petak, 30.03.2007.

PRS gitare

Paul Reed Smith rođen 1956., bio je običan dječak iz susjedstva za svoje sugrađane u mjestu Bowie (Maryland, SAD), a kao i svi dječaci volio se poslužiti očevim alatom.

Ljubav prema glazbi odvela ga je dovoljno daleko da pokuša sam napraviti gitaru. Za vrijeme studija načinio je svoju prvu gitaru, a nakon završenog fakulteta imao je dovoljno vremena da mjesečno dovrši bar jedan instrument. Kako bi bio siguran da je na pravom putu obilazio je koncerte i u backstageu molio muzičare da ocijene njegove radove. Komentare je shvaćao ozbiljno i nastojeći ih primijeniti kako bi njegove gitare bile što kvalitetnije.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Život mu se promijenio u trenutku kad je Carlos Santana pristao iskušati njegovu gitaru. Svjedoci tog događaja tvrde da je Santana bio toliko oduševljen gitarom rekavši kao je: "To dar s neba." Smatrao je da takva perfekcija može biti samo slučajna i naručio je kod mladog glazbalara još jedan instrument. Ni ovom nije moga pronaći nedostatke pa je odlučio staviti na kušnju i treći put Smithovo umijeće. Zamolio ga je da mu izradi gitaru s dva vrata što je ovaj i učinio te ponovo dokazao Santani da je 'pravi'.

Kako su se narudžbe povećavale iz dana u dan Paul je morao kontaktirati osobu koja bi mu mogla pomoći svojim iskustvom. Idealan mentor bila je osoba koja je konstruirala legendarne gitare Explorer, ES-335 i Flying V - Ted McCarty bivši predsjednik firme Gibson. Rezultat te suradnje su današnja linija PRS gitara.

Naravno Gibsonu se ta suradnja nije dopala i sve je završilo na sudu. PRS tandemu je zabranjeno proizvoditi 'singlecut' gitare do kraja procesa. Tužbe su ubrzo odbačene kompanija nastavlja proizvodnju. Inovacije poput mašinica koje se zaključaju i tako onemogućuju raštimavanje, a pritom je još lakše zamijeniti žicu, dovele su ih u sam vrh proizvođača glazbala.

Na PRS gitarama sviraju mnogi poznati glazbenici: Alex Lifeson, Carlos Santana, Al Di Meola, Dave Navarro, Mark Tremonti, Mikael Ĺkerfeldt, Peter Lindgren, Steven Wilson, Tim Mahoney, Marcos Curiel, i Larry Lalonde. Od hrvatskih gitarista treba spomenuti Brunu Kovačića - surađivao je sa svim većim glazbenicima na našim prostorima (Parni valjak, Gibonni...) kao svirač, skladatelj i aranžer.

Image Hosted by ImageShack.us

PRS da bi se prilagodio trendu i bio dostupan svim zaljubljenicima u vrhunske instrumente počinje proizvoditi i po cijeni dostupniju seriju gitara pod nazivom SE. Ta serija je ili jeftinija verzija Custom modela , poput Santana SE ili potpuno novi visokokvalitetni modeli koji svojim izgledom i kvalitetom ne zaostaju iza svoje 'velike braći'.

Mnogi su svirali na PRS-u ali največi je trag ostavio Carlos Santana, McCArtney i Al di Meola.
Ispod se nalaze snimke Santane na PRS za sada dok ne napravim biografiju Santane što taj čovjek zaslužuje i jedan je od rijetkih umjetnika koji nikad nije robovao Fenderu i Gibsonu.





17:12 | Komentari (6) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.