Image Hosted by ImageShack.us

ROKA 470 - JEDRENJE, KAJAK, MTB, TREKING, BIVAKIRANJE..

utorak, 18.12.2007.

ZIMSKA IDILA - BITORAJ

Image Hosted by ImageShack.us

Ima tome već par godina kako je pao veliki snijeg, pa smo se mi autom uputili do pitoresknog goranskog mjesta Vrata kako bi skijama i krpljama pohodili vrli Bitoraj. Parkirali smo kraj vatrogasnog doma iliti iza crkve. Ako je vani bilo jako hladno uz buru od 100 km/h odlučili smo ići u birtiju složiti opremu i popiti topli čaj. Od samog mjesta dalje vodi marka: uglavnom ide se malo po cesti pa se skrene lijevo pa preko pruge i onda putom prema pilani, a ne staro markiranim putem prema gore.
Image Hosted by ImageShack.us

Kad smo mi prvi puta išli bilo je cca 100 cm snijega i puhalo je tako da smo profulali pilanu i otišli po staroj cesti. Tako smo gazili 4 sata za manje od 1 km i kad smo skužili da to nije to spustili smo se dolje na polje i tu našli neke tragove no snijeg je bio super prhak pa smo unatoč skijama propadali do koljena. Oko 19 h smo skužili da se nismo pomaknuli više od 1/5 puta i da su nam opcije ići nazad ili iskopati rupu i zbuksati se do jutra. Uz puno muke ipak smo se vratili nazad. Bilo je gadno.
Image Hosted by ImageShack.us

Drugi put je manje puhalo i snijeg je malo lego pa smo za 5 sati stigli do kućice podno Bitoraja. Bilo je čarobno uz zalaz sunca i brdo snijega probiti se do zakopane kućice. Peć je OK ali problem je sa lošim drvima. No nakon večere uz svijeće jedino suvislo u uvjetima od –15 C je zavući se u vreću. Neponovljiv je osjećaj snježne tišine i prividnog mrtvila, a noćni izlazak na pišanje uzbuđenje je najviše vrste. 2 – dan: jutro uz zamrznuti doručak ugrijali smo se na 15 minutnim usponom a vrh Bitoraja. U dobrim meterološkim uvjetima pogled zbilja puca na sve strane. Spust ako znate skijati, ne bojite se, a snijeg je mekan onda je najgušt zagarantiran. Silazak nije strm i ima čak dijelova koji su ravni pa se treba malo i gurati ali sve u svemu super izlet uz super snježne uvjete.
Image Hosted by ImageShack.us







- 15:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>