Razvojem senzibiliteta za glazbene pojave i upoznavanjem glazbenih zakonitosti slušatelj uspostavlja povjerenje prema izvođaču, razumijevajući i skladateljev naum i izvođačev prikaz tog nauma, oslanjajući se pri tom i na svoje stečeno znanje o glazbi. Što je ono veće, to je lakše i potpunije razvrstavanje slušanoga zvuka na glazbu i neglazbu, a istodobno doživljaj glazbe postaje snažniji, dublji i potpuniji - u tome je radost slušanja. Tihomir Petrović, iz predgovora drugom izdanju djela "Nauk o glazbi", HDGT Zagreb, 2005

Blues and Rock 'n' Roll blog

07.10.2006., subota

Heartbreaker

«Heartbreaker» je peta pjesma na albumu Led Zeppelin II (1969.) engleskog rock benda Led Zeppelina. Njezino stvaranje pripisuje se svoj četvorici članova benda.
Pjesmom «Heartbreaker» započinje druga strana albuma (iako na nekim kasetnim verzijama druga strana počinje pjesmom «Thank You», a prva strana završava pjesmom «Heartbreaker»), te je vjerojatno najznačajnija zbog poznatog gitarskog sola Jimmya Pagea koji započinje vrlo brzim lancem legata (legato znači «povezano», a odnosi se na gitarsku tehniku pri kojoj se svira samo prstima lijeve ruke, osim prvog tona koji se izvede trzanjem desne ruke, radi brže i povezanije izmjene tonova; u modernoj glazbi ta se tehnika naziva «pull off» za silaznu, te «hammer on» za uzlaznu legato vještinu). Upravo je to inspiriralo gitarista Eddija Van Halena da razvije (iako je on, strogo govoreći, nije i osmislio) svoju «tapping» tehniku (ova tehnika se sastoji od «udaranja» žica prstima po hvataljci, što znači da je u uporabi isključivo legato vještina, s razlikom što se u «tappingu» koristi i desna ruka, kao i lijeva) kada je čuo Pagea kako svira ovu stvar na koncertu u Long Beach Areni godine 1972. što je zabilježeno na live albumu How The West Was Won. Kada se ova stvar pušta na radiju, gotovo se uvijek nastavlja u sljedeću pjesmu s albuma, «Living Loving Maid (She's Just a Woman)», zahvaljujući sličnosti tematskog sadržaja među ovim pjesmama (što se teksta tiče) i činjenici da «Living Loving Maid» započinje u istom trenutku kada prethodna završava (nastavlja se iz «Heartbreakera» pa zvuči kao da su te dvije pjesme spojene). Ipak, na koncertima ove dvije pjesme nisu nikada odsvirane zajedno, jer bend nekako nije previše volio «Living Loving Maid». Publika je veoma voljela «Heartbreaker» pa su Zeppelini često tom pjesmom otvarali koncerte 1971. i 1972., ili bi otvorili s pjesmom «Immigrant Song» te je spojili s «Heartbreaker» odmah u nastavku.
Za vrijeme izvođenja uživo, Page bi često improvizirao svoj solo, a znao je ubaciti i dijelove poznatog Bachovog boureea iz Suite za lutnju u e-molu, BWV 996 (ovo možemo čuti na live albumima Led Zeppelin BBC Sessions i How The West Was Won) kao i pjesme «Greensleeves» ili "The 59th Street Bridge Song (Feelin' Groovy)", no ova posljednja je izrezana sa službenih izdanja.
Page, Plant i Jones izveli su ovu stvar na četrdesetoj obljetnici Atlantic Recordsa godine 1988. s Jasonom Bonhamom za bubnjevima umjesto svog pokojnog oca (video priložen).
«Heartbreaker» ima i vrlo poznati, lako pamtljivi gitarski riff. Pjesmu je obradila i Nirvana u svojim kraćim live nastupima: obrada je objavljena kao prva stvar na Nirvaninom box setu «With the Lights Out.
«Heartbreaker» je jedna od pjesama obrađenih u zbirci eseja o pjesmama 31 Songs autora Nicka Hornbyja.
Solo iz «Heartbreaker» odabran je kao šesnaesti najbolji gitarski solo svih vremena prema magazinu Guitar World.

Poslušajte Heartbreaker:

Hey fellas, have you heard the news? You know that Annie's back in town?
It won't take long just watch and see how the fellas lay their money down.
Her style is new but the face is the same as it was so long ago,
But from her eyes, a different smile like that of one who knows.

Well, it's been ten years and maybe more since I first set eyes on you.
The best years of my life gone by, here I am alone and blue.
Some people cry and some people die by the wicked ways of love;
But I'll just keep on rollin' along with the grace of the Lord above.

People talkin' all around 'bout the way you left me flat,
I don't care what the people say, I know where their jive is at.
One thing I do have on my mind, if you can clarify please do,
It's the way you call me by another guy's name when I try to make love to you.
I try to make love but it ain't no use.

Work so hard I couldn't unwind, get some money saved;
Abuse my love a thousand times, however hard I tried.
Heartbreaker, your time has come, can't take your evil way;
Go away, Heartbreaker.


Photobucket - Video and Image Hosting

Na slici: Jimmy Page i Robert Plant dok izvode Heartbreaker u Madison Square Gardenu (New York) 1973.



Prvi video: Ista dvorana nešto kasnije, 11. lipnja 1977.



Drugi video: Zatvaranje koncerta 4. kolovoza 1979.



Treći video: 14. svibnja 1988. Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones i Jason Bonham sviraju "Heartbreaker" i "Whole Lotta Love" na četrdesetoj obljetnici postojanja Atlantic Recordsa.

- 16:12 - Da sam mala bas pedala, bubanj bih udarat stala (44) - Ovo 100 % želite - povisilica?

<< Arhiva >>

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Led Zeppelin
Smatram da se rad umjetnika najbolje spoznaje kroz njegovo djelo (ma nemoj srat), stoga sam odlučio na ovom blogu upravo to; predstaviti neke od najutjecajnijih glazbenika rock kulture, opisujući njihove radove, albume i pjesme. Prvi na popisu je Led Zeppelin, bend koji je ostvario najveći utjecaj na veliku većinu glazbenika nakon njih i koji je u svoje vrijeme bio najbolji bend na svijetu, a prema mišljenju mnogih, ostao je to i do danas. Da ne duljim, rado ću se potruditi odgovoriti na svako pitanje koje vas zanima, bilo u vezi Zeppelina, ili u vezi rock 'n' rolla i bluesa, glazbe općenito, ili možda nečeg drugog. Vi slobodno pitajte, a ja ću dat sve od sebe, jer nema toga što vi možete pitat, a da ja ne mogu nać na YouTube-u ili Wikipediji (to sam pročitao u Kliku, ja mislim).