________ SAMOBORSKI DUH _______

srijeda, 30.01.2008.

Svi marš na klizanje

Nakon dugih 14 godina Samobor ponovno ima svoje klizalište.
Iako je otvorenje istog najavljivano za 15. siječanj, a potom, nakon neuspjelog usklađivanja termina, odgođeno za 25. istog mjeseca, klizalište je naposljetku započelo s radom tek 4 dana kasnije od ove posljednje najave - 29. siječnja.

Obzirom da je za čitav projekt izdvojeno cca 300.000,00 kn, reklamiranje se obavljalo usmenom predajom - u večernjem su se terminu, od 19:30 - 20:30, pod šatorom na Vugrinščaku pojavili samo oni najznatiželjniji, a mogli bismo reći i najuporniji.

Photobucket

Nekolicina posjetitelja je u čarima leda na 15x30m terenu mogla uživati za svega 15 kn po satu, a oni koji su se eventualno pojavili bez klizaljki, istu su svotu morali izdvojiti i za iznajmljivanje. Za takve je, uzgred budi rečeno, osigurano 200 pari klizaljki.
Kako doznajemo, klizalište je odmah po otvorenju krstio naš gradonačelnik, i to padom na leđa, koji je srećom završio bez nekih težih posljedica.

Također, važno je napomenuti da je Grad, u organizaciji Školskog športskog saveza, odlučio sufinancirati tzv. Odmorko - program za učenike osnovnih i srednjih škola gdje će oni, uz predočenje iskaznice školskog športskog kluba, moći besplatno klizati radnim danom te vikendom od jutra do ranih popodnevnih sati. Isti termini predviđeni su i za djecu samoborskih dječjih vrtića, uz nadzor roditelja i voditelja iz vrtića i škola (prenosimo iz Glasnika Samobora i Svete Nedelje) .


Klizati se može u dva termina;
radnim danom od 18 – 19h i od 19.30 – 20.30h, dok će vikendom klizalište biti otvoreno ujutro od 10 - 11 sati, te navečer od 18 – 20.30h.

Postoji i mogućnost noćnog klizanja, i to vikendom od 21.30 – 23h, po cijeni od 25 kuna.

- 21:07 - Piši pametno (6) - Ak ti se baš printa, klikni me - #

srijeda, 23.01.2008.

Bedaki noriju saki dan, pametni samo na Fašnik

Ovih su dana pripreme za 182. Samoborski Fašnik u punom jeku; Preko čitavog glavnog gradskog trga podiže se ogroman šator koji će pod svoje okrilje primiti sve one željne dobre zabave, glupiranja i 'norenja', Turistička Zajednica je, ne biste vjerovali, započela sa raspačavanjem promidžbenog materijala - programa Fašnika (klik), pripremaju se štandovi koji će raznovrsnim izborom perika, krinki i inih maskaradnih čudesa mamiti posjetitelje, a gradom se ponovno širi miris nezaobilaznih krafni....

Od ovog će petka (25.01.2008.) grad Samobor zajedno sa svojim stanovnicima na dva tjedna biti prepušten simbolima našeg Fašnika: Sraki, Princu Fašniku, Sucu i Fiškalu, te vas pozivamo da se i sami priključite Slobodnoj Fašničkoj Republici i izrugivanju svega što vam padne na pamet - jer ne zaboravite:

„Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik“.




Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Sve dodatne informacije potražite na: www.samoborski-fasnik.com




a malo pogleda iz zraka na Samobor



000 i početak FAŠŠNNNIIIKKKKAAAAA!!!!!


- 21:59 - Piši pametno (10) - Ak ti se baš printa, klikni me - #

subota, 19.01.2008.

Samoborski božićni svjetlopisi

Nastavljamo dalje, ali u nešto drugačijem tonu.

Ovog puta vam donosimo nekoliko ovjekovječenih trenutaka našeg maloga grada odjevenog u novo božićno ruho, koje ne samo da je privuklo mnogobrojne bliže i daljnje posjetitelje, već je i dovelo Samobor na naslovnicu Županijske Panorame, predstavljajući ga kao jednog od najljepše uređenih gradova Lijepe Naše.

Kažu da slike govore više od riječi te ćemo samo još napomenuti da su sve fotografije djelo našeg sugrađanina Davora M.


Photobucket
Sjene


Photobucket
Stairway to Heaven?!


Photobucket
Samobor pod snijegom


Photobucket
Sve je plavo, sve je plavo...


Photobucket
The bridge on the river K... Gradna



Photobucket
Zvijezde



Photobucket
I pogled za kraj...

- 09:06 - Piši pametno (10) - Ak ti se baš printa, klikni me - #

ponedjeljak, 14.01.2008.

Eto napokon nešto "konkretno"!

Da bi krenuli pisati o Samoboru, i njegovim ljepotama, potrebno se je prvo upoznati s nekakvim osnovama, ili o tome kako je nastao Samobor, kako je nastalo ime grada, kako su nastali naši bregi i sl!
Sve to neće pisati u ovom postu, nego će se provući kroz nekoliko njih, a trudit ćemo se da se na svaki ne čeka predugo, kako i to da napišemo sve ukratko i zanimljivo, a ne da se samo letimično pregleda!

Poznato je da je kralj Bela IV 1242 godine dao povelju gradu, i time je Samobor postao, "kraljevski slobodno i poveljeno trgovište"!

Manje je pak poznato da je 1240 godine Samobor dobio obećanje od hercega Kolomana o tome da će dobiti tu povelju, pa su tako Samoborci, nakon što je Bela IV 1241 godine bježeći pred Tatarima iz Zagreba, preko Samobora (Kroz Samobor je tada vodila cesta prema moru, iz smjera Zagreba kroz Samobor, kraj lipovečke gradne prema velikim vratima i dalje prema moru) prespavao u Samoboru (izvan zidina drevnog Samobora, u kući u Gornjem kraju) Samoborci su druge godine jurnuli u Zagreb, kada se Bela vratio i zatražili povelju od njega koju su i dobili, tako smo postali priznati grad!

ILI

Po povelji samoborska je općina imala potpunu samostalnost i nezavisnost od zemaljske feudalne gospode te banske vlasti, imala je samostalnu unutarnju upravu i sudstvo, Birati svećenika (župnika) i još mnogo toga!
evo samo jedne male sitnice;
"Određujem također, ako bi im ban nanio štetu u vrijednosti jedne marke, ima im stostruko nadoknaditi ..."
PRIJEPIS IZ POVELJE

kaj danas ni tak, da nam država mora stostruko vratiti ako nam negde nekaj zeme sretannaughtyhrvatska

NAPOMENA: povelja je pisana na latinskom, a njega malo mucam, pa sam možda nešto i krivo preveosretannut

EH DAA
što bi za Samobor značilo da nije imao tu povelju?!

Da povelje nije bilo, Samoborci bi još 600-tinjak godina ili do 1848. godine bili kmetovi, s kojima bi gospodarili drugi, a ovako, smo bili slobodni!

Tu su povelju priznali i potvrdili:
1323 kralj Karlo Roberto,
1347 kralj Ljudevit I,
1450 Ulrik Celjski,
1558 kralj Ferdinand I,
1582 kralj Rudolf II,
1610, kralj Matija II,
1634 kralj Ferdinand II
1675 kralj Leopold I


U sljedećem postu ću malo pisati o imenu
pa me zanima Vaše mišljenje, dolazi li Samobor od:

samo BOR
samoborili - samiborili
sam - obor

ili, napiši kaj misliš


- 16:48 - Piši pametno (3) - Ak ti se baš printa, klikni me - #

nedjelja, 06.01.2008.

HHeejjjj!!!!

Eto još jednog bloga!

Moramo popraviti onu teoriju da svakih ne znam koliko sekundi u svijetu nastaje novi blognut, pa smo se odlučili napraviti blog o svom gradu, ali ne i samo o njemu!

Tema će prvenstveno biti na gradu, i okolici (tu mislim na naše Samoborsko i Žumberačko gorje), ali i kada vidimo nešto lijepo u širem djelu, (znači izvan granica SLOBODNE FAŠNIČKE REPUBLIKE)

Pokušat ćemo pričati (joj da, dobro, PISATI) nezavisno i nepristrano, a ako se nekome učini da smo pristrani na bilo koju stranu, hm, možda nam se baš tako hoćesretan

NARAVNO, pošto nam je grad poznat i po nekim specijalitetima, pisat ćemo i o njimapartynjamifinomouthwash

Eto, za sada je to to, a za dalje...čujemo se i čitamozujo

- 15:36 - Piši pametno (1) - Ak ti se baš printa, klikni me - #