65. Sai Baba u Rusiji

ponedjeljak, 28.08.2017.

Danas popodne Sai Baba je održao javni susret u Moskvi, posebno dirljiv i emotivan. Obratite pozornost na trenutke 2:10:10 (kada je Indijcu koji već više od 30 godina živi u Rusiji materijalizirao prsten) i 3:32:32 (kada je jednom pokloniku Rusu materijalizirao lančić). U uvodnom dijelu mali je zbor divno pjevao ruske sakralne pjesme (i, dakako, nezaobilaznu Kalinku). Dok sam u predvečerje gledao ovaj prijenos uživo, osjećao sam se kao da gledam događaj iz svoje domovine, više sam Rusiju osjećao svojom domovinom, nego li Hrvatsku. Kad smo u ožujku 2009. i opet u ožujku 2011. bili u posjetu Sai Babi u Puttaparthiju, Indijci trgovci iz mnogobrojnih trgovina često su nas pitali jesmo li iz Rusije. Sai Baba je posjetio Zagreb već tri puta, prvi put 22. travnja 2015., drugi put 24. travnja 2016. (oba puta javni je satsang bio u dvorani Kornati Hypo centra na Slavonskoj aveniji) i treći put 27. travnja ove godine (u maloj dvorani Doma sportova). Od svibnja 2014. već je više puta obišao mnoge zemlje diljem svijeta, a danas je na važan ruski blagdan posvećen Bogorodici prvi puta boravio i u Moskvi. Rusi su po mnogo čemu toliko slični nama (ili mi njima), vrlo su emotivni i topli, kad god gledam ovakav neki duhovni skup iz Rusije osjećam kao da su mnogi aspekti ruskog pravoslavlja možda i najviše dotakli najdublju bit kršćanstva. Sai Baba je nedavno u knjizi Irene Margaret Watson spomenuo, da su Rusi čak i na genetskoj razini najbolji poklonici, onog trena kad se okrenu Bogu, dakako. Donji video, naravno, nije za svakoga, možda je potrebna određena psihološka priprema da bi se iz njega i iz sličnih video-zapisa mogao izvući maksimum, no nekako imam potrebu da ga podijelim sa slučajnim namjernicima, pa tko naiđe... :))

Sathya Sai Baba napustio je fizičko tijelo 24. travnja 2011, no već se istog ljeta počeo ukazivati nekim svojim bliskim poklonicima, a od svibnja 2014. - putem svojega komunikatora Madhusudhana Naidua, kojega "nadsjenjuje" na način sličan onome koji je Krist koristio posljednje 3 godine Isusova života, djelujući preko Isusova tijela - ponovno javno djeluje u svijetu, s fokalnom točkom u Muddenahalliju na jugu Indije. U međuvremenu su u Indiji i drugdje nikle nove bolnice i obrazovne ustanove, kotač se Svamijeve misije okreće sve brže prema velikom finalu, a i trenutni indijski premijer Narendra Modi dobro poznaje i prihvaća ovaj novi način Sai Babinog djelovanja. Treća inkarnacija Sai Babe, Prema Sai Baba, već je rođena u jednom selu na jugu Indije, i čeka objavljenje svoje Božanskosti nakon završetka misije Sathye Sai Babe u suptilnom tijelu negdje u 2021. ili 2022. godini. Mnogo podataka za nevjerne Tome pa tko može vjerovati, nek' mu se srce ispuni radošću. :))Dragocjeni linkovi:

VIDEO ZAPISI službene stranice SRI SATHYA SAI VRINDE. OVDJE su bookleti na mnogim jezicima (pa i na hrvatskom) s mnogih Sai Babinih putovanja diljem svijeta, a na OVOM je privremenom linku najnoviji booklet na hrvatskom jeziku s ovogodišnjeg posjeta Sai Babe Hrvatskoj u travnju.

64. Svijest kao polje

Postoji svijest. Niti smo mi u svijesti, niti je ona u nama. Mi smo ta svijest. Ona, međutim, nije lokalizirana u tijelu ili umu, ona je polje, polje svijesti. Prosvjetljenje bi se moglo opisati kao skok iz lokalnosti u polje, što je ujedno i skok iz laži u istinu. Ako se snažno koncentriramo na činjenicu svoje svijesti, koja je jedina neporeciva činjenica, jedina izvjesnost postojanja nečega koja nadilazi podjelu na iluziju i zbilju, i ako pritom izdržimo udar fundamentalne neugode ispraznosti lokalnosti, prelit ćemo se u polje. Kao polje, mi smo prirodno svjedok tijela i uma koji se kreću unutar tog polja. U polju, nema tko biti zastrašen, nestrpljiv, znatiželjan ili depriviran. Svijest kao polje prirodno i iskonski transcendira opreke punine i praznine, probuđenja i utrnuća i sl. Ona jest cjelovitost, ali na način kojega lokalni um nije u stanju zahvatiti mišlju.

63. Hard To Explain

nedjelja, 27.08.2017.


62. Odgovornost

četvrtak, 24.08.2017.


61. Ekran

utorak, 22.08.2017.


60. Centriranje

nedjelja, 13.08.2017.

Ovo je krajnje jednostavna tehnika meditacije, ali je istovremeno potpuno intuitivna. U njoj, dakle, nema ničega što se treba mehanički ponavljati. Sjedite u bilo koji udoban položaj uspravljene kičme. Pokušajte osjetiti svoju sredinu. Ne sredinu tijela, nego unutarnju sredinu. Kao što tijelo posjeduje (uzdužnu i poprečnu) liniju sredine, tako je posjeduje i psiha, iako kod nje sredina nije smještena u prostoru, nego u osjećaju. U potrazi za sredinom, vaš um ulazi u tišinu. Sredina psihe zaista postoji, ona je kao rupa u koju morate natjerati pikulu, i kad se pikula jednom nađe u toj rupi, tamo je sigurna, iz nje više ne želi izići.

Traženje svoje unutarnje sredine ne možete forsirati, jer vam odmah biva jasno da je forsiranje odlaženje od sredine, umjesto približavanje njoj. Stoga je ova meditacija autokorektivna i u startu ugodna, jer prirodno uvodi um u tišinu. Kada i ako pronađete svoju unutarnju sredinu, prestajete biti nestrpljivi ali pritom niste prespori, prestajete sebe shvaćati preozbiljno ali pritom zadržavate pa čak i produbljujete samopoštovanje, prestajete brinuti ali pritom zadržavate punu mjeru odgovornosti, prestajete nepotrebno misliti ali pritom vaše mišljenje postaje maksimalno učinkovito, prestajete željeti ali pritom vaš život motivacija poprima sasvim nove obrise: vi sada želite ono što u vama svjetska duša želi.

Što znači pronaći svoju unutarnju sredinu? To znači pronaći mjesto u kojem ljubav konačno više ne mora dolaziti izvana da bi vas ugrijala i okrijepila, da bi vašemu životu dala smisao; na tome mjestu ljubav koja vas grije i miluje, koja vam daje snagu i entuzijazam, koja vas nagoni da dajete i da budete dobri prema bližnjima - dolazi iz vas samih, vi ste taj izvor ljubavi, vi ste ljubav. Kad shvatite da ste vi ljubav i da je stoga ne morate tražiti napolju, u drugih, istovremeno ćete shvatiti i da ste vi Bog i da Njega također ne morate tražiti napolju, izvan sebe. Bog je ljubav, ljubav je Bog, pa ako ste tu ljubav pronašli u sebi kao vlastito izvorište, tada ste i Boga pronašli u sebi kao vlastito izvorište. Nakon toga otkrića, tko vam više ikada i na koji način može nauditi?!

Centriranje je sveobuhvatna psihološka tehnika: čim je osjetite u sebi, odmah se počinju mnogobrojne psihološke konfiguracije unutar podsvijesti preslagivati na bolje i kvalitetnije načine, cijela se mašinerija značenja i vrijednosti uzdiže u aktivnost unutarnjeg preslagivanja u skladu s istinom. A istina nije ni crna ni bijela, ni pozitivna ni negativna, ni slatka ni gorka, ni tužna ni radosna; ona je takva kakva jest, u sredini svijeta, u sredini uma. U sredini kotača koji se bjesomučno okreće nalazi se njegova os, koja miruje. Njeno mirovanje ujedno omogućuje vanjsko kretanje oboda, što znači da to mirovanje nije pasivno, ono je do vrha puno potencijalne snage, beskrajne moći. Onaj koji je pronašao svoju sredinu zaista je u stanju pomicati brda, ali još i mnogo više: transformirati ljudska srca.

Sjedite, dakle, u udoban uspravni položaj. Kontemplirajte o tome da se Nebeske Dveri otvaraju u trenutku kada osjetite svoju sredinu. Sredina je najnježniji dio u vama, ona je najljupkiji i najkrhkiji cvijet i stoga ga samo nemisao može dotaknuti, pomilovati, ubrati. Pronađite svoju nemisao.

59. Duga i njezino mladunče

subota, 12.08.2017.

Snimljeno jutros oko 6.

Dodatak: Drunvalo Melchizedek - DIMENZIONALNI SKOK. Možda se neće baš sve tako dogoditi, no u ovom tekstu ima dosta zanimljivih informacija, ako se zna čitati između redova. :)58. Šjora Gospa i gospa Ella

subota, 05.08.2017.

Najnovija Gospina PORUKA dana 2. kolovoza 2017. preko vidjelice Mirjane:

“Draga djeco, Voljom Nebeskog Oca, kao majka onoga koji vas ljubi, tu sam s vama da vam pomognem upoznati ga i slijediti ga. Moj Sin vam je ostavio otiske svojih stopala da bi vam bilo lakše slijediti ga. Ne bojte se. Ne budite nesigurni, ja sam s vama. Ne dajte se obeshrabriti jer potrebno je mnogo molitve i žrtve za one koji ne mole, ne ljube, ne poznaju moga Sina. Pomozite, gledajući u njima svoju braću. Apostoli moje ljubavi, osluškujte moj glas u sebi, osjetite moju majčinsku ljubav. Zato molite, molite djelujući, molite darujući, molite ljubavlju, molite radom i mislima u ime moga Sina. Što god više ljubavi budete davali, više ćete je i primiti. Ljubav proizišla iz ljubavi rasvjetljuje svijet. Otkupljenje je ljubav, a ljubav nema svršetka. Kada moj Sin iznova dođe na Zemlju tražit će ljubav u vašim srcima. Djeco moja, mnoga je djela ljubavi za vas učinio. Ja vas učim da ih vidite, shvatite i zahvaljujete mu ljubeći ga i uvijek iznova opraštajući bližnjima. Jer ljubiti moga Sina znači opraštati. Moj se Sin ne ljubi ako se bližnjemu ne može oprostiti, ako se bližnji ne može pokušati shvatiti, ako se sudi. Djeco moja, čemu vam molitva ako ne ljubite i ne praštate. Hvala vam.”Dodatak: Gospinom divnom imperativu opraštanja komplementarno ovdje "suprotstavljam" i jedan obrnuti imperativ, onaj OPROSTITE u sjajnoj jučerašnjoj kolumni Borisa Dežulovića. Kao što je važno da opraštamo, tako je jednako važno znati reći oprosti, iskreno i bez pozadinskih misli.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se