<> ROCKY IV - ROCKYzone - Blog.hr

20.02.2007., utorak

ROCKY IV

U četvrtom dijelu, koji Stallone nije samo napisao nego i režirao (baš kao i drugi i treći dio), Rocky više nije usamljeni pustinjak, nego nacionalni heroj.
Film ga zatiče kao čovjeka koji je uspio da pobjegne iz geta. Ali, nova igra sudbine će mu, umjesto laganog povlačenja iz boksa, podariti novu ulogu, najveću u čitavoj sagi. Na njegova leđa pao je čvor hladnog rata - da ga on razriješi i, zašto da ne, dobije rat. Nije lako biti Rocky!
McGuffin filma je dolazak Ivana Draga u Ameriku, u želji da se poslije osvajanja titule u amaterskom boksu isproba i u profesionalnom ringu. Najavljuje ga njegova žena Ljudmila (Brigit Nilsen), dok Ivan šuti poput biljke (ljudožderke).
Ljudmila Drago: "Sovjetski Savez od danas službeno ulazi u profesionalni boks. Moj suprug, neporaženi amaterski šampion svijeta u teškoj kategoriji, kapetan Ivan Drago, došao je u Ameriku da se natječe kao međunarodni sportaš i ambasador dobre volje."
Dakle, vojno lice kapetan Drago želi da se isproba protiv nekog Amerikanca, kome će zbog važnosti meča civilstvo takođe biti stavljeno pod znak pitanja. Do Dragove snage koja radi u službi ideologije došlo se, kako je naglašeno, sumnjivim putem.
Ljudmila: "Zahvaljujemo se što ste došli u dvoranu za trening. Želimo da vam pokažemo mali dio dostignuća naše zemlje u tehnologiji treniranja snage."
Novinar: "Šta ovo čini da ga poboljša?"
Vođa puta (koji je na to mjesto dospio kao član partije, a vjerovatno i još neke službe): "Ja ću odgovoriti. Ovo od čovjeka čini boljeg čovjeka, tako što izvlači iz njega svu njegovu snagu. Veći dio svijeta ignorira kemiju tijela. Mi želimo da vas naučimo."
Sama Dragova pojava svrbi ponos Apolla Creeda, velikog Amerikanca (i šorc mu je sašiven od američke zastave). Rocky pokušava da ga od toga odgovori, ali Apollo se ne da.
Apollo: "On je amater, velik i jak ali nespretan. Znam da ga mogu pobijediti."
Rocky: "Zašto ponovo želiš da se boriš?"
Apollo: "To je stvar u koju vjerujem.. ...Kao što rekoh, ne želim da se taj tip razmeće ovdje, pokušava da nas predstavi u lošem svjetlu. Uz tvoju pomoć napraviti ćemo spektakl a oni će ispasti loše."
Rocky je i dalje kolebljiv prema Apollovoj ideji. Međutim, Apollo gađa Rockijevu slabu točku.
Apollo: "Zaboravi na sav novac i sve ono što posjeduješ, jer to ništa ne mjenja. Ti i ja - nemamo izbora. Rođeni smo sa instinktom za ubijanje, koji ne može da se uključuje i isključuje kao radio. Mi moramo da budemo u centru akcije jer smo ratnici. A ako nema nekakvog izazova, nekakvog rata, to je za nas ravno smrti."
Ugovara se egzibicijska borba, postavljena je gomila rasvijete i drugih efekata (koji zbunjuju nenaviknutog kapetana Draga), James Brown pjeva "Living' in America"... Apollo ponovo u ring dolazi kao kralj. Sve je zamišljeno kao jedan veliki američki show, a pretvoriće se u horor-operetu. Hibridni kapetan Drago preozbiljno shvaća meč i u ringu ubija Apolla. Također, na to gleda samo kao na uzgrednu štetu svoje bokserske sposobnosti ("Ako umre, umro je."). Nedostatak emocija ne treba da čudi jer kapetan Drago nije ni projektiran za emocije. On je kreiran da bude nadčovjek, sovjetska ubilačka mašina - on je robot za boks koji je baždaren tako da po definiciji ugrožava fizički integritet svemu što mu se nađe na putu. Na početku filma Rocky svom prijatelju i šurjaku (Paulie) kupuje robota, koji je, za razliku od ovog ruskog, prijatne ćudi, ugodnog ženskog glasa i uvijek spreman da učini. Dakle Paulijev (američki) robot za svoju svrhu ima stvaranje (lagodnijeg) života, a ruski smrt i razaranje.
A kada Apollo umre u ringu, taj susret sa smrću lažno uljuljkanog Rockya otrežnjuje i približava ga "istini": da se u ovom problemu ne može stajati po strani. Na Apollovoj sahrani Rocky kaže: "O ovom čovjeku bih mnogo toga mogao da kažem, ali ne znam da li je to sada uopće bitno. Bitno je ono za što se borio, za što je živio, i za što je umro. Uvijek je radio onako kako je želio. Ja to nisam shvaćao, ali sada shvaćam. Nikada te neću zaboraviti, Apollo."
Za šta je Apollo umro? Apollo se, po svojim riječima, borio zbog toga što ne želi da se "taj tip razmeće ovdje i pokušava da nas predstavi u lošem svjetlu". Znači, pao je u odbrani "slobode i slobodnog svijeta". Rocky želi osvetu! Da osveti svog prijatelja, da uzvrati udarac sovjetskom humanoidu, pa makar mu to bilo i posljednje. Njegovoj ženi Adrian se, prirodno, njegova namjera ne dopada - kapetan Drago je previše krvoločan i nakljukan steroidima da bi joj borba s njim izgledala kao dobra ideja.
Adrian: "Ranije si imao razloge za borbu koje sam shvaćala. Ovo ne shvaćam. Čak i da pobjediš, to neće vratiti Apolla! Zašto ne promjeniš mišljenje kao i drugi?"
Rocky: "Zato što sam ja borac. Tako sam stvoren. Za borca si se udala, ne možemo da se mjenjamo."
Adrian: "Možemo."
Rocky: "Ništa ne možemo da promjenimo, već samo da prihvatimo ono što jesmo."
Meč je ugovoren. Zbog hajke medija (i ostalih) na Draga kojeg optužuju za Apollovu smrt, te se on više ne osjeća sigurno, meč će se održati u Moskvi. Rocky mora da ode u majku Rusiju, tamo trenira i pobjedi kapetana Draga sa njegove strane Berlinskog zida. Jasno je da predstojeći meč nije samo sukob dva čovijeka za titulu, čak ni sukob oko Apollove pogibije, nego sučeljavanje dvojice titana koja su dva društva "iznjedrila" da ih u toj velikoj borbi predstavljaju.
Ljudmila: "Vi vjerujete da ste bolji od nas, da je vaša zemlja mnogo dobra, a naša mnogo loša. Vi vjerujete da ste vi pošteni, a da mi nismo."
Vođa puta: "Vi lažima i propagandom podržavate ovu antagonističku i nasilničku vladu."
Paulie: "Nasilničku? Mi ne držimo naš narod iza zidova, na nišanu!"
Vođa puta: "Ko ste vi?"
Paulie: "Ko sam ja? Glas većine, lajavče!"
Vođa puta: "Tako je, vrjeđajte nas. Tipičan oblik grubog odnosa prema strancima. Ali možda će poraz ovog ovdje malog čovjeka, vašeg šampiona, biti dokaz koliko je bjedno i slabo vaše društvo. Idemo."


Image Hosted by ImageShack.us

Rocky dobija "apartman" u Krasnogurbinsku, sovjetskoj vukojebini gdje trenira pod stalnom pratnjom nekih ljudi u kaputima, koji duboko u glavi imaju usađene KGB rendgenske oči - valjda paze da Rocky ne počne vukovima i bijelim medvjedima da dijeli pamflete, levis i coca-colu. Trening Rocky provodi u prirodi, vuče saonice, trči kroz smetove, grede i stabla koristi kao tegove. Za to vrijeme kapetan Drago trenira u hali nove generacije, maksimalno kompjuteriziranoj, koja uz pomoć injekcija izvlači maksimum iz njegovog tijela. I na kraju treninga, kao njegov vrhunac - trčanje. Rocky uspjeva da pobjegne KGB-pratnji i počinje da trči po jednoj ogromnoj planini, kroz snjeg, sve više i više. Stiže do njenog vrha i pobjednički diže ruke uvis. U prvom dijelu Rockya njemu je, u znak podrške što je postao gospodar svoje sudbine, namignuo Thomas Jefferson, u drugom je on sa povećom pratnjom djece slavio svoju, ali i pobjedu Jimmycarterovske Amerike nad ekonomskom krizom. Ali sada, kada se popeo na ruski vrh i prilično se približio nebu, on je postao gospodar cijeloga svijeta.


Meč! Puna dvorana publike koja zviždi Rockyu i obožava Draga. Prisustvuju i članovi Politbiroa i sam Mihail Gorbačov. Drago je u crvenom šorcu i sa crnom zaštitnom gumom u ustima. Rocky je u šorcu sa motivom američke zastave i bijelom gumom. Šorc je onaj u kome je Apollo poginuo. Pod blicevima svih stranih medija i komentatora počinje povijesna borba.
Drago "ubija" Rockya, nekoliko puta ga obara na zemlju, ali ovaj iznova ustaje, odlučan da ne popusti. Uzvraća udarce i borba počinje da ima titanske razmjere. Publika oduševljena Rockyjevom odlučnošću počinje da navija za njega, usred Moskve i hladnog rata, sve sa prisutnim predstavnicima Politbiroa. Poslije izvjesne doze dobijenih batina kapetan Drago doživljava transformaciju i počinje da se osjeća i ponaša kao čovijek. Do kraja Rus nije mogao izdržati, Rocky je još jednom nadmašio samoga sebe i učinio nemoguće!
Na kraju je održao i govor: "Hvala vam. Došao sam ovamo a nisam znao što da očekujem. Primjetio sam da me mnogi ovdje mrze. Nisam znao šta da mislim pa sam i ja vas mrzio. Za vrijeme ove borbe vidio sam mnogo promjena. U vašim osjećanjima prema meni i u mojim osjećanjima prema vama. Ovdje su se ubijala dva čovjeka, ali i to je bolje nego da se ubija dvadeset milijuna ljudi. Hoću da kažem - ako ja mogu da se promjenim, i ako vi možete da se promjenite, onda svi mogu da se promjene!" (svaku rečenicu prevodi voditelj programa)
Na kraju govora Gorbačov ustaje i plješće. Za njim ustaje i ostatak Politbiroa.
Rocky: "Sretan ti Božić, sine. Volim te."
Gorbačov plješće, a nekoliko godina kasnije pada Berlinski zid. Gorbačov za to dobija Nobelovu nagradu kao da je to njegova zasluga, a ne Rockyjeva.

- 13:52 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Prosinac 2010 (4)
Lipanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Studeni 2009 (2)
Kolovoz 2009 (4)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (2)
Prosinac 2008 (6)
Rujan 2008 (4)
Srpanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (11)
Travanj 2008 (8)
Ožujak 2008 (9)
Veljača 2008 (10)
Siječanj 2008 (12)
Studeni 2007 (12)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (15)
Svibanj 2007 (28)
Travanj 2007 (36)
Ožujak 2007 (39)
Veljača 2007 (55)
Siječanj 2007 (9)