pasmina: rottweiler

20.04.2006., četvrtak

Uzgajivačnice u Srbiji

- 09:12 - vau vau (0) - grrr..printaj - #

07.04.2006., petak

Uzgajivačnice u Sloveniji

Uzgajivačnica rottweilera čiji je vlasnik Miran Marš - međunarodni sudac FCI za rad športskih pasa i sudac za ocjenjivanje FCI II/2 molosi-rottweiler.
Pod Rifnikom (Grobelno)
Psarna Anguinus (Postojna)
- 09:29 - vau vau (0) - grrr..printaj - #

06.04.2006., četvrtak

Opasnost zvana KRPELJ

Kako prepoznati krpelja?
Krpelji su grinje, na prvi pogled sitna bića slična kukcima iako se od njih po mnogo čemu razlikuju. Za razliku od kukaca odrasli krpelji imaju četiri para nogu te tijelo koje se sastoji od glave i trupa za razliku od kukaca koji su građeni od glave, grudi i zatka. Svi kukci imaju tri para nogu. Krpelji napastuju životinje samo kada im je neophodno potrebna hrana , a koju nalaze unutar malih krvnih žila u koži. Kako bi došli do krvne žile koriste svoj “usni aparat” kao i izlučevine koje sprečavaju grušanje krvi. Zbog toga krpelje uvijek nalazimo čvrsto pričvršćene za kožu. Tu ostaju dok god ne usišu dovoljnu količinu krvi što može potrajati i više dana. Najveći krvopije su ženke koje sisanjem mogu povećati svoju veličinu i do 20 puta. Nakon što se nasišu krpelji se odvajaju, te nastave živjeti na tlu.
Kad nisu na životinji krpelji se razvijaju na tlu. Na tlu nasisane ženke polažu jaja iz kojih ovisno o klimatskim prilikama (veća vlažnost i povišena temperatura) izlaze ličinke koje su po mnogočemu slične svojim roditeljima. Naravno mnogo su manje pa zato i sišu manje količine krvi. Ličinke uglavnom sišu krv na drugim životinjama, najčešće na gmazovima i glodavcima. Za istaknuti je da su svi razvojni oblici ovisni o vlazi u staništu te pri nastupu sušnih razdoblja krpelji preživljavaju mirovanjem na tlu zaštićeni lišćem očekujući povoljno razdoblje.
Krpelji prepoznaju vašeg ljubimca na velikoj udaljenosti. Krpelji su bića s nevjerojatnim sposobnostima preživljavanja. Ono u čemu su osobiti je i njihova sposobnost prepoznavanja žrtve na velikoj udaljenosti. Gladne oplođene ženke tako zauzimaju svoj borbeni položaj podižući prednje noge kako bi preko osjetila odredila nadolazeću žrtvu, a to može biti i vaš ljubimac.
Prosječni životni ciklus krpelja je od nekoliko mjeseci do dvije godine. Krpelji su najaktivniji u proljeće i jesen. Ukoliko ne nađe domaćina do jeseni, krpelj se povlači na skrovito mjesto gdje miruje do proljeća. Krpelji mogu preživjeti i razdoblje od 2 godine bez ikakvog hranjenja.
Ženke polažu jaja na pogodna mjesta poput otpalog lišća ili u pukotinama. Iz jaja ličinke izlaze za dva tjedna i penju se na grmlje gdje dočekuju svoju žrtvu. Poslije svojeg prvog obroka krvi, ličinka prelazi u nimfu koja se otpušta i pronalazi sljedećeg domaćina. Kako su nimfe veoma malene teško se otkrivaju. Odrasla ženka se hrani tijekom razdoblja od 8 do 12 dana, povećava svoju težinu čak i do 100 puta. Za razliku od ženki, mužjaci krpelja nakon nekoliko parenja ne stvaraju probleme
Problemi radi kiše
Kiše osim poljoprivrednika željno očekuju sićušni uljezi (krpelji) koji se skrivaju pod lišćem i nestrpljivo očekuju susret s žrtvom, a to može biti i naš ljubimac. Riječ je o pravim krvopijama koji preživljavaju isključivo uzimanjem krvnog obroka koji je posebice ženkama neophodan za stvaranje budućih potomaka. Za njih je utvrđena i neobično važna uloga u prijenosu različitih bolesti. Po mnogo čemu se razlikuju od ostalih napasnika koji muče naše ljubimce . Za odgovornu skrb je potrebno poznavati opasnosti koje oni donose ali i načine kojima se mogu spriječiti problemi.
Zašto krpelji predstavljaju opasnost za Vašeg ljubimca?
1) jer ga uznemiruju, a na mjestu ugriza uzrokuju upalu što ljubimac osjeća kao nelagodu i svrbež
2) oštećuju kožu i time otvaraju vrata za ulaz opasnih bakterija i virusa
3) oduzimaju veće količine krvi i time dovode do slabokrvnosti
4) prenose uzročnike opasnih bolesti poput piroplazmoze, borelioze, erlihioze i dr.
5) u nekim dijelovima svijeta ( Australija, Sjeverna Amerika) svojim otrovnim tvarima oštećuju središnji živčani sustav i time uzrokuju povremenu ili trajnu oduzetost
Što učiniti kada na tijelu ljubimca pronađemo krpelja?
Svakako je vrlo važno čim prije istog odstraniti. Katkada to nije jednostavno, a evo i obrazloženja! Nakon skoka na žrtvu krpelj kraće vrijeme kruži po tijelu, a kad odredi najbolje mjesto za ubod tada ne preza da zarine svoje šiljato rilo u kožu samo s jednim ciljem, da posiše čim više krvi. Za ovog krvopiju je crvena tekućina spas, ona sadrži sve što je potrebno kako bi stvorila pomladak. Ispadanje iz kože prilikom sisanja joj omogućava za to namijenjeno zubasto rilo kao i izlučevina koja se stručno naziva cement, a ima i takve odlike čvrstoće. Eto zašto jednom kad nađemo krpelja nismo u mogućnosti istog odvojiti od kože. U tom je trenutku najbolje poslužiti se za to namijenjenom štipaljkom ili pak istog poprskati nekim učinkovitim sredstvom , a možemo posegnuti i za nečim što imamo pri ruci npr. jestivo ulje koje će začepiti dišne otvore i time uzrokovati uginuće.
- 07:50 - vau vau (0) - grrr..printaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis & cilj bloga