Ragbi klub Makarska rivijera

15.06.2007., petak

Beach Rugby Contest


Pozivamo vas na Beach Rugby Contest koji će se održati 23. 06. '07. (subota), na jednoj od najljepših Bračkih plaža, u uvali Lovrečina. Turnir u «morskom ragbiju», već treću godinu za redom, okupit će uz ponajbolje ragbijaše iz Hrvatske. Početak turnira je u 14.30. sati, a finale u popodnevnim satima kada će se nakon proglašenja pobjednika i dodjela nagrada «odigrati» i neizostavno «treće poluvrijeme». Sve je naravno praćeno dobrom glazbom i zabavom na plaži.

Broj igrača u ekipi je 6+2 (zamjena), a ekipe su dužne imenovati kapetana. Kotizacija za ekipu iznosi 400 kn, što uključuje i večeru.

Za sudjelovanje na turniru ekipe se mogu prijaviti najkasnije do 20. 06. putem e-maila emilkoljatic@yahoo.com, ili na mob. 091 783 1871,
098 978 3647

Očekujemo vaš dolazak i dobru zabavu i na ovogodišnjem Beach rugby-u…

- 11:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.06.2007., utorak

Povijest rugby-a

Početkom 19. st. razvojem modernog školstva u Engleskoj počinje i razvoj današnjih igara nogom. Zajedničko kod skoro svih škola je bilo da se lopta udarala samo nogom, s ciljem da je igrači ubace između dva stupa a kod nekih i iznad stupova, koji su bili postavljeni na poprečnim linijama igrališta.Prema legendi iz 1823, na jednoj takvoj utakmici u gradu Rugby, igrač po imenu William Webb Ellis prihvatio je loptu rukom i noseći je pokušao doći do protivničkih vrata. Protivnički igrači iako zbunjeni takvom neuobičajenom akcijom snašli su se brzo, te potrčavši za njim uhvatili ga i oborili na zemlju. Nove mogućnosti koje je pružao takav način igre pridonio je da to «pravilo» prihvate u svim školama grada Rugbyja, a ubrzo zatim i u školama drugih gradova. Međutim, takav način igranja nogometa (footballa) ne prihvaćaju svi te nastaju dvije igre koje danas nazivamo rugby i football.

Iz Engleske se ragbi postepeno širi i u druge zemlje, u prvom redu tamo gdje se u 2. polovici 19. st. iseljava veći broj Engleza (SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland i dr.). Do kraja 19. st. u Europi se osnivaju ragbi savezi u Njemačkoj i Francuskoj, a do početka 20. st. ragbi se igra u gotovo svim zemljama Europe.

Ragbi je športska igra loptom oblika rotacionog elipsoida, između dvije ekipe sa po 15 igrača.

Igrači ekipe koje posjeduje loptu pokušavaju je donijeti iza poprečne granice igrališta (linije zgoditka) i tamo je položiti na zemlju. To postižu nošenjem lopte rukama i dodavanjem isključivo prema natrag. Igrači smiju udarati loptu nogom u bilo kojem pravcu, s težnjom da tako udarena lopta prođe prostor između stativa, iznad horizontalne grede vrata. Time ekipa postiže određen broj bodova, a pobjeđuje ekipa koja je postigla veći broj bodova. Suigrači igrača, koji nosi loptu ili je udara nogom, moraju biti iza njega. Igrači protivničke ekipe brane se tako da zaustavljaju igrača koji nosi loptu, pri tome ga obaraju na zemlju i onemogućuju da loptu dodaje nekom od svojih suigrača. (Tekst prenesen iz Enciklopedije fizičke kulture, 1977.)
- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pravila rugby-a

Možda vam rugby izgleda kao jednostavna igra hvatanja, dodavanja, trčanja i obaranja između dva tima od po 15 igrača, ali nije. Taktika je ključan segment igre, a treneri se nadmudruju poput šahovskih velemajstora. Uz pomoć video vrpce ekipe znaju točno što suparnici mogu, a što je još važnije i što ne mogu.

Pravila igre su prvi put postavljena 1871. god. u Londonu i od tada do danas su mnogo puta prepravljanja, prilagođavana i usavršavana.

Mnogo toga ovisi o sudčevoj analizi svake situacije u igri koja stvarno može biti i komplicirana, jer nije sve u tome da imaš jajastu loptu u ruci, trčiš s njom i pokušavaš postići polaganje ( score, try ).

Rugby utakmica se igra 80 minuta pod paskom glavnog i dvaju pokrajnjih (linijskih) sudaca. Igrači su podijeljeni na igrače skupa i linije od kojih je igrača skupa 8 a linije 7.


Igrači skupa su redom:

Lijevi pomagač

Sidraš - prva linija skupa

Desni pomagač

Skakač

Skakač - druga linija skupa

Krilo skupa

Krilo skupa - treća linija skupa

Zatvarač


Sidraš ubacuje loptu u igru s aut-linije i zadužen je za hvatanje lopte kad je dosuđen skup. Skakači iz druge linije su visoki momci (mnogi su viši od 2 m) i oni se natječu u igri s aut linije. Krila treće linije su koji nakon igre skupa napadaju sa loptom ili na nju. Zatvarač je moćni i snažni trkač i obarač.

Igrači linije su sprinteri koji napadaju kad im igrači iz skupa predaju loptu. Oni su :

Spojka

Otvarač

Prvi centar

Drugi centar

Krilo

Zatvoreno krilo

Branič


Spojka je veza između skupa i linije i mora imati brzi pas (dodavanje), oštar vid i brzinu odlučivanja da li da loptu prema igračima linije ili skupa.

Otvarač je vođa igre koji odlučuje da li da šutira, doda ili trči s loptom.

Centri su robusni momci s puno tempa, sposobni za obranu lopte ili obaranja promjenu kuta igre i oni su ti koji liniju naprijed.

Krila su igrači završnice koji koriste brzinu, step, a često i snagu.

Branič mora biti sposoban obarati, hvatati i trčati s loptom iz pozadine.

BODOVI

Zgoditak (score, try) je postignut kada se lopta položi iza protivničke skor linije i vrijedi 5 bodova, ako je pretvaranje (pucanje lopte na gol kroz rašlje) koje se dodjeljuje nakon polaganja (skora) uspješno, još 2 boda se upisuju. Kazneno pretvaranje kao i (udarac nogom odskočne lopte) iz igre vrijede 3 boda.

SKUP ( SCRUM )

Skup se formira i započinje igru nakon prekida i manjih prekršaja. Igrači skupa oba tima poslože se u formaciju i guraju se kao šesnaest mini sumohrvača.

Ekipa kojoj je dodijeljena lopta u skupu je u prednosti jer sidraš hvata loptu nogom i gura je u svoj skup prema spojci. Suparnička ekipa to pokušava onemogućiti guranjem ili rotacijom cijele formacije.

AUT (out)

Kad lopta izađe izvan crte igrališta izvodi se aut i u tom se slučaju igrači obaju ekipa postave u koridor jedni nasuprot drugima i natječu za izbačenu loptu. Skakači uz pomoć svojih suigrača skaču uvis za izbačenom loptom. Ako je lopta izbačena pristrano sudac ponudi ekipi koja se brani skup ili novi aut u njihovu korist. Obično ekipa u igri osvaja 70-90% svojih izbačenih auta.

Ali ništa u rugbyju ne izaziva više od mlina i raka zbog svoje složenosti i važnosti u igri. Pogledajmo ih:

RAK

Kad je igrač s loptom oboren na zemlju dužan je loptu pustiti iz ruku i tada počinje. Rak je formiran kada igrači iz obaju momčadi dođu u kontakt iznad lopte. Igrači se u raku ne smiju koristiti rukama. Igrači koji su na podu ne natječu se za loptu. Nekima rak izgleda kao gomila tijela bez ikakvog reda, ali to je tehnički vrlo zahtjevna komponenta igre i iziskuje mnogo vještine i uigranosti. Nasuprot istinskom natjecanju i borbi mlin dozvoljava brz protok lopte za što dinamičniju igru.

MLIN

Tehnički vrlo zahtjevan ali prilično nerazumljiv za neupućene. Kad igrača s loptom zadrže suparnički igrači, a on se uspije održati na nogama te se za njega igrači obaju ekipa, formira se mlin. Često će se ekipa koja ima loptu poslužiti snagom i brojnošću da odgura mlin što dublje u protivnički teren u pokretnom mlinu. Ako je lopta u mlinu i nijedan tim nije u mogućnosti igrati s njom sudac zaustavlja igru i poziva skup.

Postoje još neki segmenti koji ovu igru čine atraktivnijom i dinamičnijom; jedan od njih je i pravilo prednosti.

Pravilo prednosti dopušta sudcu da prema osobnoj procjeni dopusti da se igra nastavi unatoč napravljenom prekršaju strane koja se brani sve dok ne ocijeni da je ekipa koja napada ostvarila dovoljnu prednost. U slučaju da ekipa koja napada ne ostvari nikakvu prednost tada sudac zaustavlja igru i vraća je na mjesto gdje je prekršaj napravljen te dosuđuje kaznu (za ekipu koja napada).

NEDOZVOLJENA POZICIJA(offside)

Igrač u igri je u nedozvoljenoj poziciji kada se nalazi ispred lopte koja se nalazi u njegovog suigrača. Igrač u skupu, raku, mlinu, autu je u nedozvoljenoj poziciji ako ostaje ili se kreće naprijed izvan zamišljene crte naznačene od sudca.

CRVENI I ŽUTI KARTON

Za teži prekršaj sudac igraču dodjeljuje crveni karton i igrač koji ga dobije napušta igru. Žuti karton se dobije za manje prekršaje i igrač koji izlazi iz igre na 10 min


- 11:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.06.2007., petak

Povijest ragbija u Hrvatskoj

Od 1954 g. pa do danas u Hrvatskoj je osnovano 20 muških klubova i 1 ženski klub „Viktorija „Zagreb.

1. ZAGREB
2. BJELOVAR
3. NADA-SPLIT
4. LOKOMOTIVA - ZAGREB
5. ARENA - PULA
6. METKA – KUMROVEC
7. MAKARSKA RIVIJERA
8. SISAK
9. RAGBI '59 SPLIT-VETERANI
10. SINJ
11. PLOČE
12. ŠIBENIK
13. ZVRK – ZAGREB – VETERANI
14. JADRAN HRM – SPLIT
15. SREDNJA POLICIJSKA ŠKOLA – ZAGREB
16. KUTINA
17. RIJEKA
18. KNIN
19. BRAČ
20.ZADAR



• Prvi ragbi klub u Hrvatskoj je bio“ Mladost – Zagreb „osnovan 17.01.1954.
• 1992 g. od dragovoljaca domovinskog rata iz ragbi kluba Nada – Split, osnovan je ragbi klub „Jadran HRM“, koji je 1994 g. osvojio Hrvatski Kup.
• U domovinskom ratu sudjelovalo preko 400 registriranih ragbi igrača. 7 ih je poginulih a 20 je ranjenih .
• Ragbi klub“ Nada „ je najtrofejniji klub u Hrvatskoj u svim kategorijama – uzrastima
• Ragbi u Hrvatskoj je još uvjek skoro pa amaterski sport
• Proboju hrvatskog ragbija u svijet pridonijeli novozelandski igrači koji nose hrvatske korjene
• 1999 na svjetskom prvenstvu u Ragbi 7 koje se održavalo u Hong Kongu sudjelovala i Hrvatska sa nekoliko svojih domaćih i nekoliko novozelandskih igrača
• 1992. Hrvatski ragbi savez primljen u FIRA - u, Hrvatska postala punopravni član IRFB - a
• Od 1993. Hrvatski ragbi savez postaje član Olimpijskog odbora.

Korištena literatura HRVATSKOG RAGBIJAŠKOG SAVEZA ,ODBOR ZA DALMACIJU - SPLIT

- 11:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Travanj 2009 (9)
Prosinac 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Lipanj 2008 (1)
Svibanj 2008 (1)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (6)
Veljača 2008 (5)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (14)
Listopad 2007 (4)
Rujan 2007 (8)
Lipanj 2007 (4)
Svibanj 2007 (13)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

free web counter
free web counter

OPIS BLOGA

POVIJEST RAGBIJA U MAKARSKOJ

RUGBY LINKOVI