Najčešća pitanja kod sadnje crnog oraha. Gdje uspjeva, razmak sadnje, idealno vrijeme za sadnju, analiza zemlje...

srijeda , 13.02.2013.

Gdje uspjeva crni orah?
Nadmorska visina od 0-1200 metara nadmorske visine. Voli sunce, te zahtjeva godišnje 700 mm padalina. Prosjek RH je od 700 – 1000 mm padalina godišnje.
Ne smije se saditi na poplavno područje (gdje su moguće česte poplave), tamo bi "sporo" rastao. Idealno je da teren ima lagani pad.
Bilo bi dobro da je ph između 5,0 i 7,0 %, te humus barem 1,5 %.

Da li uspijeva u dalmaciji / gorskom kotaru?
Da, uspijeva i na obali, u mediteranskoj klimi, samo treba obratiti pažnju da preko ljeta sadnice ne ostanu bez zaštite (trava). Znači, ne treba kositi travu oko samih sadnica od 15.05 do 15.09 (dalmacija i područja gdje se mogu očekivati suše, toplo ljeto).
Gorski kotar – super se pokazalo, preko ljeta ima dovoljno svjetlosti, te vlage ne nedostaje. Što se zime tiče crni orah podnosi -25 do -30 C, tako da nema problema sa smrzavanjem

Razmak sadnje?
Što gušće to bolje. sretan Idealno je 1,5m x 2m, ili 2m x 2m, a može i 2m x 3m ili 3m x 3m. Veći razmak od toga nije preporučljiv, gubi se efekt brzog rasta te se povećava mogućnost grananja, a to želimo spriječiti.

Idealno vrijeme sadnje?
Od 01.11 do 30.03 (ovisi o vremenu), uglavnom bilo kada u to vrijeme kada je vani temperatura u plusu.

Da li je potrebno davati zemlju na analizu?
Naravno da bi bilo dobro, ali....uvijek postoji ali....uvijek će preporuka biti povečati humus, bilo da je on 1%, 2% ili više...te unijeti stajski gnoj (cc 20t / ha), međutim velika većina ljudi to „taki-tak“ neće učiniti, tako da ja bi rekao ovako:
- Ako ste spremni uložiti „malo“ više i dati stajski goj (recimo min 20t/ha) prije sadnje, koji se zaore, te možda sredstvo za kalcifikaciju onda radite analizu
- Ako želite posaditi uz što manje troškova, onda nemojte ni na analizu trošiti novce, ako ste se odlučili na sadnju crnog oraha bez „velikih“ ulaganja

Savjet dana: ako želite saditi nešto, učinite to što prije, nemojte čekati bolje vrijeme, sljedeću godinu da se bolje pripremite, da razmislite šta bi, kako bi....vrijeme brzo ide, posadite sada barem jedan dio, zabavljajte se time, učite, te ukoliko vam se svidi sadite još...ništa nije idealno, ništa što posadite neće vratiti ulaganje odmah, a i ništa se neće stvoriti samo od sebe....treba malo zapeti, upotrijebiti vlastite snage i učiniti nešto za bolje sutra. mah

Ako je netko zainteresiran za sadnju i sadnice neka mi se javi na 098/137-2403. Cijena sadnica je 10 kn/sadnica, popust na veću količinu (10%, 20%...).

Oznake: crni orah, orah, sadnja, razmak sadnje, analiza zemlje, isplativo

Isplativa investicija - sadnja crnog oraha

petak , 16.11.2012.

Crni orah je vrsta oraha, porijeklom iz Sj. Amerike.

Bavim se uzgojem crnog oraha (za vlastite potrebe i prodaju), te ću ovdje pokušati zainteresirati i vas za uzgojj ove veoma vrijedne i cijenjene vrste drveta.

Danas ga na tom području ima jako malo jer su od 1980 - 2000 g. srušili sve što su mogli za drvnu industriju (proizvodnja jako kvalitetnog namještaja, kundaci za puške, skupi parketi i sl.).

U Americi nemaju baš običaj saditi nešto i čekati 20 do 30 godina da to izraste, te da se na tome dobro zaradi. Ako se para ne okrene u 5 godina neće ni ulagati.

Mislim da mi nismo takvi.

Zašto bi sadili crni orah?

Troškovi ulaganja i održavanju su dosta niski, a prihodi u odnosu na ulaganje veoma visoki.

Na tržištu ga nema, te je cijena relativno visoka (cc 30% viša u odnosu na običan orah i približna cijeni skupljih vrsta hrasta).

Raste relativno brzo, u roku od 30g naraste kao običan orah za 40g, ili hrast za 50g.

Sadi se gusto (razmak 2x2m ili 3x3m), te se na maloj površini može imati jako puno stabala. Primjer: 2000 m2 može imati i 500 sadnica crnog oraha.

Može se saditi na zemljištu koje nije nešto posebno obrađivano, odnosno ako imate i zapušteno zemljište možete posaditi crni orah, on će "uništiti" konkurenciju, te ga niti trava, niti trnje neće zaustaviti.

Plod je jestiv i može se koristiti iako je jako tvrde ljuske, te ga je dosta teže za čistiti u odnosu na običan orah.

Jako jeftino održavanje zbog guste sadnje (kroz 5 godina se krošnje spoje i trava ispod sporije raste). Zbog toga i niže grane sporije rastu, a sa vremenom otpadnu, te se postiže deblo sa malo grana.

Potrebe za vlagom nisu prevelike, te odlično uspijeva u našim područjima (od 0 do 1000 metara nadmorske visine je idealno).

I tako dalje, i tako dalje.



Uglavnom, ja imam rasadnik crnog oraha, tako da ukoliko je netko zainteresiran za sadnju rado ću pomoći.

Obzirom da imam svoj privatni rasadnik cijene sadnicu su dosta povoljne (15 kn/kom ako se uzima barem 40 sadnica, za manji broj je cijena 20 kn/kom).



Ukoliko je netko zainteresiran neka se slobodno javi.
Moj kontakt broj je 098/137-2403

Evo par slika crnog oraha.



Isto tako, ako netko ima iskustva sa crnim orahom volio bi da se javi.

Sljedećih dana ću još pisati...ipak je ovo moj prvi blog i prvi post.... :)

Oznake: investicije, orah, crni orah, sadnja, sadnice, isplativo, rasadnik

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.