Sarajevo by Rudarka

27.07.2017.

Kao mnoge druge stvari kod Rudarke, i prošli vikend je počeo benigno - "hoćemo li do južne Dalmacije preko Bosne ili preko Plitvica?" pita Guzda. Naime, čekala nas je frendica u roditeljskoj kući, u planu je bila i šeflja kulture u Zagvozdu, kupanje... fino

I tu Guzda opali i slijedeću ponudu - "A da prespavamo u Sarajevu, pa slijedeći dan nastavimo dalje?"

Stvari su u tom trenutku krenule u potpuno drugom smjeru, makar je Rudarka spakirala i kupaće i ručnik za plažu... naughty

Stanka br. 1 Okrepa ni sat vremena od kuće (Restoran Pastir, kanjon Vrbasa), pastirska čorba + domaći uštipci sa posipom od vlašičkog sira, njami



U neko doba stigosmo i do Sarajeva.

Naš omiljeni hotel je Hotel Bosnia iz više razloga - u samom je centru grada (doslovno par minuta od Baščaršije), no ima i odličan besplatan Wi-Fi, parkiralište za vozila pod ključem i nove i čiste hotelske prostore uključujući klimu (koja me nije bacila u gušenje kao npr. ona u Thessaloniki puknucu).

Nakon kratkog odmora bacamo se u život. thumbup

Kako je bila riječ o petku, svetom muslimanskom danu - tako se u gradu muvalo puno muslimanskog življa. Uključujući žene potpuno pokrivene, sa hijabom, a bome i dobar dio sa burkama na licu. Ove potonje su uglavnom bile stranci (po govoru), no još uvijek nisam sigurna da li se radi o turistima ili doseljenicima u grad - kako mi je u jednom društvu rečeno da ih ima podosta.



Sukob istoka i zapada - dućan sa muslimanskom odjećom i mlada Bosanka.



Kad putujete Bosnom (i Hercegovinom) treba obratiti pozornost na nekoliko stvari vezanih uz većinsko stanovništvo u pojedinom dijelu.

Tako ćete naići na dvojezične natpise (sa uništenim ćirilićnim natpisom) - uglavnom područje Hercegovine i dijelovima muslimanskih kantona / područja. Oni pak uništenih latiničnih nazivlja u dijelu s pretežno srpskim življem. Čak dapače, u nekim njihovim dijelovima nema ništa nego ćirilica. Pa ako ne znaš pročitati - tvoj problem. no

Nakon kratkog odmora u omiljenom pubu u centru, odlučili se za restoran "Luka Sarajeva". Prije toga je trebalo prošetati preko poznate Miljacke.



Uz nešto aperitiva lokalnog karaktera (doduše hercegovačkog nut) i menu-a koji je djelomično zabranjen u našim krajevima, pa neću u detalje (doduše sve oko 50-ak ojra).... njami

I sad ono zanimljivo - slijedeći dan, nakon muvanja po centru (uključujući nešto šopingiranja smijeh), već se temperatura digla na dobrih 29°C te smo uz hladno pivo u hotelskom kafiću raspravljali o slijedećem:

"Hoće li ti se prijateljica ljutiti ako bi ostali još jedan dan?" Hm.

Moram napomenuti da smo se odmah ujutro spakirali i ostavili stvari u autu, no kako sam htjela provjeriti poruke, ušli smo natrag u hotel, a ne direktno u parkiralište.

Ne morate sumnjati da sam odmah riješila stvari na recepciji. Čak smo dobili istu sobu. smokin

Ručak je bio na malo manje vrućem mjestu - Jahorina, olimpijski centar '84 i omiljeno mjesto za zimske sportove mnogih Bosanaca, a bome i Hrvata.



I naravno, nećeš valjda obići Bosnu bez konzumacije janjetine.



Kao što se vidi na fotografiji, uz hranu je i apatinsko pivo Jelen. Zgrozio se konobar kad sam tražila Sarajevsko. Još jedan tips: pazite u kojem se entitetu nalazite. Kako je Jahorina dio srpskog entiteta, tako su oni okrenuti na ovu istočnu stranu... rolleyes

Da sad ne duljim, obišli smo i tzv. Tunel nade, famozne bosanske piramide, pojeli još nešto bosanskih specijaliteta, kupiti vlašički sir na samom Vlašiću i veselo se vratili doma, a da nismo stigli do prijateljice, mora, a bome ni Zagvozda.

I za kraj - Guzda mi htio kupiti Gucci. Ko pravo (Bezistan, Baščaršija) zubo



Ps. I ne - ne jede se ćevap na +30°C i više. lud

Da ne mislite da muljam.

Rudarka i knjige...

16.07.2017.

U jučerašnjim dnevnim novinama jedan od naših poznatih književnika drami kako više nitko ne čita knjige, a bome niti ne kupuje. Ergo, sve ih se manje i producira. Pogotovo od strane Hrvata kao književnika. Ako ne računamo ona 9,99 izdanja gospođe Drpić i još nekoliko sličnih "spisatelja".

Kako je ljetno doba, od svakog se doličnog hrvatskog žitelja na godišnjem odmoru očekuje da uz vrisku male djece, mrzovoljnih domorodaca i nabrijane polugole mladeži čita najmanje oba toma Rat i mira, a ne da se otkanta i od ono malo štiva tipa Dnevnik.hr ili internetskih stranica dnevne informativne štampe. namcor

Rudarka čita knjige. I to one prave - od papira. nut

Ne mogu se prisiliti koristiti neke od modernih novotarija tipa Kindle (prošlo mi kroz ruke nekoliko - otišli dalje smokin) ili ne daj bože varijantu Reader-a na kompu ili tabletu - osim kad u hotelskoj sobi nema nad krevetne lampe, pa čitaš po danu n-ti put Pride and Prejudice ukoričeno izdanje (na hrv), a po noći na tabletu (na eng). No, to je već jedna od Rudarkinih ludosti. thumbup

U osnovno školsko vrijeme ('70-ih godina prošlog stoljeća) čak sam posjedovala titulu "mali knjižničar" ili kako li se to već tada zvalo. Dane i dane sam provodila u školskoj knjižnici izdajući knjige, preslagujući iste, a bome i prva koja je mogla posuditi, pa i pročitati novopridošle naslove.

U vrijeme srednje škole bila sam član tri do četiri knjižnica - one na početku Maksimirske, na tzv. "Lenjinovom trgu" - ona ovalna zgrada sindikata (jesu još uvijek tamo?), u školi naravno, a neko kraće vrijeme i one kod Kvavog mosta. naughty

No, da se vratim u sadašnjost. Moram priznati da u posljednjih nekoliko godina čitam isključivo nekoliko autora i to pikiram njihova izdanja čak i prije datuma izlaska iz štampe. Tako me nekidan razljutilo što je krivo puštena informacija u hrvatskim izdanjima kako je u Americi izašla nova knjiga Dan Brown, kad ono tek u listopadu ide van.... rolleyes

Da, dobro ste shvatili. Sve što želim pročitati, želim i imati u svojoj biblioteci tako da knjige isključivo kupujem, a ne posuđujem u knjižnicama. Znači - predstavnik sam skoro pa izumrle vrste koja osim što čita, još i kupi vlastitu knjigu. Bravo ja. zubo

Nekako nemam volje niti živaca posuđivati puste knjige, provjeravati da li volim književnikov izričaj, formu, vrstu...

I da - osim nekoliko favorita klasične literature (gore spomenuta gospođica Austin), uglavnom volim kriminalističke romane. Moji su favoriti - osim neprežaljene gospođe Christie, Donna Leon (inspektor Brunetti i radnja svih romana smještena u sadašnjost stare jezgre Venecije fino), Robert Galbraith oliti J.K. Rowling (detektiv Cormoran Strike), P. Pavličić (novinar crne kronike Ivo Remetin), G. Tribuson (privatni istražitelj Nikola Banić)....

I za kraj mala cveba od Rudarke - kupih si kao suvenir iz Crne Gore jednu od knjiga Agathe Christi na crnogorskom. U Makedoniji me Guzda popljuvo. Imam ih i na njemačkom (kojeg ne govorim) kao i nekoliko na francuskom (što mi je malo teže čitati).

Ugodno vam čitanje. Jedva čekam novi roman detektiva Cormorana. Navodno isto izlazi ujesen. wave

Programirani rok trajanja....

05.07.2017.

Nekako se moglo očekivati, no ipak nas je šokiralo istraživanje o namjernom programiranom vijeku trajanja proizvoda - pogotovo bijele tehnike u svrhu da je u funkciji samo ograničeni broj godina - uglavnom do naznačenih garantnih rokova kvalitete.

Svi mi, pogotovo generacija prošlog stoljeća, sjeća se frižidera, škrinja, pećnica, veš-mašina i svega ostalog što je trajalo minimum desetak godina. Čak dapače, naši su se roditelji uvrijedili ako je usput nešto od navedenog krepalo prije 15-godišnjice braka (obično se sve navedeno dobivalo u svatovima naughty). A danas? mad

Moram priznati da smo svojedobno kod onog našeg nemilog događaja s obiteljskim ognjištem, a koje je rezultiralo rekonstrukcijom, a time i kupovinom svim mogućih kućanskih uređaja razmišljali o dovlačenju svega što prosječnoj hrvatskoj domaćici treba iz Austrije. To je bilo doba IKEE Graz koja je - sjećam se dobro - prodavala poznati brand kuhinjskih aparata, a bome su i garancije bile duplo dulje nego tada u Hr. Malo je falilo da natjeram Guzdu da me vozi dvaput tjedno da nakupujem sve što mi treba. nut

Na svu sreću, ne uzimajući u obzir perilicu suđa koja je posjetila servisera još pod garancijom jedno tri - četiri puta, te kad je istoj istekao, obećala zamjenu za novu, pa sad radi besprijekorno (pljuc, pljuc), imali smo sreće te svi navedeni uređaji još uvijek rade. A prošlo je punih pet godina. I sad mi moramo biti sretni. rolleyes

No da se vratimo na početak. Mudri proizvođači raznorazne tehnike dovili su se muci oko povećanja prodaje istih na način da su dizajnirali uređaje tako da se vitalni rezervni dijelovi ne mogu jednostavno zamijeniti. Pa tako kad vam na primjer rikne programator u čudu od veš mašine (koja ima svih onih famoznih dvadesetak programa s pet šest potprograma za promjenu temperature vode, duljine pranja i tko zna čega sve još puknucu), jeftinije je zamijeniti istu novom, a ne popravljati. bang

Naravno da Rudarka ima primjer i u vlastitoj kući. Mikrovalna pećnica, čudo tehnike '95 kupljeno točno na Nasljednikov treći rođendan radi još uvijek. Doduše, trenutno u nekoj kući romske manjine, no to nije važno u ovoj priči. U jednom trenutku, nakon dobrih 18 godina rada krepao joj motorić što vrti onaj tanjur unutra.

I sad - zna Rudarka da takvu neće više naći na tržištu pa udavi poznatog majstora da joj nabavi dotični dio - motor(ić). Jedva čovjek našao u nekoj bazi podataka singapurskog internacionalnog skladišta navedeni rezevni djelić legendarne pećnice. smijeh

Sjećam se da mi je tada lijepo objasnio - navedeni motor, za taj stari model pećnice je bio dizajniran za rad na 220 V. Svi kasniji modeli, pa pretpostavljam i ovi današnji su proizvedeni sa motrićem na niskovoltni (24V) napon. I nekoliko plastičnih prijenosnih zupčanika. Pa kad se isti izližu, motorić pregori i ode sve u maunu. headbang
(čitaj: kupi novu). no

Čak i ako ne spominjemo financijski udar na prosječnu europsku, a kamoli hrvatsku obitelj, aspekt očuvanja okoliša na način da bacamo uređaje prebrzo samo zato što su nepopravljivi odnosno što popravci nisu ekonomični nije zanemariv. cool

Zato se slažem sa novom direktivom EU o zabrani proizvodnje / dizajna proizvoda s kratkim vijekom trajanja. I da nam lijepo navedu na proizvodu koliko minimalno dugo mogu trajati. Ne priznajem ništa ispod 10 godina.

Koliko ćemo uspjeti u tome da zaštitimo lokalno tržište od najezde no name kineskih proizvoda - to je već neko drugo pitanje... eek

Okršaj oko restorana...

04.07.2017.

Nakon objave na društvenim mrežama (i prigodne kopije računa) jednog od naših Masterchef kuhara oko večere za troje u jednom poznatom otočkom restoranu krenula je bujica za i protiv komentara.

I tu sad - naravno - i Rudarka ima svojih dvije - tri za reć... njami

Što poslovno, što privatno, no može se reći da je Rudarka obišla lijepi dio svijeta, a bome pohodila i jeftine ćumeze, ali i razvikane (čitaj: i skupe) restorane.

Jela je Rudarka u najboljem malteškom ribljem restoranu i u prestižnim restoranima Antibesa, Nice, Firenze... ali i restačima sumnjivog izgleda rumunjskih / mađarskih / makedonskih / bosanskih i slične pasivnih krajeva. Mogu se pohvaliti da sam obišla i većinu naših Top 25 restorana Lijepe naše. fino

Da se vratimo na početak priče. Naime, dotični Celebrity je nakon plaćene večere za troje u visini mjesečnih primanja prosječnog nam umirovljenika - doduše sa bijelom ribom, škampima i što li je već bilo pojedeno, ali isto tako - ako se baš uspoređujemo sa Europom - u visini jednostavnog europskog ručka u nekom "običnom" lokalu u npr. Brussellesu ili Amsterdamu ili Beču počeo pljuvati po medijima vlasnika lokala, kvalitetu hrane, cijenu i sl.

Slažem se sa nekima koji su lijepo komentirali da ga nitko nije tjerao da naruči nešto iz Menu-a (a gdje je bila izražena i cijena dotične hrane/pića).

Drugo, hrana kao takva je (navodno) bila dobra i isti nije imao primjedbi u trenutku konzumacije i odmah nakon iste. Tek naknadno i to baš javno na društvenim mrežama.

O cijenama kao takvima - da li je prosječni riblji restoran na moru sa cijenom bijele ribe od 65 - 70 € / kg, juhicama za 10-ak € i buteljama vina od min 50 € na više prihvatljiv nama hrvatskim domestikus radno aktivnom stanovništvu (one tzv. srednje klase) - o tome možemo raspravljati. Da su to neke prosječne cijene vani u Europi - i jesu. Više manje. Pogotovo gore navedene cijene odnose se za malo razvikanije i poznatije lokale. Obično na atraktivnim prostorima prikladnima za nautičare i sl. bogatu raju.

Razmišljala sam o tome što bih ja smatrala prevarom kao takvom. Ako govorimo o vrhunskim (skupim) restoranima onda bi se to odnosilo isključivo na kvalitetu. I to:

- očekujem domaće valjanu tjesteninu uključujući rezance u juhi,
- očekujem hranu spravljenu od friških namirnica (ne konzerviranu i ne duboko smrznutu),
- očekujem čisti, uredan, čak i dizajnerski sređen toaletni prostor,
- očekujem ugodnu, nenametljivu, ali obrazovanu poslugu (profesionalnog konobara / sommeliera),
- osoblje koje zna objasniti detalje svakog pojedinog jela u smislu da ne odabereš nešto što izričito ne voliš.

Naravno, to nije nešto što je presudno u malim, nerazvikanim restorančićima gdje isto tako neke od gore navedenih osobina možeš pronaći pa ti bude srcu ugodno, a na kraju i ne tako financijski prezahtjevno. yes

Postoje i one neke prčvarnice gdje, ako se dobro propitaš možeš za sitne novce fino jesti. I gdje je jedini dobar rezultat - kako to voli Guzda reći - ako ne dobiše drisku. nut

I za kraj poslastica. Nešto iz palete fotografija što sam ih jedva pronašla u bespućima mobilnog stroja.

"Mala Hiža", Mačkovec



Kod brane Kozjak, okolica Skopja, Makedonija



Mali restorančić na relaciji Barcz - Pecs, Mađarska



"Bota Šare", Zagreb



"Noel", Zagreb (jedan od perverznih jela iz 7-dijelnog slijeda)



I za kraj - a što drugo nego fina janjetina (Kokot, Dol, otok Hvar)



Šifili!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>