Bangkok by Rudarka

02.01.2018.

Kao što sam vam i obećala - nastavak priče o Tajlandu ide o Bangkoku.

Bangkok je - ne znam kako bih opisala taj rusvaj zvukova, mirisa, okusa, vizualnih efekata i svega što možete ili ne možete zamisliti.



Metropola za vrijeme Adventa? Makarska rivijera u vrijeme Ferragosta? Proštenje/kram/kirvaj u vašem selu malom? Ma neee..... zujo

Ako ste vjerni pratitelj Luc Besson filmskog opusa, onda znajte da su uvodni dijelovi "Petog elementa" doslovno skinuti s ulica Bangkoka. thumbup

Ne znam koliko sam bila jasna u prethodnom postu, no usluge turističke agencije koristili smo samo u slučaju rezervacije hotela (bila su po tri na raspolaganju), avio-karte, transfera aerodromi - hotel i nazad (preporučam - ne može biti povoljnije ni u kakvom slučaju bez obzira na sva znanja i vještine cjenkanja) kao i sva moguća putna osiguranja. Sve ostalo smo ostavili sami sebi i lokalnim agencijama (jedan izlet) na organizaciju.

Sva sreća da sam, ne znajući detalje, ipak odlučila da se aklimatiziramo na klimu, vremensku razliku, valutu, običaje, hranu i sve što uz odlazak na drugi kraj svijeta podrazumijeva na duži dio puta - ljetovanje/climbing, a nekoliko posljednjih dana za Bangkok. To je ispala super odluka.

Uglavnom, već vas vožnja s aerodroma "košta" sat i pol do dva vremena kroz prenapučen promet, ponekad i po više od pet traka u jednom smjeru. Otkrili smo da "rush hour" u Bangkoku predstavlja svaki sat dana i noći. I to vam izgleda otprilike ovako (radi se o više manje istoj lokaciji i to negdje oko 23 h kao i ujutro oko 10h):





Kroz taj promet, osim osobnih vozila, kamiona i kamiončića, taksista svih mogućih boja vozila guraju se i mopedi/skuteri koji taksiraju (uglavnom domaće stanovništvo), kao i tzv. tuk-tukovi oliti mopedi uvećani za putnički dio.

Prednost vožnje u tim "čudima" koji tokom vožnje imaju i vizualno-zvučnu podlogu za putnike naughty, je u tome što isti prolaze i uskim uličicama, dvorištima i bogtepitaj kojim "kraticama" kad vozač ocjeni da je slijedećih nekoliko raskršća u totalnom kaosu.




Doduše, ako niste opušteni, u prolasku jurećeg autobusa odnosno njegovih kotača koje jedino vidite iz svojeg prometala, pokraj vaših očiju proći će i cijeli vaš život.... nut

Na svu tu gužvu, guranje, nepropisnu vožnju/okretanje preko punih nekoliko traka (osobno doživjeti) nismo vidjeli niti jednu saobraćajnu nesreću!. Tajlandjani su budisti, preko 95% stanovništva, pa kao takvi ne konzumiraju alkohol. Dio statistike prometnih nesreća, a često s fatalnim posljedicama, uglavnom su vezani uz turiste odnosno najam (mopedića), ali to se većinom odnosi na turističke morske destinacije.

Ima li cjenkanja? O da. Doduše, obično završi na vašu štetu. U navedenom primjeru, nakon iskazane naše cijene mrtvi-hladni su nas poslati "walk".... rolleyes



Sad malo o prostituciji. Iliti o srednjovječnim "stričekima" koji (obavezno za ruke) vode mlađahne Tajlandjanke. To se može vidjeti u Bangkoku. Doduše, koliko smo se muvali i lutali po raznim trgovačkim, kulturnim i povijesnim znamenitostima i koliko nas je to na kraju koštalo kao strance i turiste - sve si mislim da "teta" kao vodič i nije tako loša opcija.

Osim onih - za jedan "skok" ili kako li to već biva eek, u Bangkoku odnosno Tajlandu je uobičajena praksa da se "iznajmi" cura na više dana/tjedana. I onda je ona osobni turistički vodič, pregovarač za cijene prijevoza, hrane i ostale zanimacije u gradu tako da ne moraš razmišljati da li ćeš se izgubiti i da li će tvoj "English tečno govoreći taksist" pogoditi pravi hotel i vratiti te sretno u okrilje klimatizirane civilizacije.

Igrom slučaja ili u dobroj namjeri naših stručnjaka u turističkoj agenciji, smješteni smo bili doslovno u srcu Bangkok-a i to Sukhumivt četvrt što bi značilo - srce grada za tulume, noćne provode, noćni šoping kao i poznatu Soi Cowboy kvart s go-go plesačicama.

Tako smo i mi večerali u simpatičnom The Old Duch Corner restoranu gdje sam odlučila odustati, nakon dobrih desetak dana tai-hrane i mrknuti T-bones steak, ne sluteći da je isti točno na početku poznatog kvarta. A iza čoška - zubo





Ista ulica danju - dokoturali se na kotačima "kantine", te se naveliko kuha, peče, dimi i naravno konzumira s nogu...



To je zapravo čar Bangkoka - tokom dana uobičajena ulica, posebno u Siam četvrti (tzv. Downtown Bangkoka) s modernim robnim kućama na desetak katova uključujući i nekoliko podrumskih nivoa i centrima banaka i azijskih kompanija..

A po noći...





Nema te "likarije" u original fake izdanju, a da ne možete naći u noćnom šopingu. smokin



Sve u svemu - preporučam svima za doživjeti. Onima slabijih živaca uz lagani koktel tableta za smirenje, antidepresiva i alkohola. Sve možete povoljno naći odmah iza ugla vašeg hotela. pjeva

Voli vas i u ovoj godini vaša Rudarka

<< Arhiva >>