< veljača, 2009 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (19)
Siječanj 2009 (15)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Counters
Counters

Projektni zadatak učenika 8.a razreda lll OŠ Čakovec - korelacija hrvatskog jezika, povijesti i informatike na temu "Trebaju li ljudima atomske bombe i ratovi?" - vezano uz lektiru "Sadako hoće živjeti".
Voditeljice projekta: učiteljice Tihana Preksavec (hrvatski jezik)i Nataša Boj (informatika)

Uži tim učenika (zadužen za uređivanje bloga): Maja Marija Lešnjak, Borna Benko, Bojan Spahija, Josipa Zbiljski i Tomislav Totek Varga


Since: 16.01.2009. (16:59)



online

Linkovi

Kviz o lektiri Sadako
Kviz o II. svj. ratu

dnevnik.hr
blog.hr
totekov blog
blog 8.b
japan fan blog


lll.OŠ Čakovec
ll.OŠ Čakovec
OŠ Pribislavec
OŠ Strahoninec

Knjižnica "Nikola Zrinski" Čakovec
portal za škole
Unicef
Forum

studentski centar Vž
Gimnazija Čk
Tioš Čakovec
2. Gimnazija Vž

Sanjarica, horoskop
Facebook


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

-Grga

Ankete

Jeste li pročitali knjigu "Sadako hoće živjeti"?
Da
Ne
Ne,al hoću
  
pollcode.com free polls



Što mislite o ovom blogu?
Super je!
Dosta dobar.
Nije dobar.
  
pollcode.com free polls


Ostalo

Guestbook











adopt your own virtual pet!





© Sadako je htjela živjeti



Projekt ''Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu''

Učenici sedmih razreda dubrovačkih osnovnih škola (OŠ Lapad, OŠ Ivana Gundulića, OŠ Marina Getaldića, OŠ Marina Držića) sudjelovali su u projektu Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva pod nazivom ''Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu'' izrađujući ždralove od papira tehnikom origamija. Na taj će način djeca iz Hrvatske (iz Vukovara, Dubrovnika, Ludbrega i Zagreba) po prvi put biti u mogućnosti ceremonijalno okititi Dječji spomenik mira u Memorijalnom parku mira u Hirošimi u Japanu podignut u čast jedanaestogodišnje Sadako Sasaki, oboljele od leukemije prouzrokovane atomskom bombom bačenom 6. kolovoza 1945. na Hirošimu. Upravo tog datuma svake godine djeca širom svijeta šalju u Japan 1000 papirnatih ždralova i pridružuju se prijateljima u Hirošimi u njihovom apelu za mir.
Legenda kaže da ždral živi tisuću godina. Tako i origami ždral, mali dragulj estetskog savršenstva, predstavlja ne samo tu pticu, nego prvenstveno njegovih legendarnih tisuću godina života. i ako pokloniti nekome znači poželjeti mu tisuću godina dugog i sretnog života, onda pokloniti mu deset, sto, tisuću ždralova znači poželjeti mu deset, sto ili tisuću puta tisuću godina, poželjeti mu beskonačno dug život. Spajanjem ždralova nanizanih u redove nastaje oblik grozda, simbol beskonačnog broja. On se može prenijeti duhovima prirode (kami) u šintoističkom svetištu, ali i darovati prijatelju u nevolji, no isto tako može se načiniti i za sebe osobno kao intimna i tajna molitva. Sadako je u želji da ozdravi odlučila napraviti svojih 1000 ždralova. Nažalost, uspjela ih je izraditi 644 (napisavši na njima: ''Napisat ću Mir na tvojim krilima, i ti ćeš odletjeti diljem svijeta''),
a onda podlegla bolesti. Tako su Sadakini ždralovi postali simbol želje za mirom i svijetom bez nuklearnog oružja. Njeni prijatelji iz škole su nakon Sadakine smrti odlučili osnovati klub papirnatih ždralova njoj u spomen, da bi ubrzo u tome sudjelovali učenici iz 3100 škola iz 9 različitih zemalja, a nedugo zatim ovoj djevojčici podignut je i spomenik u Memorijalnom parku mira u Hirošimi na kojem je zapisano: Ovo je naš plač i naša molitva, za izgradnju mira u svijetu.




Izvor:http://www.dkd.hr/hiroshima.htm


26.02.2009. u 10:28

|komentiraj(19) |





<< Arhiva >>