Return of ALTEREGO

utorak, 22.12.2009.

HOT NOVI ALBUM: SNOW PATROL „Up to now“


- recenzija albuma

Malo kaskam za ovime pa mi se ih je skupilo, no ionako nema mnogo koncerata u slijedećih mjesec dana, stoga ću vam približiti što više novih albuma na malo drugačiji, nadam se zanimljiviji način (prvi je bio Muse - The Resistance).

Snow Patrol je indie band koji pokušava (i želi) prodavati milijune ploča i suvereno vladati stadionskom publikom, a istovremeno biti dovoljno neovisan i snažan da isfura sve svoje kreativne, čak i one opskurne i eksperimentalne ideje, da o malim intimnim umjetničkim remek-djelima niti ne govorimo.
Sklona sam vjerovati da je upravo zadnje razlog što je pred nama kompilacija „Up to now“, a ne presing izdavačke kuće da na krilima posljednjih uspjeha benda (najzadnje rasprodani samostalni nastupi, te nastupi uz U2) zaradi ekstra novaca, pogotovo jer Snow Patrol nema dovoljno hitova za „Greatest Hits“.

15 godina postojanja je posve legitiman razlog da se bend počasti kompilacijom kakvu si je zamislio. Iako će mnogi prevrtati očima na neke pjesme koje su se našle na kompilaciji (tu su svi singlovi, dva megahita, par obrada, nekoliko B-strana, tri nove pjesme i dvije pjesme side-projekta The Reindeer Section, škotske indie supergrupe), a kritičari će ih upravo radi istih sasjeći s pametnim zaključkom „Eto, znali smo da je to prosječan bend“, teško mi je vjerovati da oni sami ne znaju da je tih nekoliko pjesama doista slabašnih, no stavili su ih svejedno jer su one pokazatelj nekog njihovog vremena i odrastanja kao benda, ne najzadnje i godina plivanja u totalnom neuspjehu.
Ako je to slučaj, onda Snow Patrol bez puno pardona možemo nazvati hrabrim bendom. U goroj verziji, bend pliva u ego-tripovima većima od Himalaje. U tom slučaju bendu ionako nema spasa, no ako je suditi po posljednje tri nove pjesme koje su sve našle na „Up to now“, nema zime za Eskime, to jest za Snow Patrol.

Prva, aktualni hit na top-listama „Just say yes“ je školski primjer premise s početka, pitka, dobra, komercijalna pjesma po svim pravilima igre Prve lige, koja će bend održavati na dosegnutim visinama do nekog drugog (većeg) hita.


Druge dvije su ono što Snow Patrol u svojoj biti zaista i jest: bend snažnih, intimnih, ako hoćete srcedrapateljnih balada ili neke druge muzičke forme na istu temu. „Dark Roman Wine“ i „Give Me Strenght“ su vrlo vjerojatno jedne od najboljih takvih pjesama napisane od bilo koga u posljednje vrijeme.
Ako su i srcedrapateljne, a onda su barem vrlo iskrene i tople (frontman benda Gary Lightbody sve pjesme piše iz vlastitih sretno/nesretnih ljubavnih priča), što je danas poprilična rijetkost na tržištu konfekcijsko upakiranih brzo-zaradi-pare power-balada u kojima Beyonce ili Robbie Williams pjevaju o svom krvarećem srcu, i kojima ne vjerujem niti za milisekundu, koliko god one strašno dobre pjesme bile.
Iako je Snow Patrol već „odradio“ takve dvije, remek-djelo „Run“ (s trećeg albuma "Final Straw")


i „veću od života“ „Chasing Cars“ s četvrtog albuma "Eyes Open" (koja se proslavila puštanjem u 2. sezoni "Uvoda u anatomiju")

... ono što će zauvijek razlikovati ovaj bend od recimo Beyonce ili Robbija je razlika dolara na bankovnom računu i činjenica tko izaziva stvarne emocije.
Ipak, ni to nije dovoljan razlog da na „Up to now“ obje pjesme čujemo dva puta, bez obzira što su druge verzije više akustične i sasvim sigurno jednako uspješne.

Snow Patrol je veliki ljubitelj obrada, pa je tako na kompilaciju stavio dvije, relativno uspješnu Cut La Roc-ove "Post Punk Progression" koja to u biti i nije jer je Snow Patrol napisao dio na orginalnu verziju:


...i pravi „joke“ od obrade „Crazy in Love“ (od već spomenute Beyonce), koju je trebalo šutnuti u koš prije negoli su je se dosjetili negdje snimiti.
Šteta što dečki iz Snow Patrola nisu napravili jedan mnogo hrabriji potez, koji bi ih smjestio uz bok rijetkih bendova s petljom: trebali su obraditi vlastite „Run“ i „Chasing Cars“. Da su napravili gothic rock, metal, country ili blues verzije, opet bi ispalo bolje, jer na kraju krajeva, snažna pjesma je uvijek snažna pjesma.

Brzi presjek 30 pjesama, koliko ih se nalazi na albumu, pokazuje da ovo nije album za fanove, nego pokušaj da se novijoj (možda čak površnijoj i komercijalnijoj) publici približi ona druga karakteristika Snow Patrola iz naše uvodne premise, i po mogućnosti da tu istu publiku osvoji.
Kompilacija neće posvema ostvariti zamišljeno, upravo radi onih nekoliko kvalitetom totalno neadekvatnih pjesama, ali će onih nekoliko malih briljanata uz već spomenute svijetliti jako na albumu.

Bez dvojbe su to:
- prvi njihov singl ikada „Starfighter Pilot“ s prvog albuma "Songs for polarbears" koji ne samo što je bio uspješan nego je i odlična pjesma i dan danas.


- pa dvije stvari s trećeg hiper uspješnog albuma "Final Straw" - odlična "Spitting Games"


i "Chocolate", te nekoliko s četvrtog, najuspješnijeg albuma "Eyes Open" - "Open your eyes“, "Make This Go On Forever" i „Set the Fire to the Third Bar“ duet s cijenjenom kanadskom country pjevačicom Marthom Wainwright


te singl koji je objavljen van albuma za film "Spiderman3" - „Signal Fire“, i sjajna i jednostavna „You are my Joy“ side projekta The Reindeer Sectiona


Ovo će novopridošlicama dati vrlo konkretnu ideju o tome što Snow Patrol jest, bez da su čuli ijedan njihov album prije toga. U tom kontekstu je razumljivo što na kompilaciji nedostaje njihov ponajbolji rad, ambiciozna trilogija „Lightning Strike“ s posljednjeg, uvelike potcijenjenog studijskog albuma „A hundred million suns“, iako, sigurna sam da bi baš „Lightning strike“ novopridošlicama bolje „sjeo“, nego suluda „Crazy in Love“.

„Up to now“ sadrži dovoljno kvalitetnog nekomercijalnog art materijala da uopće nije u pitanju da li Snow Patrol uspijeva biti igrač Prve lige i istovremeno „furati“ svoju stvar. S nešto manje funti na bankovnom računu sigurno, ali takav bi status vjerojatno odmah potpisali svi pravi artisti. A to je poprilično postignuće.


A ja sam ih hvatala (neslužbeno) kao predgrupu na oba U2 koncerta u Zargebu ovo ljeto u Maksimiru. I oduševili su većinu s nastupom.


CD1
01. Chocolate
02. Chasing Cars
03. Crack the Shutters
04. Set the Fire To The Third Bar
05. Crazy in Love
06. Just Say Yes
07. Batten Down the Hatch
08. You're All I Have
09. Hands Open
10. Cartwheels
11. The Planets Bend Between Us (2009 Version)
12. Ask Me How I Am
13. On-Off
14. Making Enemies
15. Run (Live at the Union Chapel)

CD2
01. Take Back The City
02. Shut Your Eyes
03. An Olive Grove Facing The Sea (2009 Version)
04. Run
05. Give Me Strength
06. Signal Fire
07. Spitting Games
08. Open Your Eyes
09. Dark Roman Wine
10. Fifteen Minutes Old
11. You Are My Joy
12. Golden Floor
13. Starfighter Pilot
14. PPP
15. Chasing Cars (Live at the Union Chapel)

Di su mi smajlići i ocjena?

cereksretan

Legenda: sretanyessretan - mrak mrakova, cereksretan - a dobar je nema šta, sretanbeljzujo - tu ima svega al je uglavnom dobro, tuzancry - ne znam jel bi plakao ili pobjego, burninmad - i pakao je bolji od ovoga albuma

22.12.2009. u 00:29 • 2 KomentaraPrint#

subota, 19.12.2009.

Parni Valjak - malo bi u penziju pa malo ne bi

Arena, Zagreb - 16.12.

U biti mi je teško nešto posebno napisati o legendarnom Valjku i njihovom slavljeničkoj (povratničkoj?) turneji. Ako postoji ijedan bend vrhunskih muzičara i bend s renomeom na ovim prostorima onda je to Parni Valjak.
Mene prate svih 35 godina otkako postoje. Aki i još nekoliko prvih članova živjeli su na par ulaza do mene, dakle kvartovska priča, rasla sam s tim bendom.
I nikad se nisu pokvarili i prodali.
I onda naprave ovo.
Kažu goodbye jednoj eri zvanoj Parni valjak i završe tu priču velebnim koncertom (s napucanim cijenama karata), u stilu velikana i pričom "to je to, nikad više" i onda se nakon 4-5 godina odluče vratiti jer kao slave 35. godina. Što nisu prije 4 godine znali da bi uskoro slavili 35 godina i da nema smisla otić?
Prije bih rekla da je recesija napravila svoje. Možda i zov rock'n'rolla, no koliko god mi je drago da su opet tu sa nama, toliko je ta priča povratka - jadna.

Da ne blebećem više o onome što me žulja, par riječi o koncertu. Ne znam koliko je tu ulaznica kupljeno, ali je jako sigurno da bar nisu sve bile gratis kao na "prepunom" koncertu Prljavog Kazališta na otvorenju Arene (e ono je bilo jadno). Nije bilo 22.500 tisuće ljudi koliko neki pričaju jer u Arenu ne stane toliko ljudi a da je pozornica tako velika, no da je bilo opasno preko 18.000 naviše - jest.
I bilo je predobro, što jest jest. I dalje Valjak skupa sa Akijem melje sve pred sobom i tu dileme nema, zaista su bili gladni svirke.

Blam je nastao kada je zvuk riknuo par puta, pa je bilo i pauze nakon koje mi je malo splasnulo oduševljenje, jer se nisam mogla načuditi da je Valjku riknuo zvuk. Zadnje se tako nešto dogodilo Lenny Kravitzu prije dvije godine u Zadru, ali njemu je riknulo pojačalo.
Ipak, publika se nije dala smesti.
Bilo je naravno i balona, identičnih kao i na Prljavom Kazalištu (Karlovačko naravno), tako da osim tog zvuka, gratis/ne gratis ulaznica, sve je bilo isto kao i na tom koncertu.
Da sam nagluha mislila bih da mi se priviđaju deja vu događaji, paralelni svijet.
I da ne vidim Akija s čupom do stražnjice i da mi leđna moždina ne registrira da sam ih slušala u post-pelenskom razdoblju.

Štajaznam, neka s ovom tunejom odu u penziju kao velikani. Da ih zapamtim kao takve. Iako nisu trebali niti otić, realno.



























19.12.2009. u 00:39 • 6 KomentaraPrint#

nedjelja, 06.12.2009.

Pet Shop Boys - vrhunska predstava

Pet Shop Boys, Dvorana Cibone (D. Petrović), Zagreb - 29.11.

Malo kasnim s ovim postom, no kad su mi već slike pripremljene da i ovo stavim na blog jer će sad biti malo zatišje s zanimljivim koncertima, ali zato imam nekoliko recenzija u pripremi koje bi mogle zanimati one koje ne slušaju samo komercijalne stvari s top lista. :-)

Pet Shop Boysi su nekada bili totalni top elektronskog popa, nešto slično Depeche Modeu, s tom razlikom da pitki pop koji su izvodili PSB ima kraći rok trajanja a ni karizmatični nisu kao Depecheovci. A i glas Niela Tennanta postane nakon dugog niza godina pomalo iritantan.

Ipak stvari koje Pet Shop Boysi imaju su vrhunski pop klasici a i novi album nije tako loš. Organizator je jako optimistično mislio da će napuniti zagrebačku Arenu, no da je bilo neke konkretne reklame za taj koncert sigurno bi prodao dvije tisuće karata više, no ovako je neplanirano ispalo daleko bolje: dupkom napunjema Cibona pravih fanova, atmosfera genijalna, od prve pjesme publika na nogama, bend odličan, scenografija turbo jednostavna a turbo fenomenalna što pokazuje da nije sve zlato što sija, nego da je nešto (dosta) do kreacije i ideje same. Uostalom pogledajte slike.

Ovaj put slike nisu neke vrhunske jer smo fotkali s nekih 50 metara daljine, i to da nam nisu niti rekli kakve ćemo uvjete imati, pa je tu tako kako je.
PSB su počeli koncert s vrlo indikativnom "Heart" koju su (video za pjesmu) prije nekih 18 godina snimali u našim Mokricama i to je tada bilo teška fora da je neki bend s vrha svjetskog popa bio kod nas snimao tako nešto.
Naravno da nije nedostajalo niti jednog hita, i tek kad ih čuješ ovako na jednom mjestu shvatiš koliko ih imaju i koliko su to dobre pjesme.
Pet Shop Boysi su nam (meni malo neočekivano) priredili vrhunski koncert, ali velika zasluga ide i publici koja je bila naprosto nevjerojatna, a takvi te koncerti ponesu do maksimuma. Nisam uopće planirala ići na koncert a poslije sam se danima osjećala super.
Meni posebno izvrstan trenutak večeri bio je vrlo cool hommage Depeche Modeu: kada je na čini mi se "Se A Vida E /Viva La Vida (Coldplayevoj)" Neil Tennant izašao odjeven u kraljevski plašt i s krunom na glavi, identično kao što je Dave Gahan izgledao u spotu "Enjoy the silence".

Bisom smo dobili Being Boring", a na "West End Girls" je bio totalni vrhunac.
Ne morate uopće voljeti neku vrstu muzike da bi vam koncert i provod bio super. Vjerujte.














































06.12.2009. u 00:16 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< prosinac, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Komentari da/ne?

CLICK on the UK flag or HERE - returnofalterego.tumblr.com for English version!!

blogging... music, text & photo...


© copyright by Anastazija Vržina, 2005-2014.
Sva prava pridržana/ All rights reserved.


Sav sadržaj na ovom blogu autorski je zaštićen, stoga tražite dozvolu za korištenje il' će bit frke.

službene stranice/ official pages:
Anastazija's Official Site
Anastazija's Twitter
Anastazija's YouTube video Channel

čitajte me i na:
venia-mag.net
cmar-net
ravnododna.com
BLOG.HR

Mailto: CLICK here!



pretraživanje returnofalterego.blog
Loading


najava događanja - koncerti

srpanj 2014
01.07. Neurosis, Zagreb, Jedinstvo
03.07. TOP GEAR, Zagreb
09.07. Metallica, Alice In Chains, COB Beč, Krieau
09.07. John Fogerty, Piazza Unita Trieste
10.7-13.7. Masters Of Rock, Vizovice, Češka
10.-13.7. EXIT festival, Novi Sad
15.07. Deep Purple + Gibonni, Zadar, Jazine
15.07. Hugh Laurie, Zagreb, Šalata
17.07. Deep Purple + Gibonni, Ljubljana, Križanke
17.-.19.07. Medvedgradske glazbene večeri, Zagreb, Medvedgrad
18.07. Scorpions, Piazza sul Brenta Padova
20.-26.7. Metaldays Tolmin, Slovenia
23.7.2014. Neil Young, Beč, Austria

kolovoz 2014
01.-2.8. Seerock Graz, Graz Austria
01.8. Joss Stone, Pula, Arena
01.-3.8. Schengenfest (HIM, 2Cellos, Morcheeba, Kiril Džajkovski), Slovenija, Vinica Bela Krajica
02.8. Status Quo, Pula, Arena
02.8. The National, Superuho festival Šibenil
03.-5.8. SuperUho Festival (The National / Fuck Buttons / Black Lips / Repetitor / Punčke / Bernays Propaganda...), Šibenik
06.-9.8. Brutal Assault, Jaromer, Češka
11.-18.8. Sziget festival, Budimpešta Mađarska
12.8. Zaz, Zadar
14.-16.8. Sabaton Open Air, Falun, Švedska

rujan 2014.
04.9. Editors, Zagreb, Tvornice kulture
08.9. Jack Oblivian & Shieks, Zagreb, Tvornice kulture
29.9. Finntroll, Gala Hala, Ljubljana
30.9. Alestorm & Brainstorm, Vintage Industrial Bar, Zagreb

listopad 2014.
01.10. Rage, Budimpešta
11.10. Future Islands, Zagreb, Močvara
20.10. Deathstars, Budimpešta, A38
21.10. Anathema, Beč, Szene
22.10. Deathstars, Beč, Szene

studeni 2014.
06.11. Michael Buble, Arena, Zagreb
09.11. Gaslight Anthem, Zagreb, Tvornica Kulture
16.11. Stiff Little Fingers, Zagreb, Tvornica Kulture
16.11. One Republic, Ljubljana, Dvorana Stozice
19.11. Slash, Austrija,Beč, Stadthalle

prosinac 2014.
04.12. Pips,Chips&Videoclips, Zagreb, Dom Sportova
14.12. Bryan Adams, Ljubljana, Dvorana Stožice

izvještaji/ recenzije

koncerti u slici i riječi:
malo zapela s updatiranjem :)
LENNY KRAVITZ + RAPHAEL SAADIQ 2011, Zagreb
THE HUMAN LEAGUE 2011, Zagreb
RAMMSTEIN + DEATHSTARS 2011, Zagreb
HURTS 2011, Zagreb
GEORGE MICHAEL 2011, Zagreb
APOCALYPTICA 2011, Zagreb
KORN 2011, Zagreb
ARCADE FIRE 2011, Zagreb
BON JOVI 2011, Zagreb
JOE COCKER 2011, Zagreb
SHAKIRA 2011, Zagreb
HLADNO PIVO 2011, Zagreb
ADASTRA 2011, Zagreb
ROGER WATERS "THE WALL" 2011, Zagreb
THE GODFATHERS 2011, Zagreb
FAITHLESS 2011, Zagreb
MAJKE / PIPS, CHIPS & VIDEOCLIPS 2011, Zagreb
PLAN B 2011, Ljubljana
NENO BELAN 2011, Zagreb
MALEHOOKERS 2011, Zagreb
RUNDEK CRGO TRIO, 2010 Zagreb
ĐORĐE BALAŠEVIČ 2010, Zagreb
ZORAN MIŠIĆ 2010, Zagreb
WHITE LIES, PAUL GILBERT, CARIBOU, YANN TIERSEN, ATOMSKO SKLONIŠTE, RUBIKON, 2010, Zagreb
RICHIE KOTZEN, JOE BONAMASSA, JOE SATRIANI 2010, Zagreb
ERIC SARDINAS 2010, Zagreb
GUNS'N'ROSES + DANKO JONES, 2010, Zagreb
THE GOSSIP 2010, Ljubljana
BILLY IDOL 2010, Ljubljana
RUBIKON 2010, Zagreb
ZORAN MIŠIĆ & GIBONNI 2010, Gradiška
MUSE & KASABIAN 2010, Milano
SKUNK ANANSIE 2010, Zagreb
DAVID GUETTA 2010, Zagreb
GIBONNI 2010, Varaždin
GIBONNI 2010, Zagreb
RAMMSTEIN 2010, Zagreb
SPANDAU BALLET 2010, Zagreb
DEPECHE MODE 2010, Zagreb
AUSTRALIAN PINK FLOYD SHOW 2010, Zagreb
THE 69 EYES 2010, Zagreb
PARNI VALJAK 2009, Zagreb
PET SHOP BOYS 2009, Zagreb
BACKSTREET BOYS 2009, Zagreb
SIMPLE MINDS 2009, Split
THE CULT 2009, Zagreb
VOODOO LIZARDS 2009, Varaždin
U2 / SNOW PATROL 2. dan 2009, Zagreb
U2 1. dan 2009, Zagreb
BRUCE SPRINGSTEEN 2009, Udine
CARLOS SANTANA,ERIC BURDON, SOLOMON BURKE 2009, Varaždin
RAZORLIGHT, PRIMAL SCREAM, THE CHARLATANS 2009, Zagreb
SIMPLY RED 2009, Ljubljana
SINEAD O'CONNOR 2009, Ljubljana
TONY CETINSKI 2009, Zagreb
NIGHTWISH 2009, Zagreb
BEYONCE 2009, Zagreb
ERIC SARDINAS 2009, Zagreb
ZDRAVKO ČOLIĆ 2009, Zagreb
TBF & St!llness 2009, Zagreb
BLACKMORE'S NIGHT 2009, Zagreb
PRLJAVO KAZALIŠTE 2009, Zagreb
ZA ĐORĐA NOVKOVIĆA 2008, Zagreb
GIBONNI 2008, Zagreb
WITHIN TEMPTATION 2008, Zagreb
MUSE 2007, Zagreb
IGGY POP, CHK CHK CHK, HOLD STEADY 2007, Zagreb
SONIC YOUTH, NEW YORK DOLLS, HAPPY MONDAYS 2007, Zagreb
THE CULT, ILL NINO, MAJKE, THE SCORPIONS 2007, Koprivnica
INXS 2007, Zagreb
KAISER CHIEFS, PLACEBO, QUEENS OF THE STONE AGE 2007, Zagreb
MICK HARVEY, PAUL GILBERT, HARMFUL, DIRTY THREE, GIPSY KINGS 2007, Zagreb
HLADNO PIVO 2007, Zagreb
KOOL & THE GANG 2007, Zagreb
VATRA RAMIREZ 2006, Zagreb
SEAL 2006, Zagreb
PUBLIC ENEMY 2006, Zagreb
MARIZA + TAMARA OBROVAC 2006, Zagreb
GIBONNI 2006, Zagreb
SIMPLY RED 2006, Pula
JOE SATRIANI 2006, Zagreb
VROOOM, URBAN 2006, Zagreb
SISTERS OF MERCY 2006, Zagreb
SIMPLE MINDS 2006, Zagreb
DEPECHE MODE 2006, Zagreb
SIDDHARTA 2001, Zagreb


fotoputopisi:
putopis Australija I
putopis Australija II
putopis Australija III
putopis Australija IV
putopis Australija V
biljke Australije

pretraživanje po arhivi

recenzije filmova:
Apocalypto
MOTOVUN: prvi dio
MOTOVUN: drugi dio
Grad svjetla
Australia
Wrestler
U vrtlogu igre

priče:
Vaya Con Dios
Mika
Paranoia
Mjesto na kraju svijeta
Titovi nogometaši
29.11.
River's run (Pod mostom)
Neznanac
Za šaku kikirikija i patriotizam
Samo jednom se grebe (pismo jednom uredniku)
Ispovijest jednog psa


poezija:
...nastavit će se
Peron 3
Cesta za nikuda
Prođi me dalje
uz foto "U sumrak" 02
uz foto "U sumrak" 03
uz foto "U sumrak" 04
uz foto "U sumrak" 05
uz foto "U sumrak" 06
uz foto "U sumrak" 07
uz foto "U sumrak" 08
uz foto "U sumrak" 09
December, 31 (31. prosinac)
uz fotos "Arhitektura noću" 01
uz fotos "Arhitektura noću" 02
uz fotos "Arhitektura noću" 03
Bezimena
Prolazi ponoć
Zvezdana prostirka
Snivaj noćas
Bezizlazno je to
Proljetni Blues
Move into my life

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se