Run

NYC(8): Downtown i financijska četvrt

petak, 13.07.2007. u 12:36

wall street[Da završim ove NYC putopise i odem na zalsuženi odmor. Već je ipak prošlo dva mjeseca od kada je moj avion u niskom luku preletio Mannhatan. Sjećanja na taj grad nisu nimalo izblijedila. Naprotiv, treba proći malo vremena da sve to legne na svoje mjesto.]
Iz downtowna i financijskog centra Svijeta samo nekoliko fotki. WTC ruševine su već davna prošlost, a tamo se doista nema što slikati osim velike rupe u kojoj su već izgrađeni temelji za budući Freedom Tower. Gledajući sve te ulice u blizini teško je bilo i zamisliti kako je sve to izgledalo 11. rujna 2001. godine.
NYSE burza je nažalost bila zatvorena jer je bila subota, no Wall street je zaista mala uličica kojih par desetaka metara. Tamo su stanice podzemne koje su otvorene samo radnim danom kada je ovdje gužvanac. Arhitektura ovog djela grada je stvarno fascinantna. Na slikama dole Trinity church, koja je baš poput one Svetog Patrika na 5. aveniji puna turista.

wall street trinity church

Fasade nekih nebodera su od kamena, što zbilja izgleda super, a neke su uličice široke jedva koji metar, jer ipak ovo je New York i pošto je Manhattan otok s ograničenom površinom ovdje doslovce vlada pravilo u gradnji :samo nebo je granica. Naravno, iako je ovo financijska četvrt ni tu ne nedostaje restorana, parkova, kafića i dobrih mjesta za izać navečer. Dobar podsjetnik za neki drugi put.

downtown NYC battery park

Na gornje dvije slike je Battery park na samom jugu otoka. Ovdje kreću turističke brodice do kipa slobode, kao i besplatni žuti Staten Island ferry. Ako kliknete na ovu sliku ljevo gore možete uočiti veliku kuglu koja je jedina preživjela pad blizanaca, a ovaj red je za karte na neki od trajekata. Nekoć se ta kugla nalazila u podnožju WTC-a, a danas je ovdje kao spomenik.
I za kraj, za sve buduće posjetioce da ne ponove moju grešku: kada podzemnom idete iz uptowna prema downtownu pažljivo slušajte kaj pričaju spikeri na stanicama i u vlaku, tak da slučajno na putu prema dole ne prođete kroz Brooklyn. A ako imate dovoljno vremena za razgledati i taj dio New Yorka blago vama!
Kao što vidite uboxu desno, ostali sujoš samo osvrti na šetnju Brooklynskim mostom i noćni pogledi na grad. Oba doživljaja bez kojih NYC ne smijete napustiti!!!