mocvara

srijeda, 21.11.2012.

... 21. studenoga Venezia slavi

svake godine la Festa della Madonna della Salute (Blagdan Gospe od zdravlja) lokalni, vjerski praznik u vidu hodočašća u ime zahvalnosti, Djevici Mariji koja ima za cilj pohod u Basiliku Santa Maria della Salute




Tijekom toga dana Crkva je stalno, otvorena bez prekida, svaki sat su mise, a kako bi se olaksalo hodocasce i kontinuirani priliv mase vjernika, podignut je privremeni pontonski most na Canal Grande, koji povezuje Punta della Dogana i Santa Maria del Giglio.



Obljetnica podsjeca i potječe iza velike epidemije kuge, koja je pogodila sjever Italije, između 1630 i 1631., istu je opisao i ovjekovjecio i Alessandro Manzoni, u svom povjesnom romanu „Zaručnici“. Zaraza se proširila po Veneciji nakon dolaska nekih ambasadora iz Mantove, već ozbiljno pogođena epidemijom, koji dolaze traziti pomoć Republike Venecije. Iako su Veleposlanici bili smješteni u karanteni na otoku San Servolo i unatoč svom oprezu, neki radnici dolaze u kontakt s gostima i epidemija se prosirila po gradu sa katastrofalnim posljedicama. U roku od samo nekoliko tjedana pogodila je cijeli grad, s velikim gubicima među stanovnicima, a žrtve su bile i Duzd Nicola Contarini te patrijarh Giovanni Tiepolo.
Na vrhuncu epidemije, u nedostatku drugih rješenja, Vlada je organizirala procesiju molitve Gospi, koja traje tri dana i tri noći, a prisustvuje svo preživjelo stanovništvo. Dana 22. listopada 1630 Dužd daje zavjet za izgradnju velebnog hrama, ako grad preživi epidemiju.

Nekoliko tjedana kasnije, epidemija je vidno usporila da bi se konačno ugasila u studenom 1631. Procjenjuje se da je bilo više od 47.000 umrlih samo u gradskom području, a gotovo 100.000 na području Republike Duzda, inace 1500 godine, broj stanovnika u Veneziji je bio oko 120.000 ukljucene i 11.164 cortigiane.
I tako Vlada donosi dekret, iz zahvalnosti, da se procesija ponavlja svake godine, a Gospa je denominirana; „od Zdravlja“ Vlada Republike odrzala je dato obecanje te odmah pocinje traziti lokaciju i raspisuje natječaja za gradnju nove crkve. Prvo hodočašće zahvalnosti održano je 28. studeni 1631., odmah po zavrsetku epidemije.


Natjecaj je osvojio venecijanski arhitekt, Baldassare Longhena sa svojim projektom barokne crkve, osmerokutne strukture, koja na vrhu ima impozantnu kupolu, a koja je posvećena 21. studenog 1687.

To je festa i obljetnica koju posebeno osjecaju venecijani, a tom prilikom tradicionalno se jede CASTRADINA
Prica ide, kako je Venezija bila stavljena pod karantenu, a zadnji brod koji je pristao, stigao je iz Istre i bio je krcat butova kastrirane ovcetine.




RICETA


PO VENECIJANSKU



Zanimjivosti:

- za podmorske temelje Bazilike Gospe od Zdravlja, utroseno JE; jedan milion 150 tisuca i 657 stupova. Tradicionalno su se upotrebljavala debla od johe, a za potporu osnovnih zidova, brijest i ariš.





- svima je poznata ova maska venecijanska, dr KUGE, a njeni korijeni su bas iz perioda kuge. Jedino su ljecnici smjeli biti u kontaktu s bolesnicima i to ovako obuceni: potpuno umotani u crni plašt, nosili su okrugli crni šešir, a na licu naocale i masku. Unutar maske stavljali su aromaticne biljke da prociste zrak koji su udisali. Liječnik kuga, mogao je dotaknuti zaražene i njihovu odjeću jedino sa dugim drvenim štapom. Karantena se nalazila ne otocima Lazareto Nuovo i Lazareto Vecchio. Ovi otoci u laguni Venecije spasili su živote ostatku populacije. Dva otoka su se koristila i kao ambulante i kao groblje, tako se nastojala suzbiti zaraza. Kuga je konačno iskorijenjena ranih '700. Tijekom karnevala vec dekadentna Mletačke Republika počela je koristi za zabavu ovu masku koja je bila korištena kao protekcija.

- Veneciju su pokosile tri velike epidemije kuge 1347-1349, 1575-1577 i 1630-1631


... POSTSCRIPTUM

Dakle, nasto lice ove danasnje vjerske feste i obljetnice. Toliko ljudi nahrli, a imam dojam da niti neznaju kamo idu ni zasto idu. Dobro svijece treba kupiti malo prije inace od minimum jednog platis dva ojra. Guzva za poloziti svijecu, kad se nakon rivanja i laktasenja babuskara nadjes na mjestu, zgrabe ti svijecu iz ruku, upale, postave i niti se ne okrenes za poc ca, kad li ju oni zagase i bace da bi stavili nove. Sve face su totalnazbunjola, a bome ni Gospi ni lako izabrati od svih ovijeh vjernika komu ce uslisiti zamolbu, ovoga puta. Uvijek se pitam koji joj je kriterij pri izabiru njenih mirakula, ali to je neka druga tema.
Uglavnom mislila sam na svih, vas-nas-njih-onih ...



Slijedece guranje je za vrnut se nazad. Mica kala, krcata balona i uglavnom ljepljivih-slatkih standova, za nevjerovati koliko je GLADNIH bilo. Svi u nemogucoj guzvi cekaju obicnu palacinku z nutelom, ej nemres bilivit. Nezamislivo da u takvoj guzvetini na dva kvadratna metra ovaj civilizirani zapadni dobrostojeci svijet mi je tako gladan i pohlepan. A nema mjesta ni za hodit, samo cekas da ti zakelje sa onim secerom kosu, a ledja premazu s malo nutele.




... sva sreca da je GUGENHEJM usput, a i danas su nas pocastili beZplatno, iako se mora priznati da to oni cesto cine. Stigla nova donacija, kolekcija SCHULHOF, ali o tom jednog lijepo dana, a morda i prije.







pp.ss.

... ce mi ki rec ca je to z slikama, koji format uzet ?














- 23:26 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.