utorak, 23.01.2007.

Leb i sol u Splitu

Je da san puno puno zakasnija sa ovin poston ipak ču ga objavit. Ka šta naslov kaže evo leb i sol, prvi put ču pisat o nešto nama bližoj grupi o makedoncima grupi Leb i sol. Iako su se oni raspali kad san bija dite na koncert san iša radi Vlatka Stefanovskog a ne radi Leb i sol jer doduše nisan sluša ni jedno ni drugo osim stefanovskog na gibbonijevim koncertima i albumima. I evo sad 2 miseca nakon koncerta mogu reć da nisan falija šta san iša na koncert i da sto kuna za ulaznicu iako su mi neki govorili da san lud da stoju za njih. Usput vidija san i zetija dan posli šta ga je pribilo negdi u dugopolju.

Ali dosta s tim vratimo se grupi i koncertu. U općoj retro-pomami koja već tri godine otvoreno hara koncertnom scenom čitave bivše države, Leb i sol su čitavo vrijeme stajali nekako po strani. Kao da nikome nije niti palo na pamet da bi se, među svim nanovo i jednokratno okupljenim izvođačima, mogla naći i virtuozna skopska četvorka. A oni su čitavo vrijeme mirno radili obrnuto od trenda i na kraju - ispali najveći. O čemu se radi?
Za razliku od površnih turneja povratnika kao što je Bijelo Dugme, Leb i sol su sve napravili drukčije. Prvo, pustili su da se čitava histerija sasvim ispuše, otvorivši tako šansu da sama glazba dođe u prvi plan. Drugo, čekali su i dočekali dobar povod - dvostruku okruglu obljetnicu benda (30 godina od osnutka i 10 godina od razlaza), što je ponovnom okupljanju dalo daleko svečaniji i dostojanstveniji ton. Treće, odlučili su napraviti čitavu on-the-road-turneju od 10 koncerata u 9 gradova širom bivše države, za manje od mjesec dana: ovako zahtjevna i ozbiljna koncepcija nijednom drugom bendu tijekom retro-manije nije bila ni na kraj pameti.

Nadalje, priču su objavili medijima tek kad sve bilo zgotovljeno i garantirano da će svi uvjeti biti ispoštovani (ni traga birtaškim natezanjima hoću pjevat-neću pjevat). Zatim je uslijedio pravi biser: potpuno nova pjesma "Raspukala Šarplanina" , i pripadajući spot kao medijsko uštimavanje motora i potvrda međusobnog povjerenja.

Potom su održali dva koncerta na matičnom tlu (amfiteatri u Bitoli i Ohridu) kao zadnji test pred turneju. Ovako strpljivi i minunciozni pristup na ovim prostorima nije viđen već dugo i davao je nadu da će Vlatko, Bodan, Koki i Garo biti na jednako vrhunskom nivou kao i pripreme za njihov povratak.

14:41 | Komentari (5) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.