smiraj srca...

četvrtak, 05.04.2007.

Papa Benedikt o Vazmenom trodnevlju

Ono čega ćemo se spomenuti tijekom sljedećih dana snažna je borba između Svjetla i Tmina, Života i Smrti. I mi se trebamo smjestiti u taj kontekst, svjesni svoje 'noći', svojih grijeha i svojih odgovornosti, ako želimo uz duhovnu korist proživjeti Vazmeno otajstvo, i ako želimo postići svjetlo srca, koje je kroz to otajstvo glavni temelj naše vjere, rekao je Sveti Otac.

Veliki četvrtak je poseban dan za svećenike, to je dan u koji Isus, u sakramentu kruha i vina, na određeni način najavljuje žrtvu svojega života; on najavljuje svoju smrt, slobodno daruje svoj život, pruža čovječanstvu konačni dar samoga sebe, rekao je nadalje Papa. Učenici koji ga okružuju u tom snažnom trenutku crkvenog zajedništva, isti su oni koji će malo poslije popustiti snu tijekom agonije njihova Učitelja. To nije nepoznato ni današnjim kršćanima. Vidimo kako su učenici zaspali i Gospodina ostavili samoga. I mi, njegovi učenici, danas često spavamo. U ovoj svetoj noći u Getsemanskom vrtu, želimo biti budni, ne želimo u ovaj čas Gospodina ostaviti samog.

Molitva, popraćena postom i pokorom, duhovna je nit Velikoga petka. Prizor na Kalvariji, o kojemu nam govori liturgija, pokazuje nam križ kao simbol osude, ali i izvor mira, pojasnio je nadalje Papa koristeći se riječima Ivana Zlatoustoga, te napomenuo kako se na Križnom putu ponovno prolazi poviješću ljudske nevjere koja Krista vodi do smrti. Križni put sažima kršćansku mudrost kojom čovjek uči gledati Isusa očima srca, kao što ćemo učiniti u petak kod Koloseuma, najavio je Papa.

Na koncu, Velika subota je dan velike tišine, i kršćani su na taj dan pozvani očuvati unutarnju sabranost. Na Veliku subotu živimo u beznačajnosti riječi, stoga je toliko potreban dan tišine. Sveti Grgur Veliki jednom je rekao: Ne govoreći učimo šutjeti, ali šuteći, u tišini učimo dobro govoriti, citirao je Sveti Otac.

Vazmeno bdijenje, svojim obredima blagoslova vode i vatre, te objavljivanjem Uskrsnuća, obasjavaju uvijek mlado i lijepo lice Crkve, istaknuo je Papa te napomenuo kako Sveto trodnevlje nije samo spomen na prošlu stvarnost. Ono je sadašnja stvarnost: Krist i danas svojom ljubavlju pobjeđuje grijeh i smrt. Zlo, u svim svojim oblicima, nema posljednju riječ! Konačna je pobjeda Kristova, pobjeda istine i ljubavi! Ako smo spremni trpjeti i umrijeti s Njime, kako će nas tijekom Vazmenog bdijenja podsjetiti sveti Pavao, Njegov život postaje naš život. Na toj se sigurnosti nalazi i gradi naš kršćanski život, zaključio je Benedikt XVI.

Radio Vatikan

05.04.2007. u 09:29 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



< travanj, 2007 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Hvaljen Isus i Marija!

vi ste Free Hit Counter wave
posjetitelj od 1. 03. 2006.


Cilj ovoga bloga yes

tražiti mir srca i duše u Gospodinu

Kako dosegnuti cilj? rolleyes

spoj osobnih razmišljanja autora bloga zajedno sa prigodnim tekstovima ostalih autora.