________ SAMOBORSKI DUH _______

ponedjeljak, 30.03.2009.

Samoborska salamijada i Samoborski proljetni sajam























Od 3-5 travnja, na glavnom Samoborskom trgu održat će se tradicionalno ''Samoborska salamijada'' i ''Samoborski proljetni sajam''.

Za tu priliku na trgu biti će postavljen veliki šator. Ulaznice za ''Samoborsku salamijadu'' mogu se kupiti u uredu turističke zajednice po cijeni od 100 kn. 5. travnja u vremenu od 10-17 sati vrata šatora biti će otvorena i tada će svi moći besplatno degustirati ne samo ''Samoborske salame'', nego i ostale delicije samoborskog kraja.
Ulaz na''Samoborski proljetni sajam'' je besplatan.

- 09:53 - Piši pametno (3) - Ak ti se baš printa, klikni me - #

srijeda, 18.03.2009.






MEDJAME ILI ZNETVE KOD G. DUBRAVE U SAMOBORSKOM GORJU



U blizini sela G. Dubrave u Samoborskom gorju prostire se splet od dvadesetak prirodnih jamskih pukotina i to samo 3 km zračne linije zapadno od Samobora. Dubina im se kreće od 6 do dvadesetak metara, a poneke su dugačke i do 90 metara. U tlocrtu imaju 'cik-cak' oblik. Iako u hrvatskom krasu ima na tisuće istraženih i još više neistraženih prirodnih jama, samoborske se Medjame razlikuju od ostalih po obliku i postanku, pa predstavljaju izuzetan prirodni fenomen. O Medjamama je pisalo više istraživača: Nikola Reizer (1911.), Josip Poljak (1933.), Zvonimir Dugački (1950.), Nenad Buzjak (1997.). Oni smatraju da su Medjame nastale urušavanjem špiljskog svoda. Hrvoje Malinar u svojim objavljenim radovima (2006.) zaključuje da su te jame jedinstvenog postanka i nastale su razmicanjem stijena djelovanjem snažnom potresa koji se dogodio u najmlađem geološkom razdoblju, tj. nakon zadnjeg ledenog doba. Zbog ekološke neprosvjetljenosti Medjame su osamdesetih godina prošlog stoljeća postupno zatrpavane glomaznim otpadom. Postojala je opasnost od zagađenja podzemnih voda i trajnog gubitka tog geomorfološkog fenomena. Porastom ekološke svijesti prije nekoliko godina poduzete su akcije čišćenja Medjama. Izvađeno je na tisuće tona raznolikog otpada, pa je Medjamama vraćen prvobitni izgled.

U Samoboru, 15. studenoga 2008.
Hrvoje Malinar








- 09:21 - Piši pametno (7) - Ak ti se baš printa, klikni me - #

ponedjeljak, 02.03.2009.

Bitka kod Samobora 1441.



Već tradicionalana 4. bitka kod Samobora i srednjovjekovni sajam, održao se ove nedjelje 1. ožujka 2009. na ''Vugrinščaku'' u Samoboru.





Održana je pod pokroviteljstvom Drada Samobora, a u organizaciji Samoborskog muzeja, udruge Oživljena povijest Samobora i Vitezovi Zelingradski, te grada Samobora i TZ Grada Samobora.

1439. godine umire kralj Albrecht Habsburg te se diljem Hrvatske i Ugarske vode borbe za prijestolje. Uz udovu kraljicu Elizabetu pristaju grofovi Celjski s vojskovođom Vitovcem, a vojsku poljskog kralja Vladislava vodi Stijepan Banić Lendavski.

Na samu pepelnicu 1.ožujka 1441., dvije su se vojske žestoko sukobile na polju u blizini Samobora.

Udruga oživljena povijest Samobora, Vitezovi Zelingradski, Red srebrnog zmaja, konjički klub iz Eko sela, uprizoruju Bitku kod Samobora.





- 06:42 - Piši pametno (6) - Ak ti se baš printa, klikni me - #