Run

LOTO groznica 2009.

nedjelja, 13.12.2009. u 00:35

Na zalasku 2009. evo i druge LOTO grozice u ovoj godini. Usputnom promatraču čini se sasvim slučajno.

Kao kad su nekada čekali za koru "crnog kruha za kunu" pred pekarnama, ovih će se dana pred kućom igara na sreću Hrvatske Lutrije polako, ali sigurno formirati red ljudi. Svakakvih likova iz svakakvih slojeva društva. Od onog sloja sa pekinezerima u stanu u strogom centru grada, na zidu umjetnine, postelja prekrivena baršunom, do onih koji žive u zapuštenoj varoši na rubovima grada, od slame im postelja, a ispod slame revolver za svaku sigurnost.

Ali za razliku od slične euforije ovog nam ljeta, ovog puta za put ka sreći morat će se uložiti onaj nekad odlučujući extra effort u vidu cvokotanja zubiju i podnošenja najavljenje hladnoće, koja će zasigurno ekipi sa netom završenog Kopenhagenškog skupa malo pokvariti najnoviju statistiku najtoplijeg desetljeća u povijesti mjerenja temperature na planetu.

Dok se na jednom kraju Svijeta formira radna skupina za spas planete, mnogi će građani i građanke uz svu euforiju izbora koja slijedi doživljavati i privatnu ekstazu možebitnog dobitka koji će po poznatom algoritmu Hrvatske Lutrije rasti iz tjedna u tjedan, ne budite naivni da bu stalo na ovih par miljuna. Budimo zato iskreni, puno više u životu jednog pojednica može značiti pokoji dobitak na LOTU s vremena na vrijeme, nego možebitno uhljebljenje na Pantovčaku "hrvatskog Georga Clooneya" , jer kako je jedna random građanaka u anketi rekla "Ja bum glasala za Nadana, on je najzgodniji, tak bu predstavljal Hrvatsku u Svijetu" pogodila je bit naših izbora- oni su kao izbor za Miss svijeta. Čista formalnost, taj netko sve što radi jest- pokazuje se Svijetu. Kao kad zgođušna tinejdžerka ponese kući u Venezuelu lentu koju potom objesi na zid i tepa joj "It's OK" do kraja života. Za nas ostale od tog izbora, naravno nikakve koristi.

Zato i nije neki hazard kladiti se da će više ljudi ovih dana igrati LOTO nego za koji tjedan otići na glasanje čak iako to otpočetka uopće nije fer oklada jer glasati mogu i oni davno umrli, a igrati LOTO, kako uvjeravaju iz Lutrije, mogu svi (ne preciziraju se moraju li biti živi), ali podići dobitak mogu samo živi građani Republike Hrvatske. Stoga ne očekujem redove pred glasačkim mjestima.

Uvijek me intrigiralo zašto ti loto redovi rastu kada dobitak raste. Odgovor je: LOTO gronzica-- pojam koji su izmislili u Lutriji, plasirali u medije, a koju među nas sada odašilju ti isti mediji jedan po jedan. Počinje televizija, pa portali, pa novine. Jasno mi je da Lutrija ima novaca na bacanje da svako malo gura svoje reklame za Bingo ovaj, LOTO onaj... ali da je LOTO groznica vijest u Dnevniku, to mora da je jako skup plaćeni oglas. A tko ga plaća? - oni koji se i smrzavaju naravno. Već vidim jednu toplu priču u Dnevniku oko Božića za sretan završetak LOTO groznice; priča o čovjeku iz provincije koji je izgubio sve, a onda dobio na lotu i pronašao smisao života.
Ne, ne mislim na Peveca.

Na prvu loptu zvuči logično, ali često se i sam pitam što bih mogao sa 45 miljuna kuna, a što ne bih mogao recimo sa 15. Ma što 15, što bih ja sa 2 miljuna? Sa velikim novcima je uvijek teže, a sve iznad par desetaka tisuća meni zvuči suviše apstraktno da bih uopće mogao planirati što bih kupio, u što bih uložio, odnosno kako bih upravljao tom gomilom.

Jedno je sigurno, u ovo doba recesije glavni hrvatski lovaš ministar Šuker će trljati ruke i otkopčavati gumbe jedan po jedan kako će Jackpot rasti iz tjedna u tjedan. Novci iz ovoljetnog hvatanja Jackpota izgleda već su se utopili u nekoj farbi nekog tamo mračnog tunela na nekoj tamo autocesti. Vrijeme je da se skupi opet ponešto jer kak se veli nova godina nosi nove izazove.