5.

nedjelja, 12.03.2017.

Svijest je jedna, umovi su mnogi. Kad govorimo o svijesti, mi refleksno zamišljamo um - otud greška u razumijevanju. Um je i muha i gušter i štakor i čovjek i bog. Um su sve zamislive jedinice u svijesti, a svijest je nula - beskonačno. Jedna muha ima samo pet nula nad sobom, gušter ima pedeset nula, štakor pedeset tisuća nula, čovjek pedeset milijuna nula, a bog beskonačan broj nula. Međutim, nula je uvijek nula, među nulama nema razlike, kao što nema razlike ni među jedinicama: mrav je individua i čovjek je individua. Mrav nema samosvijest jer je malo nula nad njim, no to je u principu sva razlika. Što će reći: nema razlike, jer se sva bića sastoje od jedinice i nule. Broj nula čini privid razlike.

Zašto je postizanje prosvjetljenja najteži zadatak na svijetu? Zato što prosvjetljenje nije u domeni uma: zamisli, želje, napora, postizanja i ostvarenja. Što to znači predati se, odustati? To znači: pokloniti vjeru. Samoubojica odustaje, ali prosvijetljeni poklanja vjeru. Time on ne odustaje od svijeta, ne bježi od svijeta poput samoubojice, već odustaje od sebe kao jedinice, kao individue. Španjolsko-američki filozof George Santayana napisao je izvrsnu knjigu "Skepticizam i animalna vjera". U njoj objašnjava sav naš perceptivni i duševni život kao varijaciju vjere. Pokloniti vjeru stoga znači predati sebe ili odustati od sebe, uroniti u radikalni, totalni skepticizam.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se