Sakica

ponedjeljak, 31.03.2008.

Pa normalno - riječ, dvije o šparogama



Weekend sam provela u skakutanju po našem lijepom otoku Krku, a onda i na potezu Mošćenička draga-Brseć.
Normalno, u potrazi za vrijednom i iznimnom biljkom zvanom šparoga.
U potrazi za šparogama sudjelovali su gospon i gospoja i moja malenkost.
Gospodin je oborio svoj osobni rekord u branju šparoga. Nabrao ih je, čini mi se, 5 (možda se omakla i koja viška), a osobnom rekordu je, pa normalno, pridonjeo njegov, za moje poimanje berača šparoga pomalo ekscentrični look u bijeloj košulji i sakou.
Da se razumijemo, sve je to dio iskazivanja počasti šparogama što su konačno nikle u našem izuzetno hvalevrijednom primorskom kraju.
Izraz dana je definitivno bio izraz: Pa, normalno!
Nisam ga još uspjela uhvatit da zvuči onako k'o da ga izgovara žitelj Otočca, ali radim na tome.
A sad malo o šparogama-onim divljim:
Višegodišnja je biljka iz porodice ljiljana, a rasprostranjena je duž cijelog našeg priobalja.
Gorkastog je okusa zbog viška rutina kojeg sadrži, izvrstan je diuretik i čistač jetre, bubrega, mjehura i tome slično.
Šparoga je bogata vitaminom A i C i, normalno, jača imunitet…
Ima još nešto što sigurno niste znali do sada, a to je da je šparoga od davnina poznata kao sredstvo za podizanje seksualne moći.
U ajurvedskoj medicini zove se Shatavari, u prijevodu Zamjena za stotinu muževa.
Hm, pitam se…Bolje da se ne pitam. Zašto stotinu? Da li je to pravi omjer za seksualno zadovoljstvo žene? 1:100?!
U Indiji je uvriježeno mišljenje da šparoga djeluje na poboljšanje plodnosti, a u Kini smatraju da izaziva uzvišene osjećaje povezane s prijateljstvom i ljubavlju.
S ovim kineskim mišljenjem se slažem, jerbo samo branje šparoga i njihovo pripremanje zaista izaziva uzvišene osjećaje, a kako znam da su ti osjećaji prijateljstvo i ljubav,..eto-probajte, pa ćete i sami uvidjet o čemu ja ovdje pišem.
A sada jedan mali receptić (bez jaja), ali s šparogama:
Skuhajte tjesteninu, u čisto malo slane vode 10tak minuta kuhajte šparoge, sve promiješajte, dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan i pazite što radite nakon toga.

Na povratku smo slušali izvrsnog Richarda Cheese-a, pa poslišite i vi:




- 15:53 - Komentari (16) - Isprintaj - #

petak, 21.03.2008.

Proljetni haiku

Evo malo haiku poezije za vas. Haiku je totalni zen. Ako i vi želite pisati haiku uzmite si notes i olovčicu i lutajte te kroz trostih probajte zapisati ono što vas je momentalno privuklo da spomenete. Neka priroda bude vaš poticaj. Naravno, pročitat ćete, mene je inspiriralo proljeće, tj. sljedeće sličice:



...

Potaknut proljećem
iz gradske užurbanosti
uzdignuo se osmjeh

...

Mirisna livada
u pastira nijemo zuri
uplašeno janje

...

Proljetno jutro
na jagodici mog prsta
tvoja trepavica







- 14:27 - Komentari (17) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.03.2008.

hand love

Dragi posjetitelji ovog bloga, isprobajte koliko su Vam prstići spretni. Kao poticaj Vam može poslužiti ovaj zabavni klipčić.

- 16:47 - Komentari (10) - Isprintaj - #

utorak, 11.03.2008.

Budimo realni

Naša draga brižna crkva je našla način kako da uskladi svoje propovijedanje sa sve većim 'trendom' globalizacije, pa se, u duhu modernizacije i približavanja svojoj grešnoj janjadi kroz brigu i želju za duhovnom krepošću, odlučila na listu smrtnih grijeha dodati još nekolicinu.
Svi mi znamo što su grijesi naši svakidašnji (pa još i smrtni…hoće li reći da se trebaju ispovjediti prije smrtnog časa ili da se od takvih može umrijeti, pa ako nismo pohodili svetu ispovijed – jao, jao – kupili smo nepovratnu kartu za rasplamsali pakao?), a a za one koji, možebit, ne znaju evo onih prvih 7:
oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, srditost, lijenost.
E, sad, ja bih to sve nabrojano tako rado povezala sa novim zakonom o kopanju po smeću koji će se, tako vele, početi primjenjivati od 15.III 2008.
Dakle, netko tko najsiromašnijim slojevima društva, koje je prije toga primorao da odustanu od svojeg dostojanstva i posegnu za tim egzistencijalnim činom, zabranio uporabu tog čina u vidu egzistencije (a još im naplatio i kaznu koju neće moći plaćati) itekako njeguje osobinu oholosti.
Netko tko nije u stanju ponuditi siromašnima/umirovljenicima/nesposobnima za privređivanje dostatnu socijalnu pomoć da ne bi posezali za kopanjem po smeću je i škrt.
Netko tko hebe spomenutim zakonom i naplatom kazni navedene grupacije egzistencijalno ugroženih bez njihovog pristanka – bludniči nad njima.
Netko tko želi Europi pokazati kako kod nas nema slojeva društva koji kopaju po smeću radi preživljavanja sigurno zavidi ostalim članicama EU koje su taj problem koliko-toliko riješile (mada nisu), pa poseže za ovakvim radikalnim mjerama.
Netko tko ima i više nego što mu treba (u hrani, piću, automobilima, stanovima, bazenima,…) je sigurno i neumjeren ako to usporedimo sa slojevima društva koji kopaju po smeću da bi se nahranili.
Netko tko bude bio primoran gledati 15.III 2008. , a donosioc je zakona o kopanju odnosno nekopanju po smeću, kako savez sindikata bojkotira spomenuti zakon, osjećat će strahovitu srditost.
Netko tko nije u stanju ponuditi siromašnijim slojevima društva ništa drugo osim kazne je lijen čovjek.

Dakle, to se odnosilo na već postojećih 7 smrtnih grijeha kroz primjer o donošenju novog zakona o kopanju po smeću (kojih se, u slučaju da ih prepoznate kod sebe, možete elegantno riješiti ako se iskreno pokajete, ispovjedite, odradite pokoru,…pa iznova,…al' sumnjam da je onda bilo iskreno).

Ima crkva i novih nekoliko smrtnih grijeha. To su: uništavanje i zagađivanje okoliša, prekomjerno bogaćenje koje uzrokuje bijedu i siromaštvo, pedofilija, pobačaj, znanstveni eksperimenti na ljudima, manipulacija genskim materijalima, genetičko modificiranje, prodaja i konzumacija droge.
Ako se vratimo (samo nakratko) na kopanje po smeću našim najsiromašnijim slojevima društva vrata rajska su otvorena samim tim što čuvaju, a ne uništavaju i ne zagađuju okoliš skupljanjem plastičnih boca (po smeću, ali i svugdje okolo gdje teški grešnici boce bacaju bahato, neodgovorno i grešno nadasve).
Bijedni su i siromašni, pa zbog prekomjernog 'bogaćenja' skupljanjem smeća neće završiti u paklu.
Ovo sa uništavanjem i zagađivanjem okoliša te prekomjernim bogaćenjem koji uzrokuje bijedu i siromaštvo mi se naročito sviđa (draga crkvo, hvalim te na sav glas!)
Pedofiliju i pobačaj nećemo povezati s kopanjem po smeću, a još se u Vatikanu i razmatra da li će to dvoje uvrstiti u smrtne grijehe ili ne. Osoba s pedofilskim sklonostima ima poremećaj koji spada u duševne bolesti, mada se to još dugo i puno mora razmatrati da bi se došlo do konačnog zaključka što je uzrok, kako ga spriječiti (što je najvažnije!) i kako pomoći i kojim metodama da se takve stvari ne ponavljaju i da li je to uopće duševni poremećaj ili standardno zlo (mišljenja sam da je bolest). Isto tako bi se grešnikom koji smrtno griješi mogao smatrati i netko tko je šizofreničan, npr (ali tek kad ubije, recimo). Kontracepcija i učenje o sexu sprečava pobačaje. Kod nas školski i crkveni nauk o sexu nalaže da ga se ne treba konzumirati prije braka i točka. Stvarnost je, ipak, drukčija – sagledajmo je takvu kakva je i riješit ćemo bar jedan od smrtnih grijeha.
Ima jedna smiješna stvar (koja uopće nije smiješna), a tiče se bacanja tek rođenih beba u kante za smeće. Mislim da je bolje da netko dežura (najbolje je da su to najsiromašniji slojevi društva) u slučaju da se kakva 'majka', 'otac', 'djed', 'baka',…odluče za takvo što, pa maybe bebu nađu živu i na vrijeme. Eto još jednog primjera korisnosti kopanja po smeću.
Znanstveni eksperimenti na ljudima? Mislim da će se i dalje provoditi i to još i žešće od očekivanog. Oh, kako malo znamo o tome. Tu spada i manipulacija genskim materijalom. Genetičko modificiranje? Ma dajte, tek smo počeli.
Prodaja i konzumacija droga? A može na recept…?To, naravno, može.

Danas (a i ranije je bilo tako, sigurna sam) ljudima i cijelim društvima nedostaje savjesti, samim tim i dostojanstva. Najbanalniji primjer toga je zakon o zabrani kopanja po smeću. Ne razmišljamo dovoljno duboko, ne razmišljamo unaprijed i ne uviđamo kakve nas posljedice očekuju. Ne znam da li postoji pakao ili raj, ali postojimo mi sada, postoje ljudi, cijele zajednice (bogami i životinje bih mogla tu svrstati) koji su ugroženi i oni koji će tek biti ugroženi, a postojimo i mi sada, ali drukčiji, oni koji ugrožavaju i koji će tek ugrožavati.
Siromaštvo se pokušava lokalno riješiti naplaćivanjem kazni, a svjetske krize i problemi pokajanjem (kako je to samo upitno!) smrtnih grijeha.
Naravno, uvijek možemo (moramo) računati na ljudsku svijest koja može (i mora) mijenjati postojeće stanje.
Preveliku odgovornost imamo i premalo znanja o tome što bismo s tim. Ili nam, jednostavno, nije stalo?
Živjela revolucija i revolucionarni duh!

- 17:23 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 05.03.2008.

Moto fešta

Malko sam izišla iz standardnih okvira svojih izlazaka, pa sam se - eto - našla na fešti moto cluba Fluminense Riders. Gnjavila sam i davila, prije dolaska, što ću ja na toj fešti kad ne znam beknut ništa o motorima, a ni ono njihovo spaljivanje guma mi nikad nije bilo jasno (mislim, budimo realni, zašto bi netko to radio?!?), a o tempiranim testosteronskim bombama u kožnim lajbešićima, čizmakima punim zakovica i dugim brcima umočenim u kriglu pive i pivske pjene, sa sparkanim blještavim bike-om outside, za koje sam mislila da će mi eksplodirat ravno u lice (mislim, bombe) nisam bila previše spremna, al' heb' ga - radoznalost i čežnja za nečim drukčijim je jača, pa...
U svakom slučaju napetost je odmah popustila čim sam ušla u klub, band je bio odličan, striptizeta je stigla na vrijeme, ali sam je jedva škicnula od onijeh tempiranih testosteronskih bombi koje su je opkolile, onima manje tempiranima su na stripi izvedbu klizile riječi sa usana:...ah, već viđeno...gle, kako je masna...itd.
Meni su malko bili smiješni nazivi pored striptizete, a glase 'vako: Fažol 20,00 kn/Kobasica 20,00 kn...Međutim, nitko se nije na to osvrtao osim mene, valjda.
Naišla sam na brdo poznatih ljudi iz moje ranije mladosti (ovo sad je srednja mladost, he...), pa smo razglabali o ...o motorima sigurno nismo, ali sam se usudila pitat nekolicinu njih da mi lijepo objasne zašto spaljuju gume i kakav je tu, na kraju priče, gušt? Odgovoriše mi da ono ne spaljuju gume jerbo je to skupo. A-ha,...kako sam bila u zabludi.
Inače, zabezeknula me ljubaznost i prijaznost prisutnih bikera, provela sam se iiiiiizvrsno, a za tjedan/dva odo' ja u Novu Vas na još jednu moto feštu, aš' sad kad nemam više predrasuda, možda i sjednem na koji motorček. Možda i ne. Budem još vidjela.


















- 15:34 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Srpanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (4)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (5)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (7)
Lipanj 2007 (7)
Svibanj 2007 (9)
Travanj 2007 (8)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga






  • OBAVEZAN DOLAZAK!



    Saki u ribičiji (ma, je l' se to meni brci naziru??!)

    ludBok! U ovom blogu se, uglavnom, piše o meni. Imala sam kao dijete kronični nedostatak pažnje, pa si lijepo sad to sve nadoknađujem, između ostalog i ovim svojim blogekom, ali i ostale teme će bit, kad tad, spomenute:muzika, izlasci, putovanja, art, malko filozofiranja...ma, sve ćemo dotaknuti-, naročito - muškarce... sramežljivi slobodno na :
    sakira@net.hr

    A evo još jedan: amorositta@gmail.com






    Google

















    Get your own Chat Box! Go Large!


    Sakica, pripadnica fem-fem gerile...

    image hosted by ImageVenue.com

Linkovi

Misao

  • thumbup Zabrljaj život!Bar ćeš znati da si živ."


    Koja glupa slika!


    A vid' mace! Napila se...

Pročitati, pogledati, poslušati