pasmina: rottweiler

29.05.2006., ponedjeljak

Šetnje s psom

Pas je u pravilu zdrav ako mu je pružena mogućnost svakodnevnih šetnji.
Stručnjaci obično savjetuju da se štene mlađe od 3 mjeseca ne izvodi na ulice već da mu šetnje budu ograničene na boravak u dvorištu kako bismo smanjili mogućnosti od infekcija i dopustili da se razvije imuni sustav psa. U tom razdoblju bilo bi poželjno navikavati psa polako na ogrlicu i hodanje na uzici u Vašem dvorištu kako bi u trenutku kada ga izvedemo na ulicu hodao ne potežući povodnik.
Trajanje šetnji i prijeđene udaljenosti mogu se postepeno povećavati do 1,5-2km u dobi do 2-4 mjeseca starosti psa. U dobi od 2 mjeseca treba posebno paziti da pas ne doživi šok ili strah. Zato radije šetajte s njim po mirnim ulicama gdje ima manje prolaznika te postupno prilagođavajte psa na svakodnevne situacije.
Štene raste te se sa 4-5 mjeseci starosti već ima veće fizičke sposobnosti. Redovne šetnje od 2-3 km su nužne. Psa upoznajte sa vodom i kupanjem postepeno povećavajući udaljenost koju će preplivavati kako bi mogao preplivati 25-30metara primjerice do kraja ljeta. Plivanje je odlična vježba koja lijepo razvija mišiće i ne opterećuje zglobove psa, a većina pasa obožava plivati. Psiću te dobi ne dozvolite da skače više od ravnine njegovih prsa zbog opterećenja na zglobove i kostur psa.
Od 6og mjeseca starosti psa udaljenost šetnji možete postupno povećati na 10km. Dulje šetnje su preporučljive nakon 9-10 mjeseci starosti zbog kondicije i treninga mišića. No s intenzivnim treninzima (npr. trčanje uz bicikl) ne počinjite dok pas ne navrši minimalno 1godinu do godinu i pol, a trening prilagodite kondiciji psa i intenzitet povećavajte korak po korak. Ni u kojem slučaju ne pretjerujte s treninzima. Veće skokove nastojte izbjegavati barem do 1,5godine starosti.
Kada su velike vrućine psa izvodite na treninge rano ujutro ili predvečer i imajte uz sebe uvijek bocu svježe vode kako biste izbjegli toplinski udar. Imajte na umu da su rotvajleri kao pasmina vrlo osjetljivi na velike vrućine.
Za mokrog vremena, skratite šetnje i osušite psa pri povratku kući. Naročito se ovo odnosi na starije pse koji lakše oboljevaju.

- 12:16 - vau vau (4) - grrr..printaj - #

<< Arhiva >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis & cilj bloga