Razvojem senzibiliteta za glazbene pojave i upoznavanjem glazbenih zakonitosti slušatelj uspostavlja povjerenje prema izvođaču, razumijevajući i skladateljev naum i izvođačev prikaz tog nauma, oslanjajući se pri tom i na svoje stečeno znanje o glazbi. Što je ono veće, to je lakše i potpunije razvrstavanje slušanoga zvuka na glazbu i neglazbu, a istodobno doživljaj glazbe postaje snažniji, dublji i potpuniji - u tome je radost slušanja. Tihomir Petrović, iz predgovora drugom izdanju djela "Nauk o glazbi", HDGT Zagreb, 2005

Blues and Rock 'n' Roll blog

09.11.2006., četvrtak

Living Loving Maid (She's Just a Woman)



«Living Loving Maid (She's Just a Woman)» [2:39] je pjesma engleskog rock benda Led Zeppelin s njihova albuma Led Zeppelin II, objavljanog 1969. Pjesma je također objavljena kao B strana singla «Whole Lotta Love».
Kada je slušamo na radiju, obično se pušta odmah nakon njihove pjesme «Heartbreaker» koja završava naglo i odsječeno, a istog trenutka, bez prekida započinje «Living Loving Maid» na originalnom albumu. Ipak, bend nikad nije svirao ove dvije stvari za redom na pozornici (što su inače redovito činili, primjerice od kraja 1972. do 1975. s pjesmama «The Song Remains the Same» i «Rain Song», prvim dvjema pjesmama s albuma Houses of the Holy» iz 1973.
Gitaristu Jimmyju Pageu bila je ovo najmanje draga pjesma te zbog toga nikada nije bila izvedena uživo; bila je također jedna od rijetkih pjesama Zeppelina u kojima je on pjevao prateće vokale.
Pjevaču Robertu Plantu stvar se sviđala te ju je izveo 1990. na svojoj solo turneji.
Pjesma je napisana o groupie djevojci koja je gnjavila bend u ranijim danima karijere.

Jedna zanimljiva, ali ne nužno posve točna interpretacija pjesme kaže sljedeće:
Riječi «She's just a woman» odnose se na seksualnu revoluciju onoga doba. Bio je to nenamjerni komentar na groupie scenu (otprilike kao film «Groupie») koji pokazuje kako su djevojke rušile socijalne norme primjerenog ponašanja vraćajući se na gotovo srednjovjekovni tip statusa, tj. postajući ništa doli grupa seksualnih muza za popularne izvođače (glazbenike i ine). Više od ove pjesme, Jimmy Page je mrzio popularne medije koji su pokušavali intelektualizirati glazbu Led Zeppelina (zauzvrat, uobičajeni stav medija bila je mržnja prema čitavom bendu). U jednom od svojih rijetkih intervjua, Jimmy Page tako navodi da se njegov bend namjerno «distancira od bilo kakvih političkih stavova» (za razliku od mnogih drugih bendova 60-ih i ranih 70-ih). Nakon toga, Led Zeppelin je potpuno izgubio na ugledu u medijima. (Izvor: Davis, Stephen: Hammer of the Gods: «Led Zeppelin» Unauthorised, 2005) Što se tiče stiha «alimony, alimony, payin' your bills», ljudi koji su bili unutar glazbene scene u to vrijeme kažu da se odnosi na sarkastičnu šalu Johna Paula Jonesa o tome kako je određena groupie djevojka (koju su svi u studiju prezirali) «vjerojatno plaćala alimentaciju (uzdržavanje) svome mužu, koliko je bio jadan» (zamjena rodnih uloga koja je bila mnogo rjeđa u 70-ima nego li je danas). Stih «purple umbrella and fifty cent hat» bio je doprinos Roberta Planta njezinom fizičkom opisu.

Evo tekst pa vi sami procijenite:

With a purple umbrella and a fifty cent hat,
Livin', lovin', she's just a woman.
Missus cool rides out in her aged Cadillac.
Livin', lovin', she's just a woman.

*Come on, babe on the round about, ride on the merry-go-round,
We all know what your name is, so you better lay your money down.

Alimony, alimony payin' your bills,
Livin', lovin', she's just a woman.
When your conscience hits, you knock it back with pills.
Livin', lovin', she's just a woman.

* Chorus

Tellin' tall tales of how it used to be.
Livin', lovin', she's just a woman.
With the butler and the maid and the servants three.
Livin', lovin', she's just a woman.

Nobody hears a single word you say.
Livin', lovin', she's just a woman.
But you keep on talkin' till your dyin' day.
Livin', lovin', she's just a woman.

* Chorus

Livin', Lovin', She's just a woman.


- 11:08 - Da sam mala bas pedala, bubanj bih udarat stala (17) - Ovo 100 % želite - povisilica?

<< Arhiva >>

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Led Zeppelin
Smatram da se rad umjetnika najbolje spoznaje kroz njegovo djelo (ma nemoj srat), stoga sam odlučio na ovom blogu upravo to; predstaviti neke od najutjecajnijih glazbenika rock kulture, opisujući njihove radove, albume i pjesme. Prvi na popisu je Led Zeppelin, bend koji je ostvario najveći utjecaj na veliku većinu glazbenika nakon njih i koji je u svoje vrijeme bio najbolji bend na svijetu, a prema mišljenju mnogih, ostao je to i do danas. Da ne duljim, rado ću se potruditi odgovoriti na svako pitanje koje vas zanima, bilo u vezi Zeppelina, ili u vezi rock 'n' rolla i bluesa, glazbe općenito, ili možda nečeg drugog. Vi slobodno pitajte, a ja ću dat sve od sebe, jer nema toga što vi možete pitat, a da ja ne mogu nać na YouTube-u ili Wikipediji (to sam pročitao u Kliku, ja mislim).