lapsuscalami - blog bez brige i pameti https://blog.dnevnik.hr/ritamulica

četvrtak, 28.08.2008.

PLASTIČNE VREĆICE

Stanujem na prvom katu zgrad koja u prizemlju ima dućan. Svako jutro skoknem po doručak i lagano se sledim kad mi prodavačica izreže pola kruha, jednu vrećicu stavi na ruku da spriječi "osobni kontakt" a u drugu stavi taj hrskavi dio štruce. Napunim ja svoju košaricu, kad ono, nakon naplate, blagajnica sve slaže u još jednu vrećicu. Nedaj bože, da još kupim i mineralnu jer "teške" se stvari dodatno ojačavaju još jednom slojem PVCa. Priznajem, isprva se nisam tako detaljno osvrtala na taj ritual, dok nisam skužila da moj pretinac za vrećice u kuhinji jednostavno ne može pratiti tu dinamiku. I, realno, ni to što ih skupljam ne znači da ću svaku od njih upotrijebiti dvaput.
______________________________________________________________________________________________
pa pogledajmo neke činjenice:

Svake se godine distribuira preko 500 milijardi plastičnih vrećica, od kojih se manje od 1% reciklira zbog visokih troškova. Ostalih 99% poslije viđamo u prirodi kako zagađuju mora, rijeke i jezera, pritom ubijajući milijune životinja koje naš otpad zamjenjuju za hranu te umiru zbog probavnih smetnji ili uslijed gušenja.

Plastičnoj vrećici za razgradnju treba 1000 godina.

Kineska vlada već je donijela odluku kojom se zabranjuje proizvodnja i distribucija plastičnih vrećica u dućanima, dok su građani grada Modburyja u jugozapadnoj Engleskoj sami, dogovorno, zabranili korištenje plastičnih vrećica, te u trgovinama nude vrećice od recikliranog papira i platnene vrećice. I San Francisco zabranio je njihovo korištenje u trgovinama mješovite robe. Slične su odluke donesene i u drugim dijelovima svijeta, kao što su Južna Afrika, Irska, Tajvan, Bangladeš, Butan, Ruanda i Zanzibar, gdje su uvedene novčane kazne za one koji rabe te neekološke vrećice.

Crna Gora upravo razmatra mogućnost zabrane distribucije plastičnih vrećica, čime želi sustavno educirati građane o zamjeni plastičnih vrećica platnenima te vrećicama od sličnih materijala, koje ne utječu na okoliš i životinje kao one od plastike. Pazite, Crna Gora, a tako su mlada država!!

Zabranom distribucije plastičnih vrećica smanjio bi se problem proizvodnje i nagomilavanja takvog otpada u prirodi, spasili bi se milijuni životinja koje umiru od gutanja vrećica ili petljanja u njih, te sačuvala velika količina sirovina koja se koristi pri njihovoj proizvodnji. Ili, brate, plati pa uživaj...
______________________________________________________________________________________________
Moj prvotni revolt protiv vrećica je bio isključivo praktične prirode. Imala sam ih i više no dosta i nisu mi trebale. A onda sam došla do gore navedenih informacija i uvidjela da to nije samo moj problem. I počela rat sa blagajnicom. Već prije naplate ona raširi jednu vrećicu, po difoltu. A ja kažem ne! I NE! I ponosno izlazim iz dućana, stepenicama do svog stana, pokazujuć svoj jutarnji špeceraj svekolikom auditorijumu sastavljenom od kvartovskih pijanaca, penzionera, znatižljnih susjeda i slično. Čak i kad uloške kupujem!! Al toplo mi nekako bude pri srcu, kad u redu na blagajni iza mene stoji još netko i čuje kako uporno odbijam taj komad plastike, taj komad gluposti što koristim ga jednom i nikad neću prema njemu razviti neku emociju vrijednu spomena!

Podijelila sam to sa nekim frendicama na kavi i neke su me ekšli shvatile. I proširile riječ. Druge su me gledale u nevjerici. Mene i moju borbu sa vjetrenjačama. Takvih je dosta. Sa stavovima tipa: "Mislim, ono, odem u Mango pa da me druge koke vide kak izlazim iz dučkasa, ono, sa hrpom robe pod rukom? Ne, hvala, ne ja, ne danas..."

Ma ok, svatko pliva u svom jezeru, iako neki zapravo samo gacaju po plićaku. Prepunom vrećica...




Al moj problem sa vrećkama više ne postoji. Hrpa iz pretinca rapidno se smanjila, a njih je zamijenila omanja količina ultraskupih prekrasnih vrećica koje ne bih bacila iz čisto estetskih razloga. Pa dođem u mango ko prava koka.....i spremim svoj shopping u vrećicu kakvu oni nikada neće imati. A da vidite tek tamo čuđenja.... moj kvartovski dućan je za to kulturno-obrazovni centar.

Firma je dala napraviti platnene cekere za sve zaposlenike. Zato ih zaista volim i nerijetko reklamiram po gradu!!
______________________________________________________________________________________________
A brojke mi kažu:

- Korištenjem platnene vreće, tjedno uštedim 6 plastičnih. (i to ak kupim samo kruh!)
- To je 24 vrećice mjesečno.
- Ili 288 godišnje.
- U prosječnom ljudskom vijeku, to je 22.176 vrećica.
- Kada bi samo svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, sljedeća bi generacija u prirodi zatekla 199.588.400.000 vrećica manje.
______________________________________________________________________________________________

Svima vama želim od srca da budete taj peti građanin. A kreativcima evo i par ideja kako da zauzdaju svoj pretinac sa vrećkama, jer pametni su se dosjetili i tome!!!! Have fun!! go to: www.etsylabs.blogspot.com (nemrem niš linkirat, neznam koji mu je 666!!)



28.08.2008. u 13:56 • 0 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Prosinac 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Veljača 2011 (1)
Veljača 2010 (1)
Prosinac 2009 (4)
Studeni 2009 (3)
Rujan 2009 (1)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (3)
Prosinac 2008 (2)
Kolovoz 2008 (1)
Lipanj 2008 (1)
Prosinac 2007 (1)
Kolovoz 2007 (1)
Travanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Kad napišem koju znat ću kojim smjerom krenuti.

Linkovi