim pranjem s toplom vodom odlično skida mrlje.

 photo 97d1ed61-a74c-44b2-9f32-5b6ba9e6b129_zpsfojleuum.jpg
Andrea mi je poslala sliku i dojmove pranja veša :
"Pranje veša na stijeni ispod koje izvire slatka voda, na mjestu na kojem utjeće u more. Nema tih para da nahrane dušu kao ovo. Ves meeeekan, tako da tabletice moram stirkati p.s. pomno odabran Old fashioned laundry soap made by Sapunerija Rustika, s nultom tolerancijom na zagađenje prirode"

Dobro je znati:
Hladni sapuni se rade od vrhunskih ulja, rade se sa viškom ulja i njeguju kožu ali slabo peru robu.
Kuvani sapuni rade se od korištenih i starih ulja i masti, dobri su za pranje veša, ne preporučam ih za pranje tijela.
Nikada nemojte izlijevati ulje i masnoću u slivnik niti u školjku u toaletu, zagadit ćete mnogo pitke vode. Sakupljajte ulja i od njih napravite kuvani sapun za veš.


 photo 6bbcc21f-4aa1-4af7-bd15-0b869b392bb4_zpslewq6mcr.jpg

 photo mast120ndash20kopija_zpson7wkl6t.jpg
Ovo su potencijalne namirnice za vaš prirodni prašak za robu. O tome više u nekom drugom postu.


Laundry sapun od 100 grama iznosi 15 Kn.

- 16:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.05.2015.

Prirodni šamponi

Prirodni šamponi ili sapuni za kosu? Ne postoje!!! Odmah da razočaram sve zainteresirane. :-)Ovaj post je više namijenjen ljudima koji tragaju za prirodnim načinima pranja kose a manje onima koji sastavljaju šampone. Ovako svima zainteresiranima dajem, nadam se, kvalitetan odgovor na brojna pitanja koja dobivam: kakav šampon ili kondicioner kupit, na koje sastojke pripazit, koja je razlika između (krutih i/ili tekućih) detergenata i (krutih i/ili tekućih) sapuna, zašto šamponi ne mogu bit prirodni, zašto šamponi nisu sapuni, kako se prirodno može prati kosa te zašto ja ne radim šampone.

Soaps photo soap_zps565755a8.jpg

"Prirodni sapuni" uglavnom nastaju tako što ulja reagiraju sa sodom kauštikom - NaOH (kod tekućih sapuna to je KOH), a NaOH i KOH se uglavnom dobiva sintetskim putem pa se žestoki pobornici naziva prirodno znaju ljutiti. Više bi im pasao izraz domaći sapuni. Kad me pitaju radim li prirodne sapune, ja ipak odgovorim potvrdno, jer ne samo što bi mi objašnjavanje oko toga što je prirodno oduzelo previše vremena već se tu radi o žargonskim izrazima. Na to ni ne gledam tako striktno jer svakodnevni izrazi "kemija" i "prirodno" tu nisu korišteni stručno, niti se koga obmanjuje. Također, hladni sapuni (gdje se koriste mineralni pigmeni i eterična ulja od dodataka) spadaju pod COSMOS standard. Evo link koji po meni jako lijepo objašnjava te granice, što je prirodno a što ne. Napisao ga je cijenjeni i popularni Stribor Marković http://www.plantagea.hr/dev/i-uvod
http://www.cosmos-standard.org/docs/COSMOS-standard-v1-2-061212.pdf
Kako je bilo puno rasprava i sitnih prevara oko naziva prirodno, europski stručnjaci kreirali su točan propis što je to ekološka kozmetika, a što nije. Tako je nastao COSMOS standard. Prema tom standardu, sastojci moraju zadovoljavati točno određene kriterije kvalitete.
Ali, ajmo mi na šampone.

Konvencionalni šamponi su kombinacija tenzida ili surfaktanata. Kruti šamponi nisu sapuni već smjesa surfaktanata u krutom stanju. Surfaktante možemo zvati i detergentima. Dakle vrlo je upitno što je to sapun za kosu. Tekući šamponi su smjesa detergenata i vode (zato trebaju još i kvalitetan konzervans). I ovdje je bitno da čitate sastojke (INCI lista), jer skupocjena ulja i svi ostali čarobni dodaci nisu osnovni sastojak šampona, već su to detergenti i voda. Ono što je bitno na prvu je to da kupite šampon bez SLS-a koji je za mnoge iritant (i ima još mnogo drugih ozbiljnijih mana). Međutim jako je jeftin i ima ga u preko 95% proizvoda u supermarketima, te čak i u krutim sapunima koji se prodaju pod prirodne. Znači kad kupujete šampon pripazite najviše koji su surfaktanti korišteni.
Mnogi muškarci koji imaju vrlo kratke vlasi peru kosu sa običnim sapunima i zadovoljni su. Međutim, sapuni nisu praktični za pranje kose svima koji imaju kosu dužu od par centimetara. Ima naravno i žena koje duge vlasi peru sodom bikarbonom ili allepo sapunima (te ostalim sapunima koji imaju saponificirana ulja koja više pjene) te ispiru nakon toga octom u vodi. Ali iz mog iskustva ovo ne odgovara velikoj većini žena, pogotovo onima koje su navikle na standardne šampone. Kosa nije koža i ima drugačije zahtjeve za pranjem, njegom i raščešljavanjem.
Oštećena kosa se ne može obnoviti i zato treba paziti da se lako raščešlja, a mnogi vole i da je fina i meka na dodir. Nakon pranja sa sapunima se taj efekt ne postiže. Pogotovo ju je teško raščešljati nakon sapuna od 100% maslinovog ulja. Sapuni mogu još više oštetiti kosu. Tekući sapuni (oni koji su rađeni saponifikacijom sa KOH) također nisu pogodni za kosu (istih su svojstava kao i kruti sapuni osim što se lakše nanose) jer sapuni čine da se površinski slojevi dlake rasvjetaju te su time skloniji oštećivanju i pucanju. Kosa se teško raščešljava nakon (tekućih i krutih) sapuna. Sapun može, a i ne mora, biti dobar prema vlasištu. Njega kože se svodi na hranjenje, dok se kosa njeguje jedino prevencijom oštećenja (između ostalog i kvalitetnim kondicionerima koji stvaraju fini sloj na kosi te sprječavaju daljnja oštećenja, a ispiru se pri svakom pranju). Ovisno o problemima vlasišta, koriste se dodaci u šamponima, kao salicilna kiselina protiv peruti te gline ili vrbina kora, ekstrakti ružmarina itd.. Kosu oštećuje sunce, bojanje i slične kemijske fore, peglanje, feniranje, raščešljavanje, vezivanje gumica za kosu i slično.
Vlasište bi možda općenito trebalo promatrati zasebno od kose.
Tanka dlaka je podložnija oštećivanju, takva kosa se prije masti i mora prati češće sa rijeđim detergentima. Bilo bi dobro da se koriste kationski tenzidi u regeneratorima koji će čuvati kosu od oštećenja. Ono što znam je da je to uglavnom genetski i da tu nema puno spasa, tj. dlaka kose vjerovatno vam neće biti deblja čak i ako jedete puno zobi kao što je to mojoj djeci savjetovao frizer (zbog toga što je od sličnih proteina sastavljena medula dlake). Oni sa debelom dlakom imaju uglavnom problem sa raščešljavanjem, pa bi i njima određeni kondicioneri dobro došli, ali to je jedno potpuno novo poglavlje. Ja sa debelom dlakom znam koristiti i ulja na vrhovima kose i to mi ne smeta, a kosu perem svakih tjedan dana.

Tenzidi ili surfaktanti su površinski aktivne tvari. Rekao bi moj otac koji s njima čisti mazut u radioni da oni čine da voda postane još vodenija. Wikipedija kaže da su to supstance koje snižavaju površinski napon vode u odnosu na zrak ili u odnosu na graničnu površinu sa drugim supstancama. Riječ surfaktant potiče od engleskog naziva za površinski aktivne supstance - surface acting agent. Surfaktanti se primjenjuju kao sredstva za čišćenje, a također i u tekstilnoj industriji kao sredstva za kvašenje, emulgaciju i omekšavanje. Površinski aktivne supstance se u rastvoru raspoređuju tako da je njihova koncentracija na graničnoj površini veća od koncentracije u unutrašnjosti rastvora. To omogućava njihova struktura koja se sastoji od hidrofobnog i hidrofilnog dijela molekule. Hidrofobni dio je alifatski ugljikovodični lanac (ravan ili razgranat). Hidrofilni dio molekule ima afinitet prema vodi, a to može biti hidrofilna grupa npr. karboksilna, sulfatna, sulfonska, ortofosforna, amino grupa, sulfonamidna, itd. Pri povećanoj koncentraciji surfaktanta dolazi do formiranja submikroskopskih čestica (micele) u unutrašnjosti rastvora. Micele su građene od nekoliko stotina molkula čiji su hidrofilni dijelovi okrenuti prema vodi, a hidrofobni lanci prema unutrašnjosti. Ova pojava omogućava solubizaciju dvije tečnosti koje se ne miješaju, tj. prividno povećanje rastvorljivosti. Npr. emulzija vode i ulja bit će stabilna u prisustvu površinski aktivne supstance.
U šamponima ima još sva sila dodataka, ali to može biti tema jednog novog posta.

Podjela tenzida prema ionogenosti (može se provesti i prema HLB vrijednosti):
-anionski
-kationski
-neoionogeni
-amfoterni

Kombinacijom tenzida iz ovih skupina dobivaju se pjenušaviji ili manje pjenušavi, blaži ili agresivniji, sva većom ili manjom snagom perivosti te iritacije, ekološki razgradivi ili ne, šamponi. Neki tenzidi su blaži i kvalitetniji od drugih i razgrađuju se u okolišu ali to su ipak detergenti dobiveni kompliciranim kemijskim reakcijama. Vrlo malo je vjerovatno da postoje kućni ili mali ili domaći proizvođači detergenata, već postoje oni koji miješaju već gotove surfaktante.

Primjer konvencionalnog tekućeg šampona (prepisano iz Kozmetologija, Mira Čajkovac):
Trietanolamin-laurilsulfat 30,0
Koko-betain 10,0
Dietanolamid kokosovih masnih kiselina 2,0
Miris 0,7
Otopina boje 2%-tna 0,1
Konzervans, miris i pročišćena voda do 100,0
pH-vrijednost treba podesiti na 5-6

Evo što je po Cosmos-u dozvoljeno koristiti od detergenata tj. tenzida:
"Ingredients containing petrochemical moieties Specific use
Betaines Amphoteric surfactant
Alkylamphoacetate Amphoteric surfactant
Alkylglucosidecarboxylate Anionic surfactant
Alkylcarbonate Anionic surfactant
Carboxy methyl cellulose Gelling agent / viscosity agent
Important: Those moieties must not exceed a total of 2% of the total finished product: In those ingredients containing petrochemical moieties the proportion of the petrochemical moiety is calculated as follows: [(all petrochemical starting primary raw materials - petrochemical starting primary raw materials in excess) / (all starting primary raw materials – all starting primary raw materials in excess)] x 100. "

Znači da bi svaki od ovih surfaktanata trebao biti zastupljen manje od 2% u ukupnom proizvodu. Također nisu navedeni kationski surfaktanti bez kojih je nemoguće napraviti kondicioner tj. ono što će kosu lakše raščešljati i ostati na vlasima u spriječavaju oštećenja do slijedećeg pranja. Tako da kvalitetni kondicioneri ne postoje u prirodnoj kozmetici, a vrlo je teško napraviti i šampon koji dobro pere sa ovim sredstvima jer obično u tekuće šampone dodaju minimalno 15% (a uglavnom 30%) detergenata. U krutim detergentima postotak detergenata je puno veći jer nemaju vode. Zato ne vjerujem da na tržištu uopće postoji ovakva stvar tj. šampon po COSMOS standardu, dakle ono što bi se reklo PRIRODAN. Ako ste je našli, molim izvjestite me. Mislim da možemo vidjeti koliko je više "kemije" u sredstvima za pranje kose od onoga što se nalazi u običnom sapunu za pranje tijela.

Ono što bih preporučila, a da sam našla bez SLS-a i da je za normalan džep su Babylove šamponi, Hipp, i Alverde. Od ovoga svega je prvi najjeftiniji i koristila sam ga na svojoj djeci godinama.

Osobno ne znam želim li se u bliskoj ili daljoj budućnosti baviti prodajom i miješanjem detergenata.
Razmišljam o tome ali još nisam donijela konačnu odluku. Mi imamo OPG a moj suprug je zaluđeni maslinar. Kako sada razmišljam, ako mi bude nedostajalo sredstava ili posla osim ovoga sa proizvodnjom sapuna, radije posvetila prodaji i proizvodnji finog maslinovog ulja u staklenim bočicama nego distribuciji plastičnih bočica sa sintetičkim detergentima.

Zdravi bili!

Update: Zanimljiv blog sa znanstvenim pristupom raznim čistačima kose. Žena kaže da voda od prokuhane zobi i glina također dobro operu kosu, kao i sapun, ali tu se ne priča dalje o raščešljavanju.
http://www.thenaturalhavenbloom.com/2015/05/hair-science-how-well-do-mild-cleansers.html

- 16:40 - Komentari (2) - Isprintaj - #

utorak, 12.05.2015.

Uobičajeni postupci izrade krutih sapuna

Domaći sapuni se mogu raditi na različite načine, a o načinu na koji radite sapun će ovisiti i kvaliteta i namjena sapuna. Evo postupaka kojima se možete poslužiti za napraviti domaći sapun kod kuće. Najviše volim raditi hladne sapune, jer oni se mogu oslikavati različitim metodama što svaka kreativna osoba obožava a mogu postizati i različite efekte na koži.

 photo 23c0c8c5-d3b4-4980-be9b-976a2b1a68ca_zpsyspack9d.jpg

Sapun se obično dobiva postupkom saponifikacije između kiseline (mast, ulje) i lužine. Svaka masnoća treba određenu količinu lužine da bi se dobio sapun. Sapuni sa viškom ulja imaju više ulja nego je potrebno da bi nastala potpuna saponifikacija. To su tzv. premašćeni sapuni, a višak ulja tj. manjak sode se u sapunskim kalkulatorima naziva superfat (višak ulja) ili discount (manjak sode) (što je više-manje ista stvar, iako ima fora da je superfat dodavanje ulja nakon postignute početne saponifikacije ali o tome neću sad).


Hladni postupak izrade sapuna

Ovako dobiveni sapuni se ne kuhaju, ulje i soda se miješaju na hladno. Početna saponifikacija se dobiva mehanički, uglavnom miješanjem štapnim mikserom. Nakon što je postignuta saponifikacija (trag), sapun se izlijeva u kalup. Nakon jednog dana (ili više dana, ovisno o nizu faktora), sapun se vadi iz kalupa i ostavlja da sazrijeva minimalno četiri tjedna (idealno šest tjedana a z a neke sapune i više). Glicerin ostaje u sapunu kao prirodni produkt saponifikacije. Taj glicerin također njeguje kožu za razliku od konvecionalnih sapuna kod kojih se glicerin odvaja. Hladni sapuni su uglavnom premašćeni sapuni jer je nemoguće van laboratorijskih uvjeta izračunati točan saponifikacijski faktor ulja. Ovakav sapun je najbolji za pranje tijela, ponekad čak i lica. Šteta je s njime prati ruke, a teško rublje.
*Hladni sapuni su nastali za vrijeme kolonizacije Amerike. Nemaju korijene u našoj tradiciji.

Topli postupak izrade sapuna

Nakon što se ulje i soda pomiješaju kao i kod hladnog postupka, sapun se grije i miješa u double boileru, tj. banjamariji (lonac u loncu s vodom) na cca 70 stupnjeva.
To je također postupak u kojem se preporuča premaščivanje. Sapun je gotov nakon cca dva sata, spreman za izlijevanje u kalup, te se već sutradan može koristiti za pranje tijela. Razlika između toplog i hladnog postupka je što u prvome postupku eterična ulja reagiraju sa sodom, ali se zbog nižih temperatura (neosapunjiva) svojstva baznih ulja bolje sačuvaju. U toplome postupku eterična ulja se dolijevaju u već gotov sapun pa ne reagiraju s lužinom i time miris eteričnih ulja ostaje duže.

Kuhanje sapuna ili metoda naših baka
Naše bake su kuhale sapun. Otprilike bi u lonac sa 10 l vode, 1 kg soli, 1 kg natrijeve lužine stavili 5 litara „murge“(talog maslinovog ulja) ili bilo koje druge masti ili ulja, uglavnom otpadnoga ulja. Tako su na kipućoj vodi miješale bez prestanka tri sata i više, dok se potpuno ne bi odvojio glicerin od sapuna, a sapun bio saponificiran bez viška lužine ili ulja. Ovakav sapun je idealan za pranje veša. Zato se ovdje koriste ulja i masti kojima je istekao rok trajanja, slobodne kiseline iz takvih ulja se i bolje saponificiraju te su i pogodnije za pranje nečistoće kao što je prljav veš. Ulja kojima je istekao rok trajanja se nikako ne smiju koristiti kod hladnog sapuna, jer bi se brzo pokvario zbog spomenutog premašćivanja, tj. viška ulja. Zato je sapun od loja ili svinjske masti po mom iskustvu dobar za izradu ovom metodom, ali se pokazalo da se loj ili mast životinjskog porijekla brzo kvari ako je na zraku ili višim temperaturama. Kod metode hladnim postupkom je nemoguće odrediti precizno točan saponifikacijski faktor ulja jer se udio masnih kiselina razlikuje dosta od jednog do drugog ulja. Ovome sapunu nije potrebno određivati saponifikacijski faktor jer potpuno saponificirana smjesa nakon mukotrpnog mješanja pliva na vodi, a ostatak, tj. višak natrijeve lužine ostane u vodi (u kojoj je i glicerin koji se uhvatio za sol). Ovdje morate paziti da sapun ne pokipi, pa su naše bake ovo uglavnom miješale u dvorištu.


Franch milled metoda

Ovdje se gotov naribani sapun pomiješa sa 10% vode. Zato eterična ulja i drugi dodaci ne reagiraju sa sodom jer radimo sa već gotovim sapunom. Ovo je za mene najjednostavniji sapun i najbrži način izrade sapuna.

Transparentni sapuni
Ovo je malo kompliciranija metoda od prethodnih.
Ovakvi sapuni se rade s alkoholom i šećerom, a zbog prisustva alkohola nisu pogodni za suhu kožu. Alkohol je i vrlo nezgodan za rad. Na tržištu se nalazi mnogo gotovih baza transparentnih sapuna sa sls-om pa tu pripazite na deklaracije. Ljudi kupuju gotove baze i igraju se oblicima i teksturama ( i dobiju stvarno zapanjujuće efekte) a nisu svjesni da ovakav sapun koji sadržava sls je puno manje kvalitetan nego konvecionalni sapun od 2 Kn. Ovaj sapun bih preporučila za pranje ruku, ali kako dosta ispušta glicerin može vrlo brzo postati gnjecav u neadekvatnoj posudi ili se orositi vlažnim prostorijama. Naravno i to ovisi o kvaliteti i načinu izrade.

****
Sve izrade krutih sapuna uključuju NaOH.
NaOH je dosta agresivna lužina, morate biti jako oprezni i svjesni opasnosti.
Nekad su žene sa ovih područja bacale smjesu sode i vode nevjernim muževima uoči, nakon čega bi ovi oslijepili. Zato pažljivo s lužinom i muževima!

Oznake: kuhani, domaći, sapun, sapuni

- 17:08 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.01.2015.

Pokloni za Valentinovo

Ako ste se pitali što pokloniti dragoj, ovdje čeka odgovor! Puno je koncerata za Valentinovo, ali za svaki se mora oprati. Zaljubljeni, tu sam za Vas. Učvrstite moju vjeru u ljubav i pokažite da dvanaest sapuna nije previše za udomiti na ovaj dan ljubavi.

Što ako ste sami na Valentinovo? Prošetajte se sa ovim divnim sapunom par puta po špici i možda Vas uslikaju oni šta uslikavaju modno osviještene. Nakon toga će Vas suprotni spol sigurno zapaziti. A ako mi pošaljete sliku sa mojim sapunom na špici, slijedeći dobivate gratis.

 photo Poklon_Valentinovo__zpsk5mfwzbh.jpg

Imam ograničenu količinu od dvanaest veličanstvenih srdaca-sapuna na zalihi. Valjda ovaj blog čita barem pola sretno zaljubljenih muškića koji misle na svoje cure/žene. Ovi sapuni su sa eteričnim uljima cedrima i kadulje koje neki nazivaju afrodizijacima.
***Cijena: za zaljubljene sitnica, samo 30 Kn po jednom srdašcu.***

Poklon_paket_Valentinovo photo Poklon_Valentinovo_zpscnnoxntx.jpg
A imamo i poklon paket za još zaljubljenije od zaljubljenih. Možete izabrati koje proizvode u njega želite staviti. Moj izbor je:
- macerat od smilja
- podložak za sapun od bračnog pardon bračkog kamena
(natpis je Sounds, colors and fragrances echo each other)
- specijalni sapun za Valentinovo; srculence
- ambalaža sa ukrasnim sapučićem također u obliku srca kojeg kasnije možete iskoristiti za pranje

(info o ambalaži: Ova kartonska ambalaža je napravljena od recikliranog
materijala i u potpunosti je DES-ov proizvod.
http://www.des.hr/index.php/proizvodnja/kartonaza.html. DESov grafički pogon je specifičan po tome što svih 43 radnika, (osim rukovoditelja i voditelja proizvodnje) čine osobe s invaliditetom i to s najtežim oblicima. Većina osoba s invaliditetom radi na doradnim (ljepljenje, savijanje, sortiranje, slaganje,.. i poslovima pakiranja čime ih čine dijelom svijeta proizvodnje i rada. Ukrasi na paketu su napravljeni od naših sapuna, što znači da se i s njima možete oprati, a možete ih koristiti i kao dekoraciju za Valentinovo.)

***Cijena paketa uz popust: 100 Kn**

Oznake: valentinovo, dar, poklon, paket, pokloniti, sapun

- 20:29 - Komentari (4) - Isprintaj - #

nedjelja, 14.12.2014.

Mirisni bor

Još prošle godine dok smo se smrzavali u Strasbourgu, pomislila sam da bi se sve dekorativne elemente na poklon paketima i božićne ukrase trebalo raditi od domaćih sapuna jer se kasnije to vrlo lako iskoristi. :-)
I tako sam odlučila svu ambalažu i ukrase raditi od što je moguće iskoristivijih oliti recikliranju sklonijih materijala. Tako sam dobila još dobrih ideja za osjećat se korisno u zajednici, a najbolje je što guštam u tome. Moji prijatelji i rodbina sada vješaju mirisne sapune po kući, koje će nadam se, iskoristiti u slijedećoj godini. Mirisni bor je potpuno fensi a osviještena ideja, zar ne?
Također, pošto je ovo post i o recikliranju, fora mi je da prepišem i par citata sa beauty blogova o mojim poklonima. Reciklirati se ne trebaju samo stvari, već i ideje i tekstovi. A volim osjetiti i doživljaj onoga tko moj poklon dobiva. Tako je to kod handmade proizvoda, dupli osjećaj zadovoljstva -dok radiš, i kad ga osoba otvara.

 photo MaliPoklon3_zps0cbda56a.jpg

 photo MaliPoklon1_zpsfb714bac.jpg
Ova kartonska ambalaža je napravljena od recikliranog materijala i u potpunosti je DES-ov proizvod.
http://www.des.hr/index.php/proizvodnja/kartonaza.html. DESov grafički pogon je specifičan po tome što svih 43 radnika, (osim rukovoditelja i voditelja proizvodnje) čine osobe s invaliditetom i to s najtežim oblicima. Većina osoba s invaliditetom radi na doradnim (ljepljenje, savijanje, sortiranje, slaganje,..) i poslovima pakiranja čime ih čine dijelom svijeta proizvodnje i rada.
Ovaj paket sa naša tri sapuna po izboru košta 67 Kn.

 photo MaliPoklon4_zpsd3eb4b4f.jpg

Make up and stuff by Tamelie: "Sapunerija Rustika is coming to town!
Nastavljam dalje u revijalnom tonu potencijalnih božićnih poklona kojima ćete darivati sami sebe ili druge. Takvo je razdoblje, svi smo u žurbi i ima nas na sto strana pa oni koji eventualno ne znaju što kupiti nekome tko voli uživati u mirisima, kupanju, voli prirodne i ekološke proizvode ili voli previše kupovne i sintetičke, a vi ga želite odvesti na pravi put brige o okolišu... Dakle, no worries! Imam ideju za vas! Sutra krećem u korištenje ova tri super sapuna. Svaki će imati svoju svrhu.Preporučam kupanje u prirodnim sapunima svima koji to nisu probali, kao što i preporučam kupovinu kod Sapunerije Rustika radi njihovih kvalitetnih proizvoda, brzine dostave i komunikacije s kupcima "

Muška strana ljepote: "Danas su mi javili kako je jučer stigao neki paket na moje ime, a da su mi zaboravili reći. I tako sam otišao pogledati o kakvom se paketu radi. Žuta koverta iz Splita...otvaranje koverte kada ono paketić uređen u božićnom duhu i s malom sapunastom zvijezdom. Unutar paketa bogatstvo raznih mirisa koji izlaze iz svih 3 sapuna (Perfect Day, Wild Jungle i Honey). Imao sam prilike isprobati Honey sapun pa vas sve pozivam na ponovno čitanje recenzije: http://subrino.blogspot.com/2014/06/sapunerija-rustika-preporuka-recenzija.html"

 photo VelikiPoklon_zps37f34890.jpg
Evo još jedan poklon-paket, za one koji vole i druge stvari osim sapunčića. Paket sadrži
-Melem od smilja (macerirano smilje u maslinovom ulju, pčelinji vosak) 30 ml
-Dva sapuna po izboru iz naše standardne ponude od 100 g
-Deodorant Lemonade Lucy (sezam, kokos, pčelinji vosak, soda bikarbona, eterično ulje limuna)
Ukrasi na paketu su napravljeni od naših sapuna, što znači da se i s njima možete oprati, a možete ih koristiti i kao dekoracije za jelku
Cijena paketa iznosi 115 Kn.

 photo reciklaza_zps2338d1e8.jpg
Moja kolegica mi kaže da svi mi koji radimo domaće sapune trebamo biti ponosni što smo doprinjeli smanjivanju brda otpadaka bočica za kupke i šampone.
Ovaj papir je sve što ostane iza mojih sapuna. A ako reciklirate, niti to!
Mama i tata, zaboravite moje diplome, evo papira za ponos!

 photo maliPoklon5_zpsa08bdb35.jpg
Ove zvjezdice su napravljene po recepturi sapuna "Perfect day", dakle mirišu eteričnim uljima kadulje i naranče.
5 komada ovih zvjezdica-ukrasa iznosi 20 Kn.

Slike mog paketa preuzete sa bloga Muška strana ljepote http://subrino.blogspot.com/

Oznake: dar, poklon, Božić, sapun

- 19:20 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 21.11.2014.

Recept za sapun

"Koji je tvoj najbolji recept za sapun?"
Da mi je 100 kuna za svaki put kad su me to pitali, do sada bi našu staru kuću u gornje Tučepi pretvorili u spa-mini hotel. :-)
Naime, ne postoji univerzalni sapun, postoje sapuni koji su nekome bolji zbog različitih razloga. Sapuni mogu obilno i divno pjeniti što mnogi vole, dok neki uopće nemaju pjene, ali divno njeguju, ne isušuju i ne iritiraju kožu. Neki ljudi imaju suhu, a neki masnu kožu. Upravo zato na mojim radionicama izrade sapuna hladnim postupkom učim polaznike kako da sami nauče raditi recepte. Umjesto prepisivanja recepata, zabavnije je sastaviti svoje. :-) A iz svakog recepta se može učiti.

Pokušala bih nabaciti nekoliko recepata. Iako smo svi opčinjeni mirisma, bazna ulja su ta koja daju bitna svojstva sapunima. Dakle, kombinacije eteričnih ulja (ili ako ste tip od sintetičkih mirisa) preskačem ovaj put, sastavljam recepte kombinirajući razna bazna ulja. O izradi sapuna pročitajte ovdje

Sapun napravljen od 100% ekstradjevičanskog maslinovog ulja:

 photo b0c5db8c-1758-4ff8-a8de-38585ac3539b_zps6ea75fd4.jpg
Sapun Castile Delići
(Ovo je moja zafrkancija na našu staru kuću, ali je to u biti kastilijanski sapun napravljen od maslina iz zaseoka zvanog Delići te zahvaljujući trudu moga Mr. Delića. Castile je pokrajina u Španjolskoj po kojoj je ovaj sapun dobio ime, trebao bi se odnositi isključivo na sapune od 100% maslinovog ulja. Više o tome ovdje.)

Ovaj sapun je jako mekan, ne pjeni te malo slabije pere. Što se ne sviđa onima koji uživaju u mjehurićima.
Castile ne iritira kožu, ne isušuje, idealan je za bebe i općenito sve one koji su alergični na razna sredstva za pranje (osim na maslinovo ulje). Neki neprovjereni navodi kruže internetom (ne znam gdje im je korijen) da maslinovo ulje isušuje površinski sloj kože, da iritira, da nije dobar za bebe. Ne smatram da je ed maslinovo ulje loše za dječje guze. Naprotiv! Postotak ljudi alergičnih na maslinovo ulje je dosta nizak. Otkad se bavim izradom sapuna, upoznala sam samo dvoje takvih ljudi. Jednostavno ćete se uvjeriti da li ste jedan od njih. Namažite malo maslinovog ulja na kožu i ostavite par sati. Ali vjerovatno ste se već razuvjerili na puno jednostavniji način - kušajući maslinovo ulje. Maslinovo ulje ima ph vrijednost vrlo sličnu koži. Premašćeni sapuni, tj. ovi sa viškom ulja uglavnom ne isušuju već njeguju kožu. Ono što može izgledati isušujuće kod ovog sapuna je previše tuširanja vodom sa dosta kamenca.
Zašto ekstradjevičansko maslinovo ulje?
Zato što ima veći rok trajanja od nekvalitetnijih maslinovih ulja, pa će ovakvi sapuni duže trajati. Zato što domaće ulje daje sigurnost u ulje (da nije neka jeftina mješavina sa sojom ili suncokretom). I da, zato što ima dodatne kvalitete u odnosu na rafinirana i manje kvalitetna maslinova ulja. To su neosapunjive tvari (koje ostaju nakon saponifikacije); steroli, nekih fenoli i skvalen.

Sapuni koji dobro pere, pjeni, i njeguje a namirnice su dostupne i povoljne

medeni photo 14c49ad9-91af-4169-8798-e7b7f2ef5fac_zps4866ac10.jpg
Moj sapun sa medom

45% maslinovo ulje - ulje koje je zaduženo za njegu
25% kokosovo ulje
30% palmino ulje

Kokosovo ulje koje daje lijepu pjenu, ima veću tvrdoću od maslinovog a manju od palminog i naravno daje snagu pranju. Ako se koristi u većim količinama isušuje kožu.
Palmino ulje u sapunu daje tvrdoću i njegu. Napravila se prava politika od palminog ulja u mojoj branši. Često ljudi ni sami ne znaju zašto izbjegavaju palmino ulje, misleći da ono šteti koži. Palmino ulje je sastavljeno uglavnom od zasićenih kiselina i zato se ne treba pretjerano rafinirati. Njeguje kožu, pogotovo ako se nalazi u sapunu sa maslinovim uljem.
Mnogi su zabrinuti da se korištenjem palminog ulja podržava prekomjerno uništavanje palminih šuma što pak uništava staništa orangutanima. Mislim da je taj strah kod kupovine sapuna licemjeran za svakog tko vozi automobil. Naime, statistika kaže da svjetska potrošnja palminog ulja preko 70% ulja ide u gorivo a manje od 9% u kozmetiku, s tim što domaći sapuni u toj statistici ne doprinose ni s 0,01%. Palmino ulje je vrlo jeftino. Tako da je ovo zapravo način kako "prirodne sapune" učiniti dostupne svima a da imaju dobru tvrdoću.
Ako želite dodatni emolijent koži, stavite domaći med u sapun.

Luksuzni sapun koji dobro peree, pjeniiii i njegujeeeeeeee.

babasu photo babasu_zpsbc13d6f3.jpg
Sapuni dozrijevaju na mojoj polici. Ovaj sapun sam napravila sebi, svojoj sestri i najboljoj prijateljici.

Sastavljanje omjera tvrdoće, njege i pjene je po principima prethodnog recepta, samo sa skupim namirnicama.

Babasu 20%
Karite maslac (shea butter) 25%
Kakao maslac 8%
Avokado ulje 40%
Ricinus 7%

Babasu
Ulje koje daje nešto bolju pjenu od kokosovog. Ovo ulje naneseno na kožu se vrlo brzo upija, jako je glatko na koži i pruža svilenkast osjećaj na dodir. Možda se svidi u svom sirovom stanju onima koji imaju masnu kožu a ipak žele nanositi ulja. Preporuka je koristiti ga za sapun u postotku manjem od kokosovog ulja jer zbog omjera svojih masnih kiselina više pjeni ali i više isušuje kožu.

Karite maslac
Daje tvrdoću ali i divnu njegu. Njegujuće svojstvo se dobiva jedino ako se koristi nerafinirani maslac. Rafinirani u sapunima može i isušiti kožu. Narafinirani karite ima i do 5% neosapunjivih spojeva!

Kakao maslac
Za razliku od karite-a, daje malo veću tvrdoću, ali malo manju njegu. Ako se pretjera sa njegovim korištenjem dolazi do pucanja sapuna.

Avokado
Neosapunjivi dijelovi avokada (avokadin) se smatraju izvrsnim emolijentima. Ova nerafinirana namirnica je prava blagodat za zrelu kožu. Ulje avokada daje i divnu zelenu boju sapunu.

Ricinus
Ovo je jeftina namirnica, ali daje dodatne mjehuriće. Samo što usput i ima veliko svojstvo njege za razliku od isušujućeg saponificiranog babasu ili kokosovog ulja.

Evo jedne istine: Moji sapuni popravljaju svijet!
Majka Tereza je rekla: Ako želiš popraviti svijet, otiđi kući i budi dobar prema obitelji! Ovo mi se puno svidjelo. Trudim se popravljati svijet. :-) Kako bih bila dobra drugima, moram bit dobra prema sebi. A kad želim raditi nešto zdravo za sebe, odem radit sapun!


***
Update - komentar moje prijateljice i kolegice-sapunjarice:
"Naravno, osecam se kao budala kada pratim akciju reciklaze paipira, kompostiram ljuske od krompira dok 50 km dalje punom parom radi nuklearna centrala kojoj je zivotni vek istekao pre 15 godina...I ipak to radim, jer ima smisla! Osacam se strasno ponosnom kada pokusam da zamislim planinu plasticnih bocica gelova za tusiranje koje NISU kupili ljudi koji su koristili moj sapun. Na to bi svaki sapunar morao biti ponosan, bio amater ili profesionalac.*
Po mojim saznanjima, celokupna svetska sapunska industrija (uzimajuci u obzir da industrijski sapuni sadrze 3-4 puta vise palminog ulja od zanatskih) ucestvuje sa manje od 3% udela u svetskoj potrosnji palminog ulja. Ostatak su biokarburanti i prehrambena industrija.
Da bi se kvalitet kojim palmino ulje doprinosi kvalitetu sapuna dostigao, potrebno je koristiti neke skuplje butere, shea, kakao... Ali, niko ne postavlja pitanje koliko je eksploatacija kakaovca ekoloski i socijalno ravna katastrofi. Eksploatacija dece, osiromasenje do totalnog iscrpljivanja zemljista je posledica jeftine cokolade (pa tek, daleko,daleko iza, proizvodnje sapuna)...
Ekoloske posledice bilo cega sto stvaramo, proizvodimo ili radimo, nisu tako lako merljive i uocljive. Treba se malo udaljiti od onoga sto nam mediji namecu. Jedno je sigurno, da je svaki lokalni, zanatski radjeni sapun, od cega god da je napravljen (posebno ako je proizveden hladnim postupkom, znaci bez trosenja energije za saponifikaciju), u smislu uticaja na okolis ekoloski daleko iznad bilo kog industrijskog proizvoda. O kvalitetu moze da presudi samo potrosac, a nismo svi isti. Ajd' , ziveli sapuni, svih boja !!!
P.S. Bilo bi interesantno saznati koliko naftnih derivata trosi kozmeticka industrija"

I u tom raspoloženju evo i ovaj moj tekst
http://sapunerija.blog.hr/2012/12/1631261581/bozicni-pokloni.html

Oznake: sapun, ideje, darovi, Božić, poklon

- 18:17 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se