16

utorak

prosinac

2014

/odjednom/
/starim slovima
adresu vratila/

08

ponedjeljak

prosinac

2014

Sve šojke mogle su biti tek glas razuma

Ne okreći se. Ako se sad okreneš, ovo će postati prijetnja. Ne okreći se jer dok gledaš naprijed, dok se praviš da nema tog unutarnjeg retrovizora, dok ti krajičak oka ne primijeti blještavilo svjetala koja te prate, sama si na cesti, nema niti jednog zvuka, čak ni šuma na srcu koji će te koštati u konačnici dva pregleda kod privatnika, čak ni njega nema, da ti odzvoni, da te natjera da staneš. I zato se ne okreći. Ni preneseno, ni zbog mrtvog kuta, ni u retrovizoru ni vratom. Pokvarit ćeš sve. I drži dobar razmak pa ma koliko brzo se svjetla približavala, izjednači svoju brzinu da ostaneš na sigurnom. Nemoj da ti se slika koja se veze u krajičku oka počne mijenjati. Samo se drži lijeve trake, što više dodaš gasa, to će se ispred tebe više micati. I zato se ne okreći.

Jer tamo iznad netaknuta polja koje je spalilo ljeto - pa sad poput psa s velikim tužnim očima gleda u nebo – točno tamo ćeš se, poput psa, zbog krovnog prozora, zagledati u zvijezde – zagledat ćeš se u te zvijezde – i početi pisati pjesme usnama bez da trzneš ma i jednom glasnicom, o brala bih ti zvijezde kao jabuke, pa te gađala njima, dabogda se ugrijao. Kažem ti, pjesme ćeš početi pisati pa im početke i krajeve zaboraviti nakon prvog treptaja, a poante ćeš onda nosati sa sobom kroz neću ti reći koliko godišnjih doba. Porazbijat ćeš čitavim berbama staklene boce što ih drže na okupu, pa izlijevati jeseni i jeseni vina u zemlju bez da ih itko kuša. A vinogradi će zatim rađati bolje no ikad. Nikom nećeš dati da suknju digne do iznad koljena i stopalima pogazi grozdove. Radije ćeš ih netaknute hvatati u kadar fotoaparata. Pa retuširati. I izrezivati. Crnobijeliti. Kani se retrovizora, zvijezda i uzdaha što dolaze kad dolaze masline, limuni i mandarine. Nema tog nara koji će ti popraviti krvnu sliku.

slijeva se
po klaviru
nota po nota

pa se topi
tipka po tipka

uvijek može u sivilo
sva bijela
sva crna
kad se dobro odsvira

kad se dobro odigra

sve šojke
mogle su biti
tek glas
glas razuma

svaka je žena
mogla biti ptica
što namjesto krila
ima ruke
da ne bi odletjela

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se