• Blog preselio na ovaj link >> Šaranski-ribolov.com
  • Moj dnevnik:
  • Šumbar
  • Ribolov - šaran

    Objavljeno: 08.09.2007., subota

    Carp rig

    Evo želim vam prikazati jedan sistem koji koristim u šaranolovu:

    Carp Rig 1

    Na upredenicu Sufix Magician čvorom bez čvora zavezana je udica Owner K-beak broj 4. Predvez je dužine 20 cm jer mi se je ta dužina pokazala najboljom za vodu na kojoj najčešće lovim, a to je jezero Šumbar. Udica je jedan novi/stari model od ownera, dužeg vrata sa vrhom malo savinutim prema unutra i meni se odlično pokazala na terenima gdje nema puno loma a na šumbaru me je posebno iznenadila jer mi se riba na nju uopće ne otkvačuje što je inače čest slučaj na šumbaru sa drugim modelima udica.
    Na udicu stavljam i shrink tubu te ju malo nakrivim i na vrućoj pari ili upaljačem oblikujem u konačni oblik koji vidite na slici. Time dobivam već svima poznati efekt ubadanja u šaranovu donju usnu, no da to i nije baš uvijek tako sigurno znate i sami no recimo meni se barem 50% riba zakvači u donju usnu. Dlaku uz vrat udice drži shrink tuba a na cijeli sistem se još može dodati i mali „ring“ na dlaku tako da boila slobodno klizi po dlaci.

    Ovo je ta udica:
    Owner k-beak

    Evo ovako izgleda predvez u konačnici:
    Carp rig


    Efekt ubadanja
    Ovdje bi se htio još osvrnuti na efekt ubadanja koristeći shrink tubom popularno zvan „line aligner“. Sigurno je da stvar radi no da bi u potpunosti odradila svoju funkciju (ubadanje u donju usnu) tu se ipak treba pridržavati nekih „sitnica“. Trebalo bi na vrat udice dodati mali komad tube da drži dlaku i smjestiti tubu od početka do sredine luka udice tako da dlaka ne „napušta“ udicu klasično nego sa sredine luka udice. Trebalo bi koristiti upredenicu sa omotačem ili flourokarbonski predvez kako bi šaran teže izbacio udicu iz usta. Predvez u pravilu ne bi smio biti duži od 20 cm a razmak od udice do boile neka bude oko 10 mm.

    E sad problem je ako lovimo daleko od obale, takav sistem se zna petljati, Tuba na luku udice se zna pomaknuti ili zarezati prilikom silovitog izbačaja pa bi u tom slučaju ipak trebali pojednostaviti sistem no za manje daljine ovaj sistem mi se čini idealnim.


    Ring – prsten (D-rig)
    Na ovakav sistem možemo dodati još i prsten-ring koje se inače spominje u sistemima pod nazivom D-rig. Osnovna ideja ovog sistema je da šaran ako pokuša ispljunuti boilu iz usta udica zahvaljujući krutom predvezu ostane u ustima a boila zahvaljujući prstenu klizne prema ušici, udica ostaje zadnja u ustima šarana i time dolazi do ubadanja. Sve ok ali to u praksi zbilja nije tako, barem prema mojim iskustvima. Na takav sistem sam lovio čak i manje riba nego na klasični, razlog neznam točno, možda je u nečemu drugome bila stvar no meni taj sistem jednostavno nije radio.
    Nadalje, ako ste gledali serijal filmova „KORDA – Underwater fishing“ u jednom od nastavak smo mogli lijepo vidjeti kako riba sistem može usprkos svemu navedenom usisati i ispljunuti bez da se ubode a bilo je i slučajeva kada se riba jednostavno otkvačila čim je trznula glavom sa sistemom u ustima. Nešto ipak nevalja u tome sistemu a dečki iz Korda tima su lijepo napisali podnaslov „D for Disaster(katastrofa)“

    Evo toliko od mene za sad, uskoro ću pisati o nekom drugom sistemu a ako imate komentare na ovo, ili me želite ispraviti u nečem navedenom samo ostavite komentar ispod!

    I obavezno posjetite: www.saranski-ribolov.com

    - 12:41 - Komentar... (3) - Printaj Post... - #

    << Arhiva >>

    Creative Commons License
    Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

      rujan, 2007  
    P U S Č P S N
              1 2
    3 4 5 6 7 8 9
    10 11 12 13 14 15 16
    17 18 19 20 21 22 23
    24 25 26 27 28 29 30

    Rujan 2007 (5)

    Dnevnik.hr
    Gol.hr
    Zadovoljna.hr
    Novaplus.hr
    NovaTV.hr
    DomaTV.hr
    Mojamini.tv

    Ribolov
    ribolov na jezeru, ribolovna mijesta, boile, mamci, šaranolov, udica, ribički štap
    Desing By: dubax6x
    Copyright 2007

    Vi ste posjetitelj broj: