ribomanija

srijeda, 10.10.2007.

lov na lubina /3/

RIBOLOV NA MORU

Velika ekspanzija u ponudi raznih modela voblera, te ribolovne opreme u cijelosti, dovelo je do toga da danas uz obale našeg mora često srećemo ribiče kako špinerskim kompletom i varalicama pokušavaju uloviti razne vrste morskih riba

Nakon opisa ribolova silikonskim varalicama ostali smo vam dužni opisati kako i gdje nadmudriti morske grabežljivce raznim voblerima. Naime ribolov voblerima na moru s obale ima nešto dužu tradiciju od već spomenutih mamaca u prijašnjim tekstovima. To je i logično ako znamo da se i na slatkim vodama voblerima lovilo puno prije nego silikoncima. Još prije voblera neki su ribari na moru koristili metalne varalice u tehnikama panulanja iz barke, što uspješno i danas primjenjuju. Ipak, velika ekspanzija u ponudi raznih modela voblera, te ribolovne opreme u cijelosti, dovelo je do toga da danas uz obale našeg mora često srećemo ribiče kako špinerskim kompletom i varalicama pokušavaju uloviti razne morske ribe. No vratimo se mi varalicama, njihovom opisu i načinu korištenja. Dva najpopulranija modela su svakako Yo zurijev Pinn's i Rapalin Original.

Pinn's je legenda

Među prvim modelima koji su se u praksi pokazali lovnima treba spomenuti Yo zurijev vobler sada već legendarnog imena Pinn's. Ovaj model u veličinama 5 i 7 cm izgledom neodoljivo podsjeća na gavuna, a vibracijom privlaći sve vrste grabežljivaca. I danas, kao i prije desetak godina, ovu varalicu u svojem arsenalu ima svaki ozbiljniji ljubitelj varaličarenja na moru. Osim dobro pogođenog izgleda varalice, glavno "oružje" mu je sitna vibracija pojačana malim kuglicama u tijelu (model Pinn's Magnet. Željena vibracija postignuta je malim, zaobljenim kljunom, a daljina i preciznost izbačaja malog voblera moguća je zbog spomenutih metalnih kuglica u tijelu . Boje HRH, HSR i HIW uvijek imajte sa sobom. Treba spomenuti i to da su originalnog Pinnsa počele kopirati mnoge tvrtke, i to dosta uspješno, tako sada osim gore spomenutog možete nabaviti i slične voblere iz proizvodnje tvrtki Kamatsu, Luna, Duel i domaćeg DTD-a

Rapala Original

O kvaliteti i lovnosti Rapalinog Originala ne treba trošiti previše riječi. Ovaj model lovi odlično kako na slatkim vodama, tako i na moru. Nekoliko boja obavezno nabavite (S, SSM, B, FT). ipak od nedavno neizostavan Rapalin model za morski ribolov je plastični Husky Jerk dužine 6 cm (boje S, SB, GMN i GRH). Ovaj suspend model postiže najbolje rezultate u super bistrom moru za vrijeme bonace, kada je brancine jako teško izazvati na napad.

Uz navedene modele treba spomenuti i neke odlične modele voblera kao što su francuski Illex i Sert ili japanski Owner, modeli Deka Hamakuru i odlični Lucky Craft.

LOKACIJE ZA VARALIČARENJE

Ušća rijeka - to su tereni na kojima se varalicom gotovo uvijek nešto ulovi. Šire područje ušća rijeke Mirne u Istri, od mjesta Novigrad prema rtu Sveti Petar, odlično je za ribolov brancina, ali pripazite da vas ribička strast ne povede do samog ušća, jer tamo je ribolov zabranjen.

Na ušću rijeke Raše odličan je ribolov u svibnju i lipnju. Ovdije se osim brancina dobro lovi i plava riba, desno od sela Trget sve do rampe carinske zone između usidrenih barki, te na širem terenu uvale Blaz.

Na Kvarneru se odlično lovi u mjestu Ika između Ičića i Lovrana. Ako vas put tamo nanese u vrijeme jesenskih kiša, budite sigurni da na velikom drvenom molu tik do ušća male rječice u more upravo tada grizu brancini. Na ušću Rječine u gradu Rijeci ribolov ponekada može biti odličan, no gradska gužva i nije pretjerano nalik pravom ribičkom raju.

Odličan teren je i na ušću Zrmanje u more, a posebno izdvajam uvalu Karinskog mora. Tamo se u proljeće i jesen dobro love veliki brancini. Ne može se izdvojiti niti jedna mikro lokacija, jer teren za ribolov je relativno veliki i još uvijek nedovoljno istražen. Česte informacije s terena govore o ulovima kapitalnih primjeraka brancina i palamida.

Sljedeća dobra pozicija je u Omišu na ušću rijeke Cetine. Ovdje se varalicom odlično lovi od kraja kolovoza pa sve do kasne jeseni. Najbolje se love brancini na terenu oko mosta preko Cetine i uzvodno na desnoj obali rijeke. Ovdje se bolje lovi silikonskim imitacijama, a voblerima je bolje loviti na samom ušću Cetine.

Nadalje, nezaobilazano je ušće rijeke Neretve u Pločama. Kod kampa na samom ušću odlično se lovi voblerima plava riba, ali i neki rijetki predatori kao što je lica. Brancini se love uzvodno u samoj rijeci, a najbolji teren je kod mosta na Maloj Neretvi. Ribolov je dobar tijekom cijele godine i za vrijeme visokog vodostaja Neretve, na male voblere i silikonce na jig udicama.

- Tjesnaci i pozicije s jakim kurentima

Uski morski prolazi između dvaju otoka ili kanala ("ždrila") odlične su pozicije za ribolov varalicom. Ovdje su uvijek jake morske struje bogate ribljom hranom zbog koje se skupljaju velika jata sitnih gavuna i cipala. Ova jata prate predatori i napadaju ih baš kada je kurenat najjači. Glavni lovci su ušate, brancini i šnjuri koje lovite malim Pinnsevima ili silikoncima pri samoj površini, bacajući varalicu niz morsku struju. Za vrijeme slabijeg kurenta (kada plima prelazi u oseku, i obratno) riblji predatori nakratko prestanu ganjati plijen, no čim more ponovo "krene" ponovo postaju aktivni. Odlična pozicija nalazi se u Ždrelcu, kod mosta između Ugljana i Pašmana. Probajte loviti noću, dok ispod mosta gori svjetlo, a dobre su obale oba otoka. Ipak, nešto boljom se pokazala pašmanska strana.

Još jedna dobra, nedavno otkrivena pozicija, je na otoku Brijunu, u kanalu između Velog i Malog Brijuna. Tamo je ribolov na brancine odličan u sami sumrak na plitko roneće voblere koje pokušajte zabacivati što dalje od obale.

Ispod mosta za Murter također je jaki kurenat i ribolov varalicom je dobar za noći punog mjeseca. Love se mali brancini i šnjuri na molu tik uz most.

U blizini murterske lokacije nalazi se i kanal Vranskog jezera koji se ulijeva u more. Tamo sam nekoliko puta lovio brancine ljeti, u samo svitanje. Rezultati su bili osrednji, ali trebalo bi probati u jesen i u proljeće.

Jedna od najboljih pozicija ovoga tipa je ždrilo između otoka Cresa i Lošinja (Osorski tjesnac). Dobra pozicija je na rtu uvale Skaline, ali i na širem području tjesnaca. Tamo se love velike ribe tokom cijele godine, ali najbolje vrijeme je u kasnu jesen i zimi, kada vam se može "zalomiti" i ulov zubaca.

Svakako treba spomenuti i odlične terene na otoku Viru. Cijelo priobalje otoka Vira (ono koje gleda na Dugi otok) odlično je za ribolov varalicom. Male plitke pješčane uvale pune su jata gavuna koje cijelog ljeta napadaju brancini.

Osim brancina koji se najčešće lovi varalicama, a o lovu kojega sam već pisao u prethodnim nastavcima ovog teksta o varaličarenju na moru, umjetnim mamcima.
EVO JEDNOG OD MOJIH MNOGOBROJNIH ULOVA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

- 18:50 - Komentari (11) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.


bigoo.ws
Naso sam neke proizvode u italiji.Radi se o kalupima za olovnice.Pa evo nekih Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us .....................................
  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2007 (4)
Listopad 2007 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • sve o ribolovu na moru

Linkovi

http://bigoo.ws">bigoo.ws