Riječanka&svijet

05.03.2006., nedjelja


Nacija štiklom pregažena
Gotova je «Dora», dobili smo pjesmu koja će nas predstavljati na Euroviziji! Severina je, kako se i očekivalo, pobijedila. Doduše, neki kažu da se već prije mjesec dana znalo da će ona pobijediti i da je tu pobjedu pošteno kupila.
Na stranu što mnogi smatraju natjecanje za pjesmu Eurovizije totalno futilnom manifestacijom i, s glazbom i dobrim ukusom u glazbi bez imalo veze, po dobrom običaju našeg Crobananistana, dignuti će se velika graja. Oni fini i profinjeni, proeuropski i prokozmopolitski čudom će se čuditi kako je «takva» pjesma mogla pobijediti, oni kvazimoralisti kako je «takva» pjevačica mogla pobijediti, a oni pljuvači koji mrze sve iole različitije od sebe će pobrojati krvna zrnca autorima pjesme i dokazivati da to nije muzika koju mi Hrvati slušamo!

Bilo kako bilo, i na koji način pobijedila – svi su odmah spremni zaboraviti da je pobjedu Severininoj štikli donio baš vox populi, odnosno svi vi koji ste telefonski glasali za nju! Jer, kupila ona ili ne glasače koji su zivkali za nju ili pak žiri – ne zaboravimo da kod nas u nedostatku morala i nekih duhovnih veličina i principa koji bi nas vodili u životu, to uspješno čine kune ili još bolje, eurići, kojima se svi spremno klanjaju (altro che Zlatnom teletu!) i za koje bi učinili baš sve – ili pak nešto drugo, ona je pobjednica, i šlus!
Naravno, vrlo brzo će se ponovno spominjati Sevin kućni filmić – a svi oni koji će se zgražati kako nas takva nemoralna žena predstavlja u svijetu, vrlo prigodno su zaboravili kako su se jagmili da i oni pogledaju Sevkinu guzu, cicu i ostalu «opremu», pa i da je uvlačenje i izvlačenje zna-se-čega iz Sevine pi*** napeto osluškivala i netremice promatrala, a kasnije i vjerojatno poskrivećki na to masturbirala, kompletna ekipa saborskih zastupnika, koja je zbog te projekcije čak i sjednicu prekinula!
No, ti dežurni Sveti Juraji koji su tada (a vjerojatno će i sada), na spominjanje Severine spremno isukali svoje...hmmm....mačeve i krenuli u boj protiv aždaje zvane Nemoral iliti Seks-s-oženjenim-ocem-troje-djece zgražajući se kako nacionalna heroina, žena koja voli i kada ju se vara, koja ima samo tri svete stvari na svijetu, Dalmatinka i katolkinja od formata može takvo što činiti – zaboravili su da štogod ona činila, činila je to u svojoj privatnosti, u koju su svi poput voajera nepozvano ušli.
Na stranu koliko mi vjerovali ili ne u krađu, pa i usprkos činjenici da je sama Severina (neki kažu, vrlo smišljeno) napravila pogrešku i od sebe pokušala učiniti žrtvu, pa je čak i parnice vodila, koje nije dobila, što je sve dalo naslutiti da se radi o orkestiranoj akciji sa ciljem podizanja opalog publiciteta, pa zatim i na stranu da je ona možda u cijeloj storiji više izgubila nego dobila – ona je preživjela, postala popularnija nego ikada, prodala više nosača zvuka nego prije, na koncerte joj je rulja hrlila u daleko većim buljucima nego prije, a po mnogima i izgleda ljepše i bolje nego ikada ranije.
I pri tome, masi nije uopće bitno što i kako pjeva – masa i dalje u očima i onom malom nečem što ima umjesto mozga, dok ju gleda na pozornici, vidi kadrove iz filmića na jahti, zamišljajući pri tome sebe na mjestu Sevina partnera.
I ne zamjera joj ono jedino što bi joj mogla zamjeriti – činjenicu da smo joj svi mi, od prvog do zadnjeg tramvajca, prodavačice,profesora, inženjera, medicinske sestre, metalca i radnika Čistoće, godinama uplaćivali doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, dok je ona po koncertu dizala pedesetak tisućica eurića, koje većina od nas ne zaradi u desetak godina rada.

E, sada plakati nad razlivenim mlijekom je kasno. Pobijedila je ona pjesma koju je većina izabrala – to je demokracija! Baš kao i Vladu, baš kao u saborske zastupnike, gradonačelnike, predsjednike mjesne zajednice, kućnog savjeta...sami smo birali, sami izabrali. I nemamo se što žaliti – u svim tim biranjima, dobili smo baš ono što zaslužujemo!





- 01:33 - Komentari (6) - Isprintaj - #
neda mi se čitat al ajde kad si već pisala da bar komentiram (pastir 05.03.2006. 01:47)

Upravo sam na mkronike.blog.hr ostavila komentar na čitavu situaciju pa se neću ponavljati. Samo da kažem da sam napisala jednu stvar isto kao i ti "pobijedila je pjesma koju je većina izabrala - to je demokracija." :) (jazzie 05.03.2006. 01:50)

Seve jebe svih u mozak s ovom pjesmom, a ekipa je popila spiku. Kako i zašto - jedan od odgovora dala i sama. Da je too much, too much je, no mene zabavlja cijela priča oko toga. Ja bih se osvrnula još i na one Francuze koji su imali "nastup" večeras na Dori. A što je ono bilo?! I to je netko jebeno puno platio. :))))))) (beštijica 05.03.2006. 02:29)

Hvala bogu pa tebe ne moram birati za doktora,a Severini nisi ni do stikle... ( 05.03.2006. 02:32)

Mene Seve sigurno neće nigdje predstavljati. Pozdrav. (E.P. 05.03.2006. 14:24)

I kakva je pjesma? Nisam ju cula a po svoj prilici i necu do Eurosonga. (jja 05.03.2006. 14:31)


- 15:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>