Razvojem senzibiliteta za glazbene pojave i upoznavanjem glazbenih zakonitosti slušatelj uspostavlja povjerenje prema izvođaču, razumijevajući i skladateljev naum i izvođačev prikaz tog nauma, oslanjajući se pri tom i na svoje stečeno znanje o glazbi. Što je ono veće, to je lakše i potpunije razvrstavanje slušanoga zvuka na glazbu i neglazbu, a istodobno doživljaj glazbe postaje snažniji, dublji i potpuniji - u tome je radost slušanja. Tihomir Petrović, iz predgovora drugom izdanju djela "Nauk o glazbi", HDGT Zagreb, 2005

Blues and Rock 'n' Roll blog

23.09.2006., subota

Thank You

«Thank You» (4:49) je pjesma koju su napisali Robert Plant (tekst) i Jimmy Page (glazba), a objavio ju je engleski rock bend Led Zeppelin na svom albumu iz 1969. godine, Led Zeppelin II (četvrta stvar na albumu). Bila je to spora balada, koja je označila dublju upletenost u pisanje tekstova Roberta Planta, tj. to je pjesma za koju je Plant po prvi puta napisao cijeli tekst, a posvetio ga je svojoj ženi, Maureen. U pjesmu su uključene i orgulje u izvedbi Johna Paula Jonesa (koji pjeva i back vokale), a u ovoj je pjesmi često na koncertima pokazivao svoje umijeće na tom instrumentu. Jimmy Page je svirao solažu na akustičnoj gitari, što je vrlo rijetko činio. Pjesma završava orguljama koje se gube u daljini (fade out) pa se vrate nakon desetak sekundi. Ovo je predstavljalo problem za radio postaje, koje su morale ili prihvatiti ovu stanku ili je srezati. Neke su postaje vrtjele dorađenu verziju u kojoj je tišina uklonjena, a neke su je puštale zajedno s «The Lemmon Song» jer nema pauze između ove dvije pjesme na albumu. Bila je vrlo popularna kada su je izvodili uživo, a svirali su je i u Pariškom teatru u Londonu (Paris Theater) te na BBC Sessionima. Ipak je s vremenom izbačena sa set listi, dok Page i Plant nisu počeli ponovo izvoditi bogatiju verziju ove pjesme na njihovoj Unledded turneji (1995-1998) kao pjesmu za otvaranje koncerta, ili kao bis.
Pjesmu je obradio Duran Duran u ranim 1990-ima. Američka pijanistica i pjevačica Tori Amos (na koju su Zeppelini snažno utjecali) je obradila pjesmu na svom albumu Crucify, zajedno sa svojim verzijama pjesama «Smells Like Teen Spirit» i «Angie». Godine 2001. je pjevač Limp Bizkita Fred Durst zajedno s Wasom Scantlinom iz Puddle Of Mud izveo ovu pjesmu na MTV Music Awards. Pjevač Audioslavea Chris Cornell također je obradio pjesmu za njegovog Unplugged koncerta u Stockholmu kojega je održao kao dio promotivne turneje novog albuma Audioslavea: Revelations.

Ovo je Robert napisao za Maureen:

If the sun refused to shine, I would still be loving you.
When mountains crumble to the sea, there will still be you and me.

Kind woman, I give you my all, Kind woman, nothing more.

Little drops of rain whisper of the pain, tears of loves lost in the days gone by.
My love is strong, with you there is no wrong,
Together we shall go until we die. My, my, my..
An inspiration is what you are to me, inspiration, look... see

And so today, my world it smiles, your hand in mine, we walk the miles,
Thanks to you it will be done, for you to me are the only one.
Happiness, no more be sad, happiness....I'm glad
If the sun refused to shine, I would still be loving you,
When mountains crumble to the sea, there will still be you and me.



ovo su verzije s Unledded turneje koje će vam pružiti dosta dobar uvid u stvar, žao mi je što nisam našao original Led Zeppelin (ak netko nađe nek mi javi da objavim, hvala)

- 01:50 - Da sam mala bas pedala, bubanj bih udarat stala (29) - Ovo 100 % želite - povisilica?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Led Zeppelin
Smatram da se rad umjetnika najbolje spoznaje kroz njegovo djelo (ma nemoj srat), stoga sam odlučio na ovom blogu upravo to; predstaviti neke od najutjecajnijih glazbenika rock kulture, opisujući njihove radove, albume i pjesme. Prvi na popisu je Led Zeppelin, bend koji je ostvario najveći utjecaj na veliku većinu glazbenika nakon njih i koji je u svoje vrijeme bio najbolji bend na svijetu, a prema mišljenju mnogih, ostao je to i do danas. Da ne duljim, rado ću se potruditi odgovoriti na svako pitanje koje vas zanima, bilo u vezi Zeppelina, ili u vezi rock 'n' rolla i bluesa, glazbe općenito, ili možda nečeg drugog. Vi slobodno pitajte, a ja ću dat sve od sebe, jer nema toga što vi možete pitat, a da ja ne mogu nać na YouTube-u ili Wikipediji (to sam pročitao u Kliku, ja mislim).