10.

nedjelja, 19.03.2017.

U nepodijeljenoj svijesti ne postoji "ja" koje misli odijeljeno od "ja" koje čini. Također, ne postoji moje "ja" koje suosjeća s nekim drugim "ja" - uvijek je to jedno jedino integralno zbivanje. Nepodijeljena svijest stoga nije svjesna da ljubi, da suosjeća, da je puna mira i blaženstva. Kada bi toga bila svjesna, više ne bi bila nepodijeljena svijest, jer bi se podijelila na "onoga" koji zna da je u blaženstvu i "onoga" koji je u blaženstvu - to bi bila perverzija. Perverzija uma u kojoj svi živimo pa iz nje želimo pobjeći sve novijim i novijim perverzijama uma. Duhovni su tragatelji poput uvijek novijih modela Mercedesa ili Audija - novije "duhovne" formulacije trajno žele doskočiti habanju i zastarjelosti onih prethodnih, tim lukavštinama nema kraja.

Raniji "model" duhovnosti kaže: "Okani se straha i mržnje, pohlepe i žudnje... okreni se svjetlosti i ljubavi, miru i radosti..." Noviji "model" duhovnosti kaže: "U redu je biti u strahu i osjećati mržnju, pohlepu i žudnju, nemoj se zbog toga okrivljavati, to je proces kroz koji prolazi cijelo čovječanstvo, ali nemoj na tome zauvijek ostati, ti si sposoban za nešto veće i bolje, tvoja duša čezne za visinama duha gdje vladaju svjetlost i ljubav, beskrajni mir i blaženstvo..." Tako jedan model biva zamijenjen drugim, jedna manipulacija drugom, jedna mentalna perverzija sljedećom. Sve je to ista horizontala i nikad se nitko kroz misao ne pomiče ni za milimetar uvis, jer je nemoguće pomicati se uvis. Misao je izgradila kule od karata na lažnim, izmaštanim temeljima i sada ni pod razno ne želi odustati od svoje imovine koju je prozvala Kraljevstvom Nebeskim pa njime trguje i tezgari u slobodno vrijeme.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se