roker45

15.01.2008., utorak

Bok/bog..Adio,ciao...


Nekoliko puta sam u životu započinjao raspravu o tradicionalnom zagrebačkom pozdravu /bok/ želeći isprovocirati "naznanje" velike većine konzumenata urbane i sveopće kulture i subkulture..Naime,ne obraćam se manjini koja zna podrijetlo navedene inačice već većine koja se iscrpljuje prepirkama da li je ispravnije BOK ili BOG..I ovdje se radi o sukobu urbane zagrebačke varijante BOK i novopridošle u zadnjih 20-tak godina varijante BOG .Zajednička oznaka za obje varijante interpretacije podrijetla pozdrava je da je pozdrav produkt religijske,crkvene kulture..Pa su ovi provincijski štovatelji pozdrava BOG spočitavali zagrepčanima da se prave važni s BOK..
Evo,da ih primirim ,i provincijalce i zagrepčane,bok,ili bog,nema veze s Bogom..

Zagreb je bio dugo godina grad unutar Austrije, zatim Austro-Ugarske. Tijekom vremena doselile su se austrijske upravne, vojne i djelomično industrijske strukture, a s njima i utjecaj austrijske verzije njemačkog jezika.

Građanski trgovci prema svojim mušterijama preuzimaju arhaični austrijski pozdrav Mein Buecken, iskvarena verzija austrijskog njemačkog koja se u Zagrebu čitala kao MAJN BOKN, ili MOJ NAKLON. Tijekom vremena paralelno su se razvijale obje verzije tog pozdrava, ali i odzdrava. Tako da se pojavljuje i skraćena verzija BOKN ili NAKLON, a u susretu sa skidanjem šešira. Od tog skraćenog BOKN nastao je tipično zagrebački pozdrav BOK, sa kratkim o ili ponekad dvostrukim o.

Pozdrav i odzdrav "bok" ne postoji stoga(bolje reći nije postojao) u Rijeci, Splitu pa niti u Osijeku. Tamo su neki drugi utjecaji bili dominantniji pa odatle tamo "ciao", "adio" i sl.

Pridošlice u Zagreb, pogotovo u zadnjih 20 godina zatekli su pozdrav BOK. Kako često dolaze iz drugih provincijskih kultura, veza s arhaičnim austrijsko-njemačkim pozdravom kod njih nije postojala. Uz to vremena su bila da se ističe hrvatstvo i pripadnost jednoj crkvi. Pa su počeli koristiti izraz "bog", koji nikakve veze nema s pozdravom "bok".

I još nešto..U zadnjih 20-tak godina nestao je hrvatski pozdrav i odzdrav "zdravo" iz straha da se ne spočitava da je srpski,a nije..Sa ZDRAVO počinje i najljepša hrvatska molitva..
- 01:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.01.2008., petak

Malo vode na dlanu..

Mlada si se udala..Suprug pažljiv do neba..Držao te k'o malo vode na dlanu..Rodila sina..Ostala zgodna i lijepa,grudi nisu stradale..Sve 5..Posao ide,kolege i ostali muškarci ne skidaju očiju s tebe dok prolazeći pored njih ostavljaš trag u zraku..Godi ti kad si raspoložena,smeta kad nisi..A sve češće nisi..Nisi jer onaj tko te na dlanu ko kap vode držao više "nema vremena" a ni potrebu dokazivati i paziti da se ta kap vode na dlanu ne osuši..Klasična muška glupost,samozadovoljstvo,samodopadljivost..On i dalje jednom na dan pokaže iskru u očima koja znači da bi malo nježnosti ali nema potrebu zavesti te,pokazati da si još uvijek ona kraljica prije potpisa kod matičara..
U 30-ima si,u godinama kad žena cvjeta u najljepšim bojama..Kad sadržaj počinje pobjedjivati formu..Sazrijevanjem dobijaš na sigurnosti i spoznaja da zaslužuješ više ispočetka te nervira..Plaši te.Ali,iz mjeseca u mjesec ta spoznaja jača..Pogledi muškaraca ,koje si u početku ignorirala dobijaju drugu dimenziju..
Pratim te zadnjih mjeseci..Tvoj miris kad prodješ pored mene je svakim danom sve jači i jasniji..
Sve teže skrivam žar u očima kad razgovaramo,kad jedno pored drugoga prolazimo..
Sutra ću ti prići,definitivno..


- 23:38 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.01.2008., ponedjeljak

Sex i religija

Ima i drugih pristupa sexu,tako to zovu u ovom religijskom uputstvu o vodjenju ljubavi u braku..U ovom slučaju riječ je o islamu,no,zanimljiv je pristup.Afirmativan,po meni.Iznenadjuje zadnja rečenica.Ako se izbaci mijenja se kompletan sadržaj..Čujte ovo..

SEXUALNE TEHNIKE U BRAKU

Kod mnogih je uvriježeno mišljenje da je položaj pri spolnom odnosu kod ljudi biološki odredjen spolom. Po tom šablonu, muškarac treba biti inicijator, aktivan, voditelj, odgovoran, zaštitnik, kavaljer , uvijek jak i snalažljiv, hrabar, prvi , emocionalno stabilniji, fizički jači. ženi prema tom šablonu pripada čekanje, pasivnost, prepuštanje partneru, prebacivanje odgovornosti na njega, traženje zaštite u njemu. Ona može biti slaba, nesnalažljiva, bojažljiva, druga, emocionalno labilna, fizički krhkija.

Prema funkcionalnim karakteristikama spolnih organa, muškarac treba da je prodoran, onaj koji daje, osvaja . vodi, diktira tempo, intenzitet, predlaže promjene, odredjuje tjelesne položaje i seksualne tehnike, dok ženi ostaje da prima, bude osvojena, vodjena, prihvažena, diktirana, zaštićena , prepuštena muškarcu i njegovoj aktivnosti.
On može tražiti a ona samo očekivati uzitak, on smije zahtijevati a ona samo priželjkivati, on mijenjati a ona samo prihvaćati promjene dosadašnjih načina seksualnih aktivnosti.

Takav način sekusalnog ponasanja s dominantnim i aktivnim muškim partnerom, uz sporednog i pasivnog ženskog partnera, osiromašuje ljudsku seksualnost, čini je statičkom, ne kreativnom a ako netko pri tom ustvrdi da je takav odnos i islamski, onda se suočavamo s pripisivanjem islamu nečeg što nije od njega
- 02:08 - Komentari (1) - Isprintaj - #

05.01.2008., subota

Kalendar

Prije 5 dana je kalendar okrenuo stranicu i počeo nanovo,što me ponukalo da malo istražim povijest kalendara..
Po podacima povijesničara, u cijelom svijetu je od početka civilizacije, u upotrebi bilo preko 1600 kalendara.
Kalendarski sustavi koji se koristi u Europi i većem dijelu svijeta vodi porijeklo od starog rimskog lunarnog kalendara,rimska godina je prvobitno bila neobično kratka. Počinjala je 1. ožujka i imala je samo 10 mjeseci sa ukupno 304 dana.Lutanja s kalendarima prekinuo je Julije Cezar koji dovodi učenog Sozigena iz Aleksandrije koji pravi prvi znanstveno utemeljeni kalendar koji se uvodi 01.01.45 g.prije Krista.Kalendar je nazvan Julijanskim i po njemu je prosta godina imala 365 dana,a prijestupna ,svaka četvrta,366..Prosječno 365 dana i 6 sati,dulja od tropske godine za 11 min i 14 sec..Na prvi pogled nije mnogo,ali za 128 godina razlika je jedan dan,ili za 4 stoljeća 3 dana...Ova razlika nije ispravljana pa u 15.stoljeću proljeće nije počinjalo 11 već 21.ožujka te je papa Gregorius (Grgur) XIII uveo reformu i skratio 1582.godinu za 10 dana tako da je poslije 4.listopada došao 15. listopada 1582..Uz još neke reforme taj kalendar je nazvan po njemu "gregorijanskim" kalendarom.. Gregorijanski kalendar bespogovorno je usvojen u rimokatoličkom svijetu dok su mu pravoslavne zemlje dugo pružale otpor. Neke pravoslavne crkve i do dan danas koriste julijanski kalendar.
Zanimljivo i otkud 28 dana u veljači..Cezar je nazvavši 7.mjesec svojim imenom,juli,dodao jedan dan da ima 31 ,a taj dan uzeo veljači..Poslije je i car August,nazvavši 8.mjesec augustom opet uzeo jedan dan veljači pa joj je ostalo 28..Dakle kalendar je pun narcisoidnih poteza..
Zašto ovo pišem?Ne postoji savršen kalendar,ali postoji jedan najbliži savršenstvu..
I u Perziji se lutalo s kalendarima i u 11 stoljeću ,točnije 1074.godine Seldžučki kralj Dželaludin okupi 8 najvidjenijih znanstvenika tog doba na čelu sa Omarom Hajjamom,da naprave kalendar..Poslije 4 godine napravili su "dželali"/ili Hajjamov/ kalendar kojim se i danas služe u Iranu.
U iranskom kalendaru postoje proste i prijestupne godine. Proste imaju 365 dana, a prijestupne 366, što je slučaj i sa ostalim sistemima koji imaju slično riješenje za izjednačavanje dužina kalendarske i tropske godine. Ali, način umetanja prijestupnih godina u iranskom kalendaru značajno se razlikuje od gregorijanskog. Kod Hajjama postoji ciklus od 33 godine, u okviru koga se raspoređuje 8 prijestupnih, po pravilu, da poslije 7 perioda u kojima je prestupna svaka četvrta godina, bude jedan period sa prijestupnom petom godinom. Tako imamo da se godini od 365 dana dodaje 8 dana u periodu od 33 godine, te prosječna kalendarska godina u tom periodu traje 365,2424 dana. Kada ovaj decimalni izraz pretvorimo u vremenske jedinice, dobija se da Hajjamova godina traje 365d 5h 49m 3s, što je za samo 17 sekundi dulje od tropske i za oko 9 sekundi joj je bliža nego gregorijanska. Zato je Hajjamov kalendar točniji od gregorijanskog. Da bi se nakupio jedan dan greške, potrebno je preko 5000 godina, te se Hajjamov kalendar može koristiti bez ispravke oko 1700 godina dulje nego gregorijanski.
Znanstveno je dokazano da je duljina proljeća i ljeta zajedno veća od duljine jeseni i zime zajedno, i upravo ovu činjenicu odražava iranski kalendar: prvih 6 mjeseci tog kalendara imaju po 31 dan, ukupno 186 dana, dok ostali zbirno imaju 179 dana u prostoj i 180 dana u prijestupnoj godini. Ovo nam pokazuje da su sastavljači iranskog kalendara znali da godišnja doba imaju različitu duljinu i da Sunce u toku godine provede oko 7 dana dulje na sjevernoj nego na južnoj nebeskoj polulopti. Uzrok pojave je eliptičnost Zemljine putanje oko Sunca. Kada se Zemlja nađe imeđu točke jesenje i proljećne ravnodnevnice, bliža je Suncu, brže se kreće po svojoj stazi i potrebno joj je manje vremena da dosegne proljetnu točku. Suprotno se dešava kad se Zemlja nađe između proljetne i jesenje točke. Pojavu je prvi objasnio veliki njemački astronom Johan Kepler (1571-1630) početkom XVII vijeka u svojim čuvenim zakonima. Svakako, Omar Hajjam, koji je živio 550 godina prije Keplera, nije znao suštinu pojave kako je to Kepler objasnio, ali je poznavao njenu praktičnu posljedicu i uvrstio je u svoj kalendar.zujo
- 17:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pilotska nepravda..

Svi govorimo o nepravdi..Nepravda na sto načina..Žene o lošijem statusu u društvu/nepravda od države/, braku /nepravda od supruga/,muškarci isto,prave loše viceve o ženama i punicama jer su nepravedne..Klinci jer ih roditelji i nastavnici ne kuže..
Ja ću govoriti o nepravdi o kojoj nitko ovdje nije govorio.O nepravdi prema pilotima,pilotima helikoptera..Svaki dječak,i curica,maštaju u djetinstvu o tome što bi voljeli postat..Siguran sam,barem u moje doba,da ih je 7 od 10 maštalo kako bi postali piloti..I to ne obični,poljoprivredni,već PRAVI,top-gun piloti na supersoničnim jetovima koje smo nekad u žargonu zvali "let lampe"..E tu je nepravda..Nepravda još u kolijevci,a nepravdu treba "rezati" dok je mala.
Zašto?
Razumljivo je da dječaci nemaju pojma u čem je "kvaka22",oni gledaju američke filmove i curice koje luduju za dečkima s Ray-Ban naočalama,tijesnim anti-G kombinezonima i bijesnim kožnim jaknama...I oni bi to htjeli,da cure sline za njima..
Nitko,barem ja ne znam,ne mašta postati pilotom helikoptera jer oko njih nema glamoura,ne snimaju se filmovi,cure ne luduju za njima i ne razlikuju se na cesti od vozača tramvaja,električara,spikera...
O toj nepravdi govorim..Piloti helikoptera završavaju iste škole kao i ostali piloti,trebaju zadovoljiti slične ili iste zdravstvene i psihološke kriterije a nitko se za njima ne okreće.Poznat je podatak da samo 7 od 100 mladića udovoljava zdravstvenim kriterijima za pilota..Čak i jezik,hrvatski jezik ih diskriminira,više ne spadaju ni u zrakoplove,nekad su se zrakoplovi dijelili na avione,helikoptere i td,sad aviona nema pa postoji podjela,zrakoplovi/avioni/ i helikopteri.....
Još nešto,za one koji su čitajući ovo moje naprdivanje dovdje došli..Letenje na helikopteru je 5 puta ljepše,osjećaj letenja puniji,tehnika pilotiranja,upravljanja helikopterom je 5 puta složenija od upravljanja mlažnjakom...O tome da u humanitarnom pogledu,spašavanju unesrećenih,prijevozu hrane i lijekova u zabačene ili elementarnim nepogodama odsječene krajeve čovjek dobije satisfakciju za trud uložen u svoju edukaciju,i nedostatak društvene i "ženske" pažnje,ne treba trošiti riječi..Nikako ovim tekstom ne bih omalovažio hrabrost i umijeće momaka u uskim anti-G odijelima,samo sam htio dati svoj "omaž" momcima koji ne zaslužuju ništa manje pažnje..Ne zaslužuju nepravdu...Cure,nasmiješite im se,vratit će vam se.Piloti helikoptera nisu oholi....
- 17:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.01.2008., petak

Jesi li obrezan?

Mnogi blogeri su se izjasnili po pitanju obrijan/a ili neobrijan/a,no,malo je blogova o obrezivanju.
Obrezan ili neobrezan je pitanje koje na ovim prostorima izaziva puno žešću diskusiju no što samo po sebi zaslužuje..Pokušat ću vam postaviti pitanje što o tome mislite bez asocijacija ne pseudoreligijske razloge..Kao prvi argument da to izbjegnem navest ću činjenicu da je Isus Krist rodjen i obrezan kao Židov,a apostoli koji su poslije njegove smrti širili kršćanstvo tvrdili su da obrezivanje nije potrebno,dok su Židovi,a poslije i Muslimani isticali da samo obrezivanje može smanjiti uživanje u sexu ..U ovom postu neću govoriti o monstruoznom obrezivanju djevojčica u nekim afričkim sredinama jer je to obično sakaćenje,već o muškom obrezivanju za koje se velika vežina slaže da nije sakaćenje,ali postoji spor o opravdanosti obrezivanja.Da postoje i medicinski razlozi za obrezivanje u nekim anomalijama na prepuciju penisa,znamo,da stanovit broj liječnika u USA i zapadnoj Europi predlaže obrezivanje iz higijenskih i zdravstvenih razloga,i to znamo,kao i da se veliki broj stručnjaka ne slaže.No,činjenice da u područjima gdje je većina muške populacije obrezana,rak grlića materice kod žena je zanemariv u usporedbi s drugim područjima,dok je podatak da je i AIDS rjedji u tim područjima po mom sudu upitan jer je AIDS sve više i bolest vezana uz socijalni status..
Mene zanima,a to s vama pokušavam razjasniti,kakvo je mišljenje žena o razlikama izmedju obrezanih i neobrezanih pod uvjetom da su imale priliku "provjeriti"..U pripremi posta pročitao sam reakcije mnogih muškaraca o tome i one se svode da SVI brane ono što jesu,neobrezani se užasavaju gubitka "dolčevitke",a obrezani ,većina njih,smatraju da se njihova sexualna izdržljivost povećala...Stoga,muški stavovi su i opravdano subjektivni,pa tako i manje vrijedni u ovoj raspravi..Cure,žene,vi ste na potezu...zujolaze
- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.01.2008., četvrtak

Nisam glup..

Nisam ni muški,ni islamski,ni kršćanski ni nikakav fundamentalista..Dobro,da ima kategorija sexualnih fundamentalista ne bih se bunio da me tam svrstaju,ali...Zadnjih par godina osjetio sam blago gadjenje prema muškom spolu motivirano reklamama za pivo.Naime,prodali smo naše pivovare trulim kapitalistima i oni meni sad ogade mene i moj spol generalno...Moram priznati da su im reklame zanatski uradjene vrhunski,ali etički,moralno i pristojno na katastrofalnoj razini.Muška spodoba koja zuri u TV,sline joj cure dal zbog repke i nogaća,dal zbog boce piva,svejedno,dok ženica uredno potvrdjuje "da,dragi,donijet ću ti još jednu pivicu",baca me u očaj..Nisam primijetio da se žene bune na njihovo podcjenjivanje gore nego u Afganistanu,ali,evo ja glasno PROTESTIRAM U IME SVIH ŽENA KOJE TO NE ZASLUŽUJU I MUŠKARACA KOJIMA SE TO GADI....
Maknite te idiotske reklame u kojima muškarci nemaju ni trunke mozga a žene ni trunke samopoštovanja u ime kulturnog i pristojnog ...I štitite naš okoliš kao što štitite i nizozemski i belgijski..
Hvala...
- 02:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

  siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Lipanj 2023 (13)
Rujan 2010 (2)
Ožujak 2010 (6)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (2)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (4)
Srpanj 2009 (3)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (3)
Svibanj 2008 (1)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga

Moj dnevnik

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr