Roze rejbanke

petak, 22.02.2008.

Balkan dejavu

Ajmo sad brzo: Na što vas ovo podjeća?


Čim se netko obraća masi o stotinu tisuća ljudi s "Braćo i sestre" to odmah smrdi na zlo ili znači da je čovjek imao veoma poduzetne i vrijedne roditelje. U seksualnom smislu.

- 23:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Šta će Srbima to Kosovo?

Beograd gori. I Srbi ga sami zapalili. Zbog Kosova. Scena koja grije srca. Ali s jednim odmakom, gledano iz jedne geopolitičke perspektive, zanemarujući "ponos", "otadžbinu" i sve ostale jezične konstrukte koji su veoma omiljeni na brdovitom Balkanu možemo postaviti pitanje zašto su se Srbi uopće i uzbunili zbog osamostaljenja Kosova. S ekonomske i političke strane gledano, bolje im je bez njega. Brate, bježi od fukare, nek se gone u tri metra jelove građe.
Potpuno je druga stvar što je Srbima potrebno neko potpaljivanje i odušak zbog sve one potisnute agresije zbog gubitka oba rata u devedesetima, loše ekonomske situacije i neprestanog napuhavanja njihovog patriotizma. Za sve ovo su većinom krivi loši srpski političari (ajde neka se to i njima dogodilo jednom) koji su zadnjih dvadeset godina huškali srpsku rulju na rat, ali bez nekog opipljivog pokrića ili razloga izuzev pretenzija poput "Svi Srbi u jednoj državi" i "Gdjegod je Srbin, tu je Srbija" i slične. Zanimljivo je da ako samo uzmemo Novaka Đokovića, Srbija se prostire preko većine terena ATP Toura. :)

S ekonomske strane gledano, Kosovo je jedno od najnerazvijenih područja u Europi (valjda je jedino Moldavija siromašnija) s tek 1118 eura dohotka godišnje po stanovnikulink, sa preko 130,000 obitelji koje žive od socijalne pomoći. 45% stanovništva živi u siromaštvu, dok čak 13% u iznimnom siromaštvu. Da li je jedna takva regija Srbiji uopće potrebna, da li se zbog jedne tako zaostale pokrajine vrijedi ići u rat, prolijevati krv? Kosovo je dakako veoma bogato rudama, ali te rude bez ulaganja u rangu desetaka milijardi eura će ostati tamo gdje jesu - duboko u utrobi zemlje. Kosovo je defacto bilo u sastavu Srbije samo za vrijeme stare Jugoslavije te poslije raspada SFRJ, tako da neki kontinuitet teritorijalnog prava je relativno teško uspostaviti, a da ne govorimo o nacionalnom pravu na taj prostor, pošto je 90% stanovništva etnički albansko, 5% srpsko te 5% ostalih narodnosti. Tako da se cijela priča svodi na moć. Jer gubitak moći je jedini validni argument koji srpski političari mogu ponuditi kao razlog polaganja prava Srbije na teritorij Kosova. Također taj argument je jedini koji ne smiju upotrijebiti.

Možda je samo stvar da neki elementi srpskog društva moraju izaći iz srednjeg vijeka i u 21. vek (jednom sam pušio srpske cigarete Vek, bolila me pluća tjedan dana :) ), u 21. stoljeće gdje svaki narod ima pravo na samopredijelijenje i slobodu. A pravo mjesto za započinjanje tako nekog procesa je sama Europa. Kosovo je prvo,a ja se duboko nadam da će ga slijediti Baskija, Škotska, Wales, Tibet, Južna Osetija i tko zna koji narod željan samostalnosti od ugnjetavača i vlastodržaca. Upravo ti ugnjetavači i vlastodršci su bili Srbi na Kosovu u zadnjih stotinjak godina i meni je drago da su se Kosovari riješili njihovog režima. Kosovo - čestitam na samostalnosti! Bog vam bio na pomoći. A Srbima je ionako bolje bez njega - Kosovo više neće kočiti ostatak Srbije u ekonomskom razvoju i svi sretni i zadovoljni. Ovima sloboda, ovima jedna briga manje. Čist račun - duga ljubav.

Off topic:
Prenosim izjavu Billa Mahera u vezi ishoda demokratski predizbora u Americi:
"The race has come down to two people: One is African-American, the other is Vaginal-American."

- 17:34 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.02.2008.

ŠTA SE BRE DEREŠ? PUCAJ!

Kosovo je proglasilo neovisnost i sad su se Srbi uzjebali. I sad mitinzi i teške riječi. Koštunica sere kao: "Kome to mi nismo pružili ruku prijateljstva i saradnje? Koji to međunarodni zakon nismo poštovali..." itd. itd. Pa da mu odgovorim: Međunarodni zakoni koje Srbi nisu poštovali? Daj nemojte me jebat. Molit ću. Pa krenemo od UN-ove Povelje o pravima čovjeka, bezbroj rezolucija UN-a, pa do Ustava SFRJ. Raznorazni geneocidi poput Srebrenice i Vukovara sami po sebi krše preko nekoliko stotina međunarodnih zakona. Kome Srbi nisu pružili ruku prijateljstva i saradnje? KOME NISU? Za vrijeme devedesetih Srbi su klali, silovali, palili i rušili sve što im se našlo na putu. Mater im izmotavačku. A sad se prave grbavi i nevješti, jadni Srbi, žrtve velikih utjecaja i velikih zapadnih nacija. Daj jebite se i prestanite srat.
Da su Srbi pravi narod (a nisu) prestali bi se busati o prsa i paliti McDonaldse i Mercatore i započeti pravi rat. Šta koji kurac imaju tu srat po Beogradu i mitingirati u najboljoj maniri komunizma. Odite face u Prištinu pa tamo mitingirajte, pa da vas neki ludi patriotski nastrojeni Šiptar izrešeta. Ali takvi su Srbi oduvijek - pičke. Kao što pjesma LET3-a kaže "Rado ide Srbin u vojnike (Pička). Neće jer su se usrali ko grlice. Prvenstveno zbog Amerike, Engleske i Francuske, a nisu im ni Šiptari najdraži. Prošli put kad su ratovali s njima, fenomenalno su dobili kurac u guzicu.
Ma i Srbi su oduvijek bili narod pičaka. Znali su napadati tenkovima policajce samo sa službenim oružjem za vrijeme Domovinskog rata. Čim otkriju da im se netko stvarno suprotstavlja, odmah podviju repom i odjebu u skokovima. Klasično bully ponašanje. Na kraju krajeva - ipak je to jedini narod koji već 600 godina veličanstveno slavi svoj krvavi i apsolutni poraz na Kosovo polju. Koja su smijurija od naroda su ti Srbi. Ali shvatam ja njih u vezi Kosova. Maksimalno ih shvatam, pa gdje će sada oni imati mjesto da se napiju brlje i seru o veličanstvenoj srpskoj ratnoj tradiciji. Zbog koje i jesu 500 godina bili pod Turcima. Zbog te iste veličanstvene srpske vojne tradicije.
Na kraju poručujem Srbima: "ŠTA SE BRE DEREŠ? PUCAJ!"

- 19:59 - Komentari (1) - Isprintaj - #