Roze rejbanke

četvrtak, 29.11.2007.

Vojvoda Vojislav Sanader

vojvoda Ivo Šešelj


Posljednje izjave Ive Sanadera u vezi izbornih rezultata su me veoma uznemirile. Izborna pobjeda!?!?! Daj molim te... neme jebat! Istina da je HDZ, kao pojedinačna stranka osvojila najviše glasova, ali ipak manje od dugo najavljivane postizborne koalicije SDP-HNS koja je ipak osvojila jedan mandat više. Na stranu činjenica da su Čačićeve premijerske ambicije, čega je posljedica bila i HNS-ov samostalan izlazak na izbore, umanjile broj mjesta u Saboru koje ova koalicija ima jer HNS u mnogim izbornim jedinicama nije prešao prag. Ti "propali" glasovi bi da su SDP i HNS ušli u predizbornu koaliciju donijeli takvoj SDP-HNS predizbornoj koaliciji barem još 3-4 mandata u Saboru. Unatoč manjem broju glasova nego što su mogli dobiti, HNS i SDP imaju veću mogućnost osnovati koalicijsku vladu.

HDZ je u istoj situaciji kao i Srpska Radikalna Stranka na prošlim srpskim izborima. A baš me zanima kako bi to "sjelo" HDZ-u da su Radikali na vlasti u Srbiji. Istina je HDZ osvojio najviše glasova od bilo koje druge stranke. Ali nitko u principu ne želi s njima koalirati u vlasti jer su previše bahati, samodopadni i umišljeni. Isto kao i Šešeljevi radikali, samo što HDZ naoko nije toliko ekstreman u svojim stajalištima na području vanjske politike, Naoko. U duši bi više od 50% HDZ-ovog glasačkog tijela već sutra diglo puške i krenulo na marš na Dunav. Da leče frustracije. Ostalih 50% bi, da se zarati, povelo za onom starom emigrantskom: "Bože čuvaj Hrvatsku, odo ja u Njemačku"... ili kao gospodin Sanader za vrijeme ratnih godina u Austriju. Istinski domoljub, nema šta. Čovjek je krvario u Austriji izdavajući knjige da bi nama u Hrvatskoj bilo bolje.

Niska i ljigava etorika i propaganda kojom se HDZ služi u ovo postizborno vrijeme je samo znak njihova očajničkog hvatanja za zadnju vlat vlasti koja im brzo izmiče iz ruku. "Sanader poručio građanima da nema potreba za demonstracijama" je naslov u jednim dnevnim novinama. Ako to nije najniža i očajnička agitacija protiv pravnog sustava i zakona ove zemlje, onda ne znam što je. Jednostavno su odvratni i jadni te u skladu s time vuku očajničke poteze i daju izjave u skladu s tim.

Mandat za sastavljanje vlade će dobiti onaj tko ima većinu u Saboru. I točka. Matematika je veoma jednostavna i nema tu "trte-mrte Fato!" A HDZ nema većinu u Saboru. I sad se oni ljute na Mesića je kao "Kako se on sad tu usuđuje ne dati nama mandat za sastavljanje vlade, a mi nemamo većinu u Saboru?!?! Pizda im materina bahata. Sličnosti između njih i srpskih radikala je jednostavno odvratna - isti bahati, podcjenjivački stav i jadna seljačka propaganda. I misao vodilja da ako su osvojili najviše glasova među pojedinačnim strankama da trebaju imati pravo sastaviti vladu. NEMAJU! I KOJI KRAVLJI PENIS ONI TU NAS ZAJEBAVAJU I TRUJU NAS NETOČNIM INFORMACIJAMA?!?!? Ustav je jasan i Ustav je na strani onoga koji skupi većinu u Saboru. HDZ JE NEMA. Neka im to nekako uđe u tvrde i zatucane hadezeovske glave povampirene za vlašću.

Na kraju krajeva - Zar HDZ misli da smo svi uistinu glupi kao što su njihovi glasači? Ipak nas drugih ima koji nismo glasali za HDZ ima više jer samo je trećina Hrvatske glasala za HDZ. Mi ostali znamo bolje.


Za kraj par stihova Johnny Casha iz pjesme Man in Black:

Well, we're doin' mighty fine, I do suppose,
In our streak of lightnin' cars and fancy clothes,
But just so we're reminded of the ones who are held back,
Up front there ought 'a be a Man In Black.

Well, there's things that never will be right I know,
And things need changin' everywhere you go,
But 'til we start to make a move to make a few things right,
You'll never see me wear a suit of white.

Ah, I'd love to wear a rainbow every day,
And tell the world that everything's OK,
But I'll try to carry off a little darkness on my back,
'Till things are brighter, I'm the Man In Black

- 16:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.11.2007.

Ivo: "Donesite mi glavu dražesnog princa Branimira"

Glavaš je ipak HDZ došao glave. Sa Glavaševim glasovima u Slavoniji i Baranji, dr. Ivo bi imao "smooth sailing" pri osnivanju vlade. Sa HSU-om, HSS-om, nekim manjinama bi bez problema dosegao 77 mandata u Saboru. Ovako čini se da će SDP, koji se počeo dizati pred kraj brojanja, kad su počele pristizati veća izborna mjesta. Očite opcije za SDP su HNS i IDS. Tu bi im je mogao pridružiti HSLS, oživljavajući staru ljubav od prije 8 godina. :) Glavaša i HSP svi izbjegavaju u širokom luku kao da imaju gubu, iako je moguće da se Glavaš okrene SDP-u čisto iz obijesti prema HDZ-u. Ja se duboko nadam da će to i napraviti. Dosta mi je napuhanog Sanadera koji objavljuje izbornu pobjedu sa 30% obrađenih glasova, prodavanja magle ("Toliko i toliko izgrađenih autocesata") i preseravanja s dijasporom ("MOJ BRAT ROBERRT TAKOĐE..."). Uz moguće manje oscilacije broja mandata, ovo bi trebala biti veoma bliska utrka u kojoj će SDP najvjerojatnije za dlaku namaći 50%.

Šta želim reći - SDP JE POBIJEDIO. Hvala Bogu. Evo sad idem spavat, a ako se sutra probudim i nađem se u državi u kojoj je još uvijek na vlasti HDZ bit ću veoma agitiran i možda ću uzrokovati koju prometnu nesreću putujući na posao. :) Nadam se da će SDP, HNS i IDS imati providnosti i izvući ovu zemlju iz duga i stvoriti puno bolju ekonomsku klimu nego što trenutno vlada u Hrvatskoj.

Također dao Bog providnosti Glavašu da podrži SDP u osnivanju vlade i da ne pravi probleme koje će dovesti do uzdrmavanja trenutne situacije. Iako mi SDP nije posebno drag, ipak mi je draži od HDZ-a.

Želim vam ljepših i ugodnijih idućih četiri godine. Bez lopova iz HDZ-a.

P.S. Smijem li samo dodati da se u HDZ-u slavi kao da su osvojili 80% glasova, a ne da se žešće popušili. Valjda je to neki defetistički poriv - "Ako već ne možemo pobijediti - ajmo se napiti."

- 00:27 - Komentari (5) - Isprintaj - #

utorak, 06.11.2007.

Republikanac novog kova

Ron Paul

Nastranu ovi naši bedasti izbori i infantilno prepucavanje raznih stranaka. Samo za primjer, sinoć sam na brisaču našao letak HSP-a sa slikom dvije vreće pune para, na jednoj piše HDZ, a na drugoj SDP sa velikim naslovom "Sijamski blizanci." Dugo se nisam tako nasmijao. Na brisačima čovjek očekuje reklamne letke za butik gaća i grudnjaka, pizzerije i slično. Ne ozbiljne političke stranke. Što HSP nije otkako je otkako je otišao Tonči Tadić. Da ne spominjemo "OSTVARENO!" reklame HDZ-a koje mi svaki put kad ih vidim dignu tlak na 180 sa 210. KOJIH JEBENIH 435 KM??!?!?!? DI SU? Ili sam možda ja slijep??? IDEMO DALJE?!?!?!? Ma, idemo svi mi u krasni Kurdistan... SDP-ova kampanja bazirana na Milanovićevoj televizičnosti i praznim i šupljim parolama bez nekog pokrića nije ništa bolja, ali me barem ne živciraju u tolikoj mjeri hvaleć se svojim "postignućima."

Ali malo dalje od naše male zapadno balkanske državice, točnije nekih 5000 kilometara dalje, preko Velike Bare odvija se jedan zanimljiv preokret u kampanji za predsjedničke izbore 2008. Zvijezda trenutka je Ron Paul. Ron Paul je čudna biljka u najmanju ruku. Od 1997. je kongresmen okruga Lake Jackson u Teksasu kao kandidat Republikanske stranke. Po zanimanju ginekolog, a za vrijeme Vijetnamskog rata je služio u sanitetu Američkog ratnog zrakoplovstva. Iz ovakve pozadine moglo bi se zaključiti da je Ron Paul po političkim uvjerenjima veoma blizak Georgeu Bushu te da nas nakon Georgea opet čeka George. Ovo nije slučaj.
Ron Paul se naziva konzervativcem, konstitucionalistom i libertarijancem. Njegovi stavovi su žestoka mješavina radikalnih i lijevih i desnih stajališta koja ga čine veoma privlačnim srednjoj struji. Zagovara politiku neupletanja Amerike u vanjsko-političkim pitanjima te je u skladu s tim jedan od rijetkih republikanskih kongresmena koji je glasao protiv rezolucije o ratu u Iraku. Ss druge strane, zalaže se za američku intervenciju protiv terorista u Afganistanu. Zagovara povlačenj Amerike iz NATO-a i UN-a, podržava slobodnu trgovinu, protivi se pravu državljanstva za ilegalne emigrante na bazi mjesta rođenja. Također je za smanjenje poreza, smanjenje državnog deficita te se protivi američkom FED-u. Protivi se Patriot Act-u, federalnoj akciji rata protiv droga i kontroli oružja. Također se snažno protivi pobačaju (ovo je vjerojatno iz razlog što je sam ginekolog) i zalaže se za aboliciju presedana Roe vs. Wade.
Uglavnom - Ron Paul je veoma čudna biljka. A najveća zanimljivost je njegova ogromna popularnost na internetu. Stranica koja je vjerojatno sve pokrenula je reddit.com, social-bookmarking site nalik diggu, u vlasništvu časopisu Wired, perjanice američke geek supkulture, samo sa manjom i profiliranijom publikom od site-ova poput digga i del.icio.usa. Za primjer, jučer je počela i završila akcija This November 5th, velika akcija skupljanja donacija za njegovu predsjedničku kampanju. U samo jednom danu, Ron Paul je putem donacije preko interneta skupio nevjerojatnih $3,800,000 od ukupno prikupljenih nešto više od $7,200,000. Ova akcija stavlja Ron Paula kao najvećeg favorita iz sjenke za pobjedu na predsjedničkim izborima 2008. Kampanja koju vodi Ron Paul se očito sviđa i lijevima i desnima u Americi, poglavito većinskoj srednjoj struji kojoj odgovara ova mješavina konzervativnih i naprednih stavova. Do kraja godine, Ron Paulova kampanja pranira prikupiti 12 milijuna $ što se sada ne čini kao tako daleki cilj. Ostvarivanje ovog cilja bi ga moglo staviti u jednu od vodećih pozicija za predsjedničku kandidaturu Republikanske stranke bok uz bok s Giulianijem i McCainom. Ron Paulov najveći problem je mala eksponiranost u mainstream medijima koja bi se s ovom kampanjom petog studenog trebala promijeniti te stalna podstiranja od desno nastrojenog Fox Newsa koji tvrde da je njegova popularnost na internetu preuveličana. Time will tell, time will tell...

- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #