Razvojem senzibiliteta za glazbene pojave i upoznavanjem glazbenih zakonitosti slušatelj uspostavlja povjerenje prema izvođaču, razumijevajući i skladateljev naum i izvođačev prikaz tog nauma, oslanjajući se pri tom i na svoje stečeno znanje o glazbi. Što je ono veće, to je lakše i potpunije razvrstavanje slušanoga zvuka na glazbu i neglazbu, a istodobno doživljaj glazbe postaje snažniji, dublji i potpuniji - u tome je radost slušanja. Tihomir Petrović, iz predgovora drugom izdanju djela "Nauk o glazbi", HDGT Zagreb, 2005

Blues and Rock 'n' Roll blog

22.08.2006., utorak

The Lemon Song

«The Lemon Song» (06:19) je rock pjesma Led Zeppelina objavljena na njihovom albumu iz 1969., Led Zeppelin II. Pjesma je snimljena u Los Angelesu dok je bend bio na drugoj američkoj turneji.
«The Lemon Song» je prožeta seksualnom aluzijom (što je neke i uvrijedilo, no fanovi Led Zeppelina nisu imali problema) i prikazuje nam jedan od najvećih utjecaja bluesa na svirku Zeppelina. Tekst pjesme jest uglavnom posuđen iz pjesme Howlin' Wolfa «Killing Floor» (na nekim ranim izdanjima covera albuma Led Zeppelin II, «The Lemon Song» se zvala «Killing Floor»), iako je Led Zeppelin kreditirao samo svoje članove kao sudionike u stvaranju pjesme. Bend je kasnije optužen za povredu autorskih prava pa je ime Howlin' Wolfa dodano na popis. Ostali dijelovi teksta (naročito «squeeze (my lemon) 'til the juice run down my leg») potječu iz pjesme Roberta Johnsona iz 1936. «Traveling Riverside Blues» (koju je kasnije Led Zeppelin obradio za svoje BBC Sessione). Plant bi na javnim nastupima često izmišljao riječi koje su bile seksualno još sugestivnije.
Nikakvi elektronski uređaji nisu korišteni pri stvaranju jeke za vokal Roberta Planta. Sve je učinio njegov glas i akustika studija u kojem je pjesma snimana. John Paul Jones je bas dionicu improvizirao, a po mom mišljenju jedna je od najboljih njegovih.
«The Lemon Song» su izvodili i Black Crows u Greek Theateru za turneje s Jimmyem Pageom.

Obavezno čujte "The Lemon Song" (po mogućnosti i "Killing Floor" i "Traveling Riverside Blues")

I should have quit you, long time ago. (X2)
I wouldn't be here, my children, down on this killin' floor.

I should have listened, baby, to my second mind (X2)
Everytime I go away and leave you, darling, you send me the blues way down the line.

Said, people worry I can't keep you satisfied.
Let me tell you baby, you ain't nothin but a two-bit, no-good jive.

Went to sleep last night, worked as hard as I can,
Bring home my money, you take my money, give it to another man.
I should have quit you, baby, such a long time ago.
I wouldn't be here with all my troubles, down on this killing floor.

Squeeze me baby, till the juice runs down my leg. (X2)
The way you squeeze my lemon, I'm gonna fall right out of bed.

I'm gonna leave my children down on this killing floor.

- 14:43 - Da sam mala bas pedala, bubanj bih udarat stala (140) - Ovo 100 % želite - povisilica?

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< kolovoz, 2006 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Led Zeppelin
Smatram da se rad umjetnika najbolje spoznaje kroz njegovo djelo (ma nemoj srat), stoga sam odlučio na ovom blogu upravo to; predstaviti neke od najutjecajnijih glazbenika rock kulture, opisujući njihove radove, albume i pjesme. Prvi na popisu je Led Zeppelin, bend koji je ostvario najveći utjecaj na veliku većinu glazbenika nakon njih i koji je u svoje vrijeme bio najbolji bend na svijetu, a prema mišljenju mnogih, ostao je to i do danas. Da ne duljim, rado ću se potruditi odgovoriti na svako pitanje koje vas zanima, bilo u vezi Zeppelina, ili u vezi rock 'n' rolla i bluesa, glazbe općenito, ili možda nečeg drugog. Vi slobodno pitajte, a ja ću dat sve od sebe, jer nema toga što vi možete pitat, a da ja ne mogu nać na YouTube-u ili Wikipediji (to sam pročitao u Kliku, ja mislim).