Dalmatinsko roštiljanje

ponedjeljak, 25.06.2007.

Ražnjići od spuža

Kad padne kiša stari se nekad siti pa ode skupljat poljske pužu-spuže.Oni izlaze posli kiše i nije ih problem navatati.Kad se skupe triba ih ostavit u vrići od kumpira par tjedana da se išćiste.Prije pripreme ih stavimo u vodu i bacimo šaku soli da oni izađu,jer budu začahureni.Kad svi izađu operemo ih u nekoliko voda da izbace slinu i operu se.Inače se kod mene ukući spremaju na lešo tj. samo se skuvaju i zamuti se kvasine ulja soli papar u pijatiću i svak sebi čačkalicon vadi i umače u taj umak.Ovaj puta ću napravit ražnjiće-prvo se skuvaju (dok se kuvaju treba skidat pjenu koja se stvara) i kad se olade sve ih izvadin iz kućica.Pripremin kapule pancete paprike i njih.Naša san dvojicu da nadivaju to dok ja sredin vatru.Ovo nije toliko za naisti se pa smo uz to ispekli još mesa.

Image Hosted by ImageShack.us
By mlola, shot with DSC-T9.

Kad smo ih nadili posolimo ih popaprimo i polijemo maslinovim uljen i ražnjići su spremni za pecidbu.

Image Hosted by ImageShack.us
By mlola, shot with DSC-T9.

Kad je meso skoro gotovo stavimo spuže jer njime netriba puno.

Image Hosted by ImageShack.us
By mlola, shot with DSC-T9.

Samo ih privrćemo i za 5-10min su gotovi,netriba ih pripržit.

Image Hosted by ImageShack.us
By mlola, shot with DSC-T9.

Šta da van kažen prvo smo poili sve spuže pa tek onda na meso pribacili,super su bili!"

Image Hosted by ImageShack.us
By mlola, shot with DSC-T9.

- 20:29 - Komentari (9) - Isprintaj - #

nedjelja, 17.06.2007.

Zec na zeca

Zeca znam spremat samo na jedan način a valjda je i taj način najbolji-Kako spremaš? Na zeca!-Ove slike i radnja se odvijala oko nove godine 2006/07.Ja i mumi nešto tu kod mene bili kad dolazi stari i smije se nako polupodmuklo,šta kad on pogodija zeca auton.Brže išli u konobu vidit a on mu puštat krv i uvatit je obavezno jer se ona stavlja posli kuvat.Bilo je u njemu 2.5-3kg najbolji :-)

Image Hosted by ImageShack.us

Prvo smo očistili masu kapule isickali je i stavili dinstat,kad se izdinstala kapula uvatila onu lipu zlatnu boju uvalili smo zeca lipo iskidanog na komade.A koji jak miris zec ima to je čudo i boju mesa.

Image Hosted by ImageShack.us

I tako malo meso da se zdinsta s kapulom i onda ubacujemo začine,luka i petrusimena dosta,lovorov list dva komada,višnje, pelati,krv te podlijemo vinom i prošekom.Kad se to sve izhomogenizira dodajem sol i papar do željenog okusa.

Image Hosted by ImageShack.us

Kad je sve unutra triba se kuvat najmanje uru vrimena i to po mogućnosti nezaklopljen na laganoj vatri.Evo vako je to izgledalo nakon dvi ure sve skupa kuvanja.A moran naglasit da ga nismo odma ili nego ostavili preko noći i za ručak ga ili,pola obitelji s maništrom pola s njokami.O okusu neću nit pričat jer mi zubi vodu čine kad god se sitin.Pozdrav iz arhive!

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 22:59 - Komentari (9) - Isprintaj - #

utorak, 12.06.2007.

Riba ispo peke

I meni je bilo čudno prije par godina kad sam čuja-riba ispod peke. Danas uživan u ribi ispod peke, najbolja je grdobina ako uzmemo u obzir da nisan proba zubatca ili oradu.Otiša san do Tribunja na koču i kupija frišku grdobinu,dva mola i po kila škampi sve skupa oko kil ipo ribe.

Image Hosted by ImageShack.us

Grdobina i dva veća mola.

Image Hosted by ImageShack.us

Ogulija kumpira kapule dva luka dvi pomidore i list lovora, ubacija ribu i škampe posolija popaprija i zalija maslinovim uljen.

Image Hosted by ImageShack.us

Nakon pola sata pečenja podižen peku da vidin šta se događa unutra(peklo se od početka bez folije,čini mi se bolje u zadnje vrime),unutra sve super smo malo promiša kumpire ,ulija dec vina i zaklopija nanovo.

Image Hosted by ImageShack.us

Još 15tak minuta i bilo je gotovo,ribi netriba puno glavno da se kumpiri speku.Riba ispo peke stvarno posebna kombinacija morate to probat,da ne govorin da smo prste lizali i uz to bilog vina ma ka cukar,pozdrav!

- 21:40 - Komentari (10) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.06.2007.

Benkovački sajam

Svakog 10tog u Benkovcu održava se stočni sajam s popratnim sadržajima. Ovaj 10ti pada u nedilju pa mi kaže mumi da odemo da kupi peku.Može nema problema, otić na sajam je svaki put poseban doživljaj.A tamo nema šta nema od igle do traktora.

Image Hosted by ImageShack.us

Prvo smo naletili na rabljene djelove za zastavina vozila.

Image Hosted by ImageShack.us

I odma prvo pa muško naletili kod čovika ,skuvali ga da nam peku,obruč,padelu i lopaticu sve za 230kn a početna cjena bila 330.

Image Hosted by ImageShack.us

Bilo je i gumaša ručna izrada cipela je najbolja.

Image Hosted by ImageShack.us

A i svakakvih starina singericu je odma proda čovik dok je donija,svi su poludili za starinama a nije ni čudo.

Image Hosted by ImageShack.us

Onda glineni ćupovi i peke ili saće,to je više bosanski djir.

Image Hosted by ImageShack.us

A šta sve ljudi od drva naprave bukare,stolice lopari ma sve.

Image Hosted by ImageShack.us

Najnoviji modeli sprava za vježbanj Renata Sopek koristi iste.

Image Hosted by ImageShack.us

Gledaj bosanskog goniča šta se zavalija.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

A tek konj -koja životinja.

Image Hosted by ImageShack.us

A pačića pilića tuka kokoša pivaca svega kolko ti srce oće.

Image Hosted by ImageShack.us

Rabljene gume ako kome fali koja sve po jedan komad različitih šara i dimenzija.

Image Hosted by ImageShack.us

Kotlić emajlirani 330kn.

Image Hosted by ImageShack.us

Od hrane sve miriše di god se okreneš,oćeš kotlovinu

Image Hosted by ImageShack.us

Ćevapa,mi smo ćevape,nisu bili loši a kad san je pita za kajmak samo me blido pogledala

Image Hosted by ImageShack.us

Janjetine.

Image Hosted by ImageShack.us

Cjenici su također posebna priča.

Image Hosted by ImageShack.us

Ami smo krenili doma isprobat peku normalno.

Image Hosted by ImageShack.us

Stali u plodinama kupili kokoš i janjeća rebarca te razno povrće.Stavili lipo peći i nakon po ure je to izgledalo vako.

Image Hosted by ImageShack.us

A na kraju mmmmmmmmmm.

I to je to pozdrav ljudi i obavezno ako se 10tog u misecu nađete u blizini Benkovca ne propustite ovaj vrhunski doživljaj koji je skoro izumro u našim krajevima!



- 20:57 - Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.06.2007.

Janjeća đigerica



I kad vidimo da je gotovo serviramo stol jetricu malo polijemo maslinovin oilom salate iz vrtla i to van je za prstiće polizat.

Image Hosted by ImageShack.us

I lipo naslažemo na roštilj đigericu i srce ,i privrćemo.Kad je skoro pri kraju bacimo soli i papra,nevalja prije jer otvrdne jetrica.Netrebamo ništa uljit lipo se samo podmazuje.

Image Hosted by ImageShack.us

U prevodu janjeća jetrica ,najslađe jelo dok se čeka da se janje ispeče.Također je triba umotat u janjeći loj tj. košuljicu.tako da nam netriba uljiti nego samo prikraj bacit malo maslinova.

Image Hosted by ImageShack.us

- 21:33 - Komentari (17) - Isprintaj - #

petak, 01.06.2007.

Bižoti

Na kraju ih zaspemo petrusimenom lukom i maslinovin uljen i to je to,USLAST!

Ne zaboravite dobru kapljicu na kraj svega!

Image Hosted by ImageShack.us

Zauljimo ih posolimo popaprimo i naslažemo .

Image Hosted by ImageShack.us

Bižote nalazimo samo u boćatoj vodi,jako su slični ugoru samo sta su manji i nemaju puno kosti kao ugori već samo središnju kost.Ovi koje je stari nabavija su iz Rasline kod skradina a ima ih još i oko Neretve.Ja sam ih odlučija ispeći na gradele,prvo normalno naložija vatru od suve loze najbolje za ribu.

Image Hosted by ImageShack.us

- 17:35 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< lipanj, 2007 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • Opis gradnje roštilja od temelja do krova i dalmatinski recepti



    Brojač okretaja






    nas smo tu sad

Linkovi

Pitanje je

  • Da li bi volili brati masline kao relaksaciju?
    Da
    Ne
    Samo ako se dobro placa
    pollcode.com free polls



    Na pitanja odgovaram

    gustanje@net.hr


    Kakvo će vrime






Prošlost

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se