Run

New York i ja

petak, 10.09.2010. u 22:34

Deveta je obljetnica napada na New York. Rekao bih vec devet dugih godina.
Ako je nesto sigurno onda je to da cu ja u sjecanje na taj dan objaviti post.

Kao klinac konstantno sam sanjao posjetu tom gradu.Stvarno ne znam zasto, valjda je to bio nusprodukt medijskog idealiziranja zivota u tom gradu koji se provlaci kroz mnoge filmove i serije.

Onda sam kao malo veci klinac u njega i otisao. Turisticki samo.
Dojmova pri povratku nije nedostajalo, vrijedila je ona da nije to to ak ne odes i ne vidis svojim ocima. Dojmova ne nedostaje ni danas, ali moja zagrijanost za taj grad je od 2005. ipak malo splasnula.
Klinac vidi zvecku u izlogu i place da ju hoce imati, a kad ju primi u ruke i protrese par puta vec cilja na novu igracku, a od zvecke okrece glavu.

No dobro, dobro necu ici tako daleko. New York ce uvijek biti moj grad No1 iako bi se u Stockholmu dalo lijepo zivjet.

Kako je objetnica napada na New York ove godine preskacem teorije zavjere i price vezane za 9/11 i dajem naslove na nekoliko filmova koji pricaju o New Yorku i ljudima u njima.

- New York stories
Tri price ciju reziju potpisuju Woody Allen, Francis Ford Coppola i Martin Scorsese. Ukusi su razliciti , al ova imena su meni dovoljna referenca.

-New York, I love You
Zvuci jeftino, ko nega teenager sapunica, ali nije. Neki ce rec cudan film, ali ja bas takve volim.
A i ovdje imena (ko pati na glumce) nisu za bacit: Natalie Protman, Andy Garcia, Orlando Bloom....

"Annie Hall" i "Manhattan" kao i ostatak opusa Woodya Allena su obavezna lektira za svakog njujorkoljupca volili vi ili ne Woodjev stil, a kad se vec vracam u davnu proslost tu su nezaobilazni "Once upon a time in America" kao i mafijaski klasik "Goodfellas" koji je manje o gradu a vise o prljavim poslovima u gradu, ali taj film kao i legendarni serijal "Sopranosi" (koje sam odgledao ohoho puta) idu ruku pod ruku sa New Yorkom.

Je, znam, ima jos hrpa filmova.
Za danas toliko, cujemo se na desetu godisnjicu sjecanja na taj ipak tragicni dan.
Drz se NY, pa se uskoro valda opet i vidimo!