________ SAMOBORSKI DUH _______

srijeda, 15.04.2009.

U Samoboru voze monocikl, a uče i povijest žongliranja

Na Vugrinščaku počeo jednomjesečni tečaj cirkuskih vještina. Zainteresirani mogu svladati vožnju monocikla, izvođenje figura s čunjevima, »devil stickom« i »diabolom« ili žongliranje lopticama
Svi kreativci koji žele naučiti osnove cirkuskih vještina mogu se pridružiti mladim žonglerima Tomislavu Kozarčaninu i Petri Fabro koji su na Vugrinščaku počeli s jednomjesečnim tečajem, kojim žele svim zainteresiranima prenijeti znanje o svojim umijećima.
Tko želi svladati vožnju monocikla, izvođenje figura s čunjevima, »devil stickom« i »diabolom« ili žongliranje lopticama može se pridružiti tečaju koji će se održavati jednom tjedno. U sklopu tečaja moći će se pogledati i edukativni filmski program koji uključuje gledanje filmova o žonglerskim velikanima 20. stoljeća - Francisu Brunnu, Enricu Rastelliju i Ernestu Montegi. »Željeli smo u Samoboru organizirati tečaj kojim bi sve zainteresirane potaknuli na neobavezno žonglersko stvaranje«, rekao je Tomislav Kozarčanin i pojasnio kako je sličan tečaj prošle godine organizirao u Zagrebu i da je za njim pokazan priličan interes.
Tomislav vodi i edukativni program u osnovnoj školi u Prečkom za djecu s organskim poremećajem u ponašanju, kojima žongliranje pomaže u razvoju i usmjeravanju pažnje, s čime inače imaju velikih problema.
Na velikoj livadi uz otvorene bazene na Vugrinščaku zatekli smo desetak okupljenih mladića i djevojaka kako promatraju vještine kojima su ih podučavali organizatori tečaja. Vidjevši plakate Lucija i Ana došle su čak iz Zagreba da bi naučile vožnju na monociklu i žongliranje čunjevima.
»Pohađale smo prošle godinu tečaj žongliranja na Bundeku i od tada smo vježbale pa smo došle pokazati što smo naučile, ali i svladati nova znanja«, rekla je Lucija dok se pokušavala popeti na monocikl oslanjajući se na prijateljičino rame.
Nakon nekoliko pokušaja uspjela je nakratko uhvatiti ravnotežu da bi već sljedeći tren bila ponovo na zemlji. »Teško je«, rekla je s osmijehom i vidnim uzbuđenjem te nastavila s vježbom neophodnom da se savlada žonglersko umijeće.
Više o održavanju tečaja može se saznati na internetskim stranicama www.tontorino.com



vjesnik