60. Centriranje

nedjelja, 13.08.2017.

Ovo je krajnje jednostavna tehnika meditacije, ali je istovremeno potpuno intuitivna. U njoj, dakle, nema ničega što se treba mehanički ponavljati. Sjedite u bilo koji udoban položaj uspravljene kičme. Pokušajte osjetiti svoju sredinu. Ne sredinu tijela, nego unutarnju sredinu. Kao što tijelo posjeduje (uzdužnu i poprečnu) liniju sredine, tako je posjeduje i psiha, iako kod nje sredina nije smještena u prostoru, nego u osjećaju. U potrazi za sredinom, vaš um ulazi u tišinu. Sredina psihe zaista postoji, ona je kao rupa u koju morate natjerati pikulu, i kad se pikula jednom nađe u toj rupi, tamo je sigurna, iz nje više ne želi izići.

Traženje svoje unutarnje sredine ne možete forsirati, jer vam odmah biva jasno da je forsiranje odlaženje od sredine, umjesto približavanje njoj. Stoga je ova meditacija autokorektivna i u startu ugodna, jer prirodno uvodi um u tišinu. Kada i ako pronađete svoju unutarnju sredinu, prestajete biti nestrpljivi ali pritom niste prespori, prestajete sebe shvaćati preozbiljno ali pritom zadržavate pa čak i produbljujete samopoštovanje, prestajete brinuti ali pritom zadržavate punu mjeru odgovornosti, prestajete nepotrebno misliti ali pritom vaše mišljenje postaje maksimalno učinkovito, prestajete željeti ali pritom vaš život motivacija poprima sasvim nove obrise: vi sada želite ono što u vama svjetska duša želi.

Što znači pronaći svoju unutarnju sredinu? To znači pronaći mjesto u kojem ljubav konačno više ne mora dolaziti izvana da bi vas ugrijala i okrijepila, da bi vašemu životu dala smisao; na tome mjestu ljubav koja vas grije i miluje, koja vam daje snagu i entuzijazam, koja vas nagoni da dajete i da budete dobri prema bližnjima - dolazi iz vas samih, vi ste taj izvor ljubavi, vi ste ljubav. Kad shvatite da ste vi ljubav i da je stoga ne morate tražiti napolju, u drugih, istovremeno ćete shvatiti i da ste vi Bog i da Njega također ne morate tražiti napolju, izvan sebe. Bog je ljubav, ljubav je Bog, pa ako ste tu ljubav pronašli u sebi kao vlastito izvorište, tada ste i Boga pronašli u sebi kao vlastito izvorište. Nakon toga otkrića, tko vam više ikada i na koji način može nauditi?!

Centriranje je sveobuhvatna psihološka tehnika: čim je osjetite u sebi, odmah se počinju mnogobrojne psihološke konfiguracije unutar podsvijesti preslagivati na bolje i kvalitetnije načine, cijela se mašinerija značenja i vrijednosti uzdiže u aktivnost unutarnjeg preslagivanja u skladu s istinom. A istina nije ni crna ni bijela, ni pozitivna ni negativna, ni slatka ni gorka, ni tužna ni radosna; ona je takva kakva jest, u sredini svijeta, u sredini uma. U sredini kotača koji se bjesomučno okreće nalazi se njegova os, koja miruje. Njeno mirovanje ujedno omogućuje vanjsko kretanje oboda, što znači da to mirovanje nije pasivno, ono je do vrha puno potencijalne snage, beskrajne moći. Onaj koji je pronašao svoju sredinu zaista je u stanju pomicati brda, ali još i mnogo više: transformirati ljudska srca.

Sjedite, dakle, u udoban uspravni položaj. Kontemplirajte o tome da se Nebeske Dveri otvaraju u trenutku kada osjetite svoju sredinu. Sredina je najnježniji dio u vama, ona je najljupkiji i najkrhkiji cvijet i stoga ga samo nemisao može dotaknuti, pomilovati, ubrati. Pronađite svoju nemisao.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se